ΓρεβενάΔυτική ΜακεδονίαΚαστοριάΚοζάνηΦλώρινα

Ρεπορτάζ: Η μελέτη του Δήμου Κοζάνης για τη μετατροπή των πέντε νοσοκομείων της Δυτ. Μακεδονίας σε μονάδες ημερήσιας νοσηλείας – Από τις 685 νοσοκομειακές κλίνες μένουν 270!

 Με τους ήδη υπάρχοντες  γιατρούς και νοσηλευτές προβλέπει τη στελέχωση του νέου τριτοβάθμιου νοσοκομείου στον κόμβο της Εγνατίας

H εταιρεία acantiway στην πολυσέλιδη μελέτη  τεκμηρίωσης ενός νέου περιφερειακού νοσοκομείου στο κόμβο της Εγνατίας  αναφέρεται αναλυτικά στα πέντε υφιστάμενα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας. Αυτά προτείνεται ξεκάθαρα να μετατραπούν σε μονάδες ημερήσιας νοσηλείας για βραχεία νοσηλεία παθολογικών και χειρουργικών περιστατικών .Σε κάποια μάλιστα γίνεται λόγος για δημιουργία νέων μονάδων .Όπου υπάρχουν μονάδες τεχνητού νεφρού παραμένουν.

Η βουλευτής Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου μιλώντας στο prlogos ανέφερε ότι τα πέντε νοσοκομεία της περιοχής μετατρέπονται σε κέντρα υγείας. Δεν είναι αντίθετη  σε ένα νέο περιφερειακό νοσοκομείο, αλλά χωρίς αυτό να σημάνει την υποβάθμιση των υπόλοιπων περιοχών.  «Σύμφωνα με την μελέτη 73 εκ θα κοστίσει το νέο νοσοκομείο , 51 εκ για το κτίριο και 21 εκ για τον εξοπλισμό με χρήματα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και με Συμπράξεις Ιδιωτικού & Δημοσίου Τομέα  που σημαίνει ότι δεν θα είναι δημόσιο και ο πολίτης κάποιες υπηρεσίες θα τις πληρώνει».

Νέες μονάδες

Συγκεκριμένα γίνεται λόγος  για δημιουργία ογκολογικής μονάδας  και ανακούφισης πόνου  στο Μαμάτσειο, 36 κλινών , σύγχρονης μαιευτικής-γυναικολογικής μονάδας στο Μπαοδοσάκειο και κέντρου μαστού  90 κλινών , φυσικής αποκατάστασης στην Φλώρινα 47 κλινών και γηριατρικής φροντίδας και νόσου Αλτσχάιμερ στα Γρεβενά 41 κλινών .

Κλίνες

Στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο από τις 153 κλίνες μένουν 80 (36 για την νέα  ογκολογική μονάδα  και 44 ημερήσιας νοσηλείας), στο Μποδοσάκειο από τις 195 μένουν 90 (είτε για τη μαιευτική -γυναικολογική μονάδα είτε 90 κλίνες ημερήσιας νοσηλείας).Στο Νοσοκομείο των Γρεβενών δεν υπάρχει σημαντική μείωση αφού από τις 95 μένουν 80 (41 κλίνες  γηριατρικής φροντίδας και 39 κλίνες ημερήσιας  νοσηλείας).Στην Φλώρινα από τις 132 κλίνες μένουν 86( 47 φυσικής αποκατάστασης και 39 ημερήσιας νοσηλείας) , ενώ στην Καστοριά από τις 110 μένουν μόνο 39 ημερήσιας νοσηλείας, αφού εκεί δεν σχεδιάζεται κάποια κλινική.

Από τις 685 νοσοκομειακές  κλίνες  της Δυτικής Μακεδονίας  μένουν 375 ημερήσιας νοσηλείας είτε παροχής κάποιας από τις παρακάτω  εξειδικευμένες υπηρεσίες, ογκολογικής, μαιευτικής-γυναικολογικής, ψυχιατρικής ή φυσικής αποκατάστασης.  Το νέο περιφερειακό τριτοβάθμιο νοσοκομείο θα έχει  270 κλίνες. Στο σύνολο η Δυτική Μακεδονία χάνει 40  κλίνες και μάλιστα μόνο οι 270 θα είναι μακράς νοσηλείας, νοσοκομειακές  από τις 685 , οι υπόλοιπες 375 είναι βραχείας νοσηλείας .

Βέβαια σύμφωνα με την μελέτη που είναι τεκμηριωμένη η πληρότητα το 2019-2020 άγγιξε τις 329 κλίνες από τις υπάρχουσες  685 με βάση και τα στοιχεία της 3ης ΥΠΕ, στοιχεία που αμφισβήτησε κατά την παρουσίαση στο δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης ο διοικητής του Μαμάτσειου Στέργιος Γκανάτσιος.

Προσωπικό

Ένα άλλο  στοιχείο είναι ότι για την αναδιαμόρφωση των υφιστάμενων νοσηλευτικών μονάδων θα αξιοποιηθεί το υπάρχον προσωπικό , ενώ ένα σημαντικό μέρος θα αξιοποιηθεί  για τη στελέχωση της νέας προτεινόμενης  τριτοβάθμιας μονάδας υγείας.

Ο αριθμός των γιατρών παραμένει σταθερός στο Νοσοκομείο των Γρεβενών , αλλά στην Καστοριά από τους 72 μένουν 18, καθώς δεν έχει σχεδιαστεί κάποια νέα μονάδα. Στην Κοζάνη από τους 88 μένουν 36 , στην Πτολεμαΐδα από τους 54 , 41 και στην Φλώρινα από τους 47 , 31.Στο νέο νοσοκομείο θα υπάρχουν 122 γιατροί , οι οποίοι μεταφέρονται ουσιαστικά από τις υπάρχουσες δομές που μετατρέπονται σε μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας.

Δεν προστίθεται νέο ιατρικό προσωπικό για την καλύτερη περίθαλψη των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά οι ίδιοι γιατροί ανακυκλώνονται μεταξύ των πέντε ουσιαστικά κέντρων υγείας και του νέου τριτοβάθμιου νοσοκομείου. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τους νοσηλευτές που στο Νοσοκομείο της Καστοριάς από 110 μένουν 39, στο Μαμάτσειο από 153 , 80, στο Μποοδοσάκειο από 195, 90, στην Φλώρινα από 132, 86 και μόνο  στα Γρεβενά παραμένουν σχεδόν οι ίδιοι από 95, 80.Συνολικά είναι και 55 λιγότεροι νοσηλευτές με βάση το νέο σχεδιασμό. Ούτε ένας νέος  γιατρός και νοσηλευτής δηλαδή δεν θα προστεθεί  στο νέο τριτοβάθμιο νοσοκομείο στον κόμβο της Εγνατίας.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

prlogos.gr

Back to top button