Καστοριά

fouit.gr: Ελλείψεις στα self test μαθητών και εκπαιδευτικών στα φαρμακεία της Καστοριάς

Ελλείψεις παρατηρήθηκαν στα φαρμακεία της Καστοριάς, στα αυτοδιαγνωστικά self test που διατίθενται δωρεάν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενόψει του ανοίγματος των σχολείων τη Δευτέρα 10/1.

Τα self test ήρθαν στα φαρμακεία του νομού την Τετάρτη το απόγευμα και την Παρασκευή γίνανε ανάρπαστα, την Πέμπτη λόγω της αργίας των Φώτων δεν έγινε η διάθεσή τους.

Τα περισσότερα φαρμακεία της πόλης ήδη από την Παρασκευή εξάντλησαν τα αποθέματά τους και στις φαρμακαποθήκες δεν υπήρχαν αποθέματα για να προμηθευτούν επιπλέον.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σε ένα μόνο φαρμακείο της πόλης διατέθηκαν την Παρασκευή, μέσα σε λίγες ώρες 800 self test!

Πολλοί είναι οι γονείς που το άφησαν για την τελευταία στιγμή και τελικά δεν κατάφεραν να πάρουν τα πολυπόθητα self test, για να κάνουν αύριο Κυριακή το πρώτο τεστ που είναι απαραίτητο, ώστε να μπορέσουν τα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο τη Δευτέρα.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καστοριάς κ. Ιωάννης Σαββόπουλος δήλωσε στο ΦΟΥΙΤ, «Υπήρξε πρόβλημα στην τροφοδοσία των τεστ. Οι ποσότητες ήταν ανεπαρκείς και έτσι ο εφοδιασμός δεν έγινε κανονικά».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας οι μαθητές όλων των βαθμίδων – εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, μπορούσαν να προμηθεύονται ως και σήμερα Σάββατο 8 Ιανουαρίου, πέντε δωρεάν αυτοδιαγνωστικά self τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δυο πρώτων εβδομάδων επαναλειτουργίας των σχολείων, δηλαδή από 10 Ιανουαρίου έως και 21 Ιανουαρίου 2022.

Τι ισχύει για τη Δευτέρα 10/1/22

Το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο, ενώ για την πρώτη εβδομάδα (10-15/1) το self- test θα πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1), της Τρίτης (11/1) και της Παρασκευής (14/1).

Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο self test πρέπει να γίνει την Κυριακή 9 Ιανουαρίου, ένα ακόμη τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου και το τρίτο την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου.

Ο έλεγχος με self test είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.

Η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.

Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς

Οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δυο rapid  και ένα self test – όλα με δική τους επιβάρυνση – την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων και συγκεκριμένα το rapid τεστ θα πρέπει πραγματοποιηθεί έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1) και της Παρασκευής (14/1) ενώ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και self τεστ έως 24 ώρες πριν την προσέλευση της Τρίτης (11/1).

 

 

Back to top button