Κόσμος

Ισπανία: Συνελήφθη μαφιόζος που καταζητούνταν 20 χρόνια ενώ παρίστανε τον μανάβη στη Μαδρίτη

Το Γκαλαπαγάρ είναι ένα ήσυχο χωριό ΒΔ της Μαδρίτης γνωστό κυρίως για τους διάσημους ταυρομάχους του. Με την οικονομική κρίση του 2008 πολλά μικρά καταστήματα αναγκάστηκαν να κλείσουν ή ακόμα και να αλλάξουν χέρια. Για πολλούς μήνες ένα γωνιακό κατάστημα υφασμάτων έδωσε την θέση του περίπου το 2014, σε ένα μανάβικο το “Περιβόλι του Μάνου” (υποκοριστικό του Μανουέλ).

Ο νέος μανάβης του χωριού ο Μανουέλ Μορνίνο είχε αδυναμία στην ιταλική κουζίνα και δη τη σικελιανική και είχε αναπτύξει εξαιρετικές σχέσεις με σχεδόν όλους τους πελάτες του. Ήταν χαρακτηριστικό ότι σχεδόν ποτέ δεν καθόταν στο εσωτερικό του μανάβικου αλλά τον έβρισκες πάντα στην πόρτα να συζητά με τους πελάτες.

Σιγά σιγά και κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του κόσμου άνοιξε και ένα μικρό εστιατόριο στο χωριό δουλεύοντας ο ίδιος ως μάγειρας και επίσης εργαζόταν και ως κηπουρός όταν του δινόταν η ευκαιρία. Οι πελάτες αυξάνονταν και στο εστιατόριο και οι φωτογραφίες του με σκούφο του σεφ ανέβαιναν στο trip advisor. Ακόμα και στο street view του Google maps o Μάνου εμφανίζεται να συνομιλεί με πελάτη στο εξωτερικό του μανάβικου.

Αυτό ήταν και το τραγικό λάθος του που οδήγησε στην σύλληψη του στις 17 Δεκεμβρίου λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Η είδηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα είναι εντυπωσιακή. Ο μανάβης Μανουέλ δεν ήταν άλλος από έναν από τους ηγέτες της ιταλικής μαφίας τον Gioacchino Gammino, που καταζητείται από την Ιταλία τα τελευταία 20 χρόνια για ανθρωποκτονία και εμπορία ναρκωτικών. Η φωτογραφία του στο Google maps ήταν η αφορμή για την σύλληψή του.

Το ότι ο Gammino ζούσε κρυμμένος στην Ισπανία δεν ήταν άγνωστο για τις ιταλικές αρχές. Το 2014 είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης του καθώς θεωρούνταν από τους 100 πιο σημαντικούς επικηρυγμένους των αρχών που αναζητούσαν τα ίχνη του.

Η ισπανική αρχή κατά της Δίωξης Ναρκωτικών (UDYCO), σε συνεργασία με την Ιταλική Διεύθυνση Ερευνών κατά της Μαφίας (DIA) και την Εισαγγελία του Παλέρμο ( Σικελία) συντόνισαν τις έρευνές τους και ακολούθησαν τα βήματα του καταζητούμενου που εξέτιε ισόβια ποινή φυλάκισης στην Ιταλία απ όπου δραπέτευσε.

Μυθιστορηματική απόδραση

Ο Gammino, γεννημένος στο Desio της Λομβαρδίας, το 1960, δεν θεωρήθηκε ποτέ ως ένας απλός μαφιόζος. Ήταν ένας από τους επικεφαλής στον αιματηρό πόλεμο της μαφίας τη δεκαετία του ’90, άλλωστε ο δολοφονημένος δικαστής κατά της μαφίας Τζιοβάνι Φαλκόνε πίστευε επίσης ότι ήταν ένας από τους συνδέσμους μεταξύ της οργάνωσής του και των κελιών στη Λομβαρδία, στη βόρεια Ιταλία.

Ο Gammino είχε ήδη καταφύγει στην Ισπανία πριν από χρόνια, αρχικά για να αποφύγει το ένταλμα σύλληψής του για ανθρωποκτονία και συμμετοχή του σε οργάνωση της Μαφίας. Το 1999 συνελήφθη στη Βαρκελώνη και εκδόθηκε στην Ιταλία και κρατούνταν στη φυλακή Rebibbia της Ρώμης.

Ωστόσο, το 2002, ο Gammino δραπέτευσε ξανά, αυτή τη φορά από τη φυλακή εκμεταλλευόμενος το γύρισμα μίας ταινίας μέσα στις εγκαταστάσεις της. Ανακατεύτηκε με τους επισκέπτες την ώρα που οι φύλακες ήταν απασχολημένοι με μία άλλη δήθεν απόδραση φυλακισμένου που είχε κρεμαστεί στα κιγκλιδώματα της φυλακής και αρνούνταν να κατεβεί. Οι φύλακες μέσα στην γενική σύγχυση εκκένωσαν το επισκεπτήριο και ο Gammino έγινε άφαντος μαζί τους.

Τα ίχνη του εντοπίστηκαν αρχικά στη Γερμανία, αργότερα στη Βαρκελώνη -όπου ζούσαν κάποιοι συγγενείς του- μετά στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα και επίσης στην Τενερίφη με τελικό προορισμό το Γκαλαπαγάρ της Μαδρίτης. Ο συλληφθείς χρησιμοποιούσε την ταυτότητα ενός ατόμου στενού κύκλου του, που διαμένει στην Ιταλία και είχε καταγγείλει στο παρελθόν την κλοπή των προσωπικών του εγγράφων εδώ και πολλά χρόνια.

Όταν τον συνέλαβαν λίγο πριν τα Χριστούγεννα η απορία του ήταν μεγάλη: « Μα πώς με ανακαλύψατε; Έχω 10 χρόνια που δεν έχω μιλήσει καν με την οικογένειά μου!».

Το μυστικό ήταν το Google Maps και το περίφημο street view του που τον δείχνει (με το μπεζ πουκάμισο) να μιλά με κάποιον πελάτη! Έτσι εντοπίστηκε από την αστυνομία η οποία χρησιμοποίησε διαφορετικά φίλτρα γήρανσης στις φωτογραφίες του Gammino όταν βρισκόταν στη φυλακή.

ανταπόκριση από Μαδρίτη Δώρα Μακρή / ertnews.gr

Back to top button