ΚαστοριάΚοζάνη

Τελιγιορίδου προς Μαλούτα: «Αν θέλετε νέο νοσοκομείο Κοζάνης δεν θα σας επιτρέψουμε να το χτίσετε πάνω στα μπάζα και τα ερείπια του Νοσοκομείου Καστοριάς» (βίντεο)

Συνέντευξη Ολυμπίας Τελιγιορίδου στο Flash TV και την εκπομπή του Θεόδωρου Καρυπίδη με τον Δήμαρχο Κοζάνης, Λάζαρο Μαλούτα

Ακολουθούν οι δηλώσεις της Ολυμπίας Τελιγιορίδου στην συνέντευξη:

Ολυμπία Τελιγιορίδου: «Καταρχήν, κύριε Καρυπίδη, το θέμα δεν αφορά τον Δήμο της Κοζάνης. Ο Δήμος της Κοζάνης ανέθεσε σε μία εταιρεία να κάνει μία μελέτη. Εάν η μελέτη αυτή αφορά ένα νέο νοσοκομείο για την Κοζάνη δεν θα αντιδρούσε κανείς. Εάν η μελέτη αυτή αφορούσε ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας πάλι δεν θα αντιδρούσε κανείς.

Η συζήτηση, λοιπόν, που έχει ξεκινήσει στο δημοτικό συμβούλιο της Κοζάνης έγινε πριν από περίπου ένα μήνα, όπου έγινε μία συνοπτική παρουσίαση μιας μελέτης για το νέο νοσοκομείο. Τίποτε παραπάνω. Αναζητώντας, λοιπόν, τη μελέτη αυτή, την οποία πριν από τρεις μέρες ανέδειξα ως θέμα, αποδεικνύεται ότι εδώ το ζήτημα θα αφορά όλη την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Η μελέτη αυτή είναι συγκεκριμένη. Δεν μιλάει για ένα νέο νοσοκομείο στην Κοζάνη, ούτε για ένα νέο τριτοβάθμιο περιφερειακό νοσοκομείο, το οποίο καλό θα ήταν να υπάρχει. Εδώ μιλάμε για διάλυση των πέντε νοσοκομειακών μονάδων της Δυτικής Μακεδονίας για να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο.

Επειδή έχω διαβάσει αναλυτικά τη μελέτη δεν προβλέπεται ούτε μία πρόσληψη νέου γιατρού ή νοσηλευτικού προσωπικού. Μιλάμε για μεταφορά ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από τα υπόλοιπα πέντε νοσοκομεία για να δημιουργηθεί ένα νοσοκομείο συγχώνευσης. Η αλήθεια είναι ότι το νοσοκομείο Καστοριάς αυτή τη στιγμή έχει 110 κλίνες. Από αυτές, σύμφωνα με τη μελέτη, καταργούνται όλες και γίνονται 39 κλίνες ημερήσιας νοσηλείας. Δηλαδή, θα πηγαίνουμε στο νοσοκομείο, αυτά είναι αναλυτικά όλα στη μελέτη. Λέει, για παράδειγμα, τι θα κάνει το παθολογικό τμήμα; Εργαστηριακές εξετάσεις. Τι θα κάνει το καρδιολογικό; Υπερηχογράφημα και καρδιογράφημα. Αφήνει, λοιπόν, 39 κλίνες απλής ημερήσιας νοσηλείας και αν κάποιος από την δική μου περιοχή, τη γνωρίζετε κύριε Καρυπίδη,  από τη Διποταμία ή από το Χιονάτο, έχει θέμα καρδιολογικό, στο κέντρο υγείας πλέον της Καστοριάς γιατί δεν μιλάμε πλέον για νοσοκομείο, θα κάνει τις εξετάσεις και θα διακομίζεται στο νοσοκομείο που μιλάει η μελέτη του Δήμου Κοζάνης.

Εάν ο Δήμος Κοζάνης και πάλι θα πω, αφορούσε το θέμα μόνο το Δήμο του, εμείς δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα και αν αφορούσε το θέμα ένα τριτοβάθμιο αναβαθμισμένο νοσοκομείο πάλι δεν θα είχαμε πρόβλημα και θα το στηρίζαμε. Εδώ μιλάμε για μία διάλυση των πέντε νοσοκομείων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Χαρακτηριστικά από το νοσοκομείο της Καστοριάς προβλέπει από τους 72 γιατρούς οι 54 να πάνε στο νέο νοσοκομείο και να μείνουν στην Καστοριά οι 18. Αντίστοιχα και για τα νοσοκομεία Γρεβενών, Φλώρινας, Μαμάτσειου και Μποδοσάκειο.

Εδώ μιλάμε, λοιπόν, για μια αρχιτεκτονική, με βάση αυτήν τη μελέτη, αναδιάρθρωσης του υγειονομικού χάρτη που διαλύει όλη την υγειονομική περίθαλψη στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Προβλέπει ένα νέο νοσοκομείο με 122 γιατρούς, οι οποίοι θα προέλθουνε όλοι από τα υπόλοιπα νοσοκομεία. Εμείς θα γίνουμε όλοι Κέντρα Υγείας και πείτε μου σας παρακαλώ εάν στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, γιατί να λάβουμε υπόψη και την κατάσταση του ΕΚΑΒ, εάν στην Περιφερειακή Ενότητα της Καστοριάς την ίδια ώρα έχουμε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και ένα καρδιολογικό ποιος είναι αυτός που θα αποφασίσει ποιος από τους δύο συμπολίτες μας θα ζήσει; Ο Δήμος της Κοζάνης;

Εδώ εμείς χρειαζόμαστε αναβάθμιση των νοσοκομείων μας και όχι διάλυσή τους. Από 110 κλίνες θα έχουμε 39, από 72 γιατρούς θα έχουμε 18, από τις 110 κλίνες οι οποίες νοσηλεύουν  σήμερα ανθρώπους που έχουν ανάγκη παροχής υπηρεσιών, θα έχουμε 39 κλίνες μόνο για ημερήσια νοσηλεία, δηλαδή για εξετάσεις, δηλαδή ένα Κέντρο Υγείας, για να μην πω ένα αγροτικό ιατρείο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από εμάς.

Κύριε Καρυπίδη, όταν μιλάμε για το νέο σχεδιασμό του Υγειονομικού χάρτη της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας αυτόν δεν θα τον κάνει ο Δήμος της Κοζάνης. Αυτός θα πρέπει να προκύψει μέσα από την συνολική συζήτηση όλων των αρμοδίων και εμπλεκομένων της περιοχής. Το δεύτερο σχόλιο: εάν ο Δήμος της Κοζάνης έχει ανάγκη για ένα νέο νοσοκομείο καλώς να το κάνει αλλά δεν θα το χτίσει πάνω στα ερείπια και στα μπάζα του νοσοκομείου Καστοριάς, ούτε κάποιου άλλου περιφερειακού νοσοκομείου της περιοχής.

Το να μιλάμε για τη δημιουργία ενός νοσοκομείου με τη λογική να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα δεν θα γίνει ανεκτό από τους κατοίκους της δικής μου περιοχής. Το νοσοκομείο της Καστοριάς θα παραμείνει. Προειδοποιούμε ότι θα υπάρχουν καθολικές αντιδράσεις απέναντι σε όποιον επιχειρήσει να το διαλύσει για να δημιουργήσει ένα νέο νοσοκομείο. Η δημιουργία ενός νέου τριτοβάθμιου νοσοκομείου θα έχει και την δική μας στήριξη, εάν αυτό δεν έχει ως προϋπόθεση τη διάλυση των πέντε γενικών νοσοκομείων της περιοχής μας και αν προτίθεται να γίνει με νέες προσλήψεις ώστε να υπάρχει και τριτοβάθμια φροντίδα στην περιοχή.

Δεν θα διαλύσουμε την υγειονομική ασφάλεια της περιοχής μας για να αποκτήσει ο Δήμος της Κοζάνης ένα καινούργιο νοσοκομείο. Εάν θέλει αυτό να το κάνει, όχι όμως πάνω στα δικά μας ερείπια. Κι εμείς από την δική μας μεριά, εγώ αντιλαμβάνομαι ότι ο Δήμαρχος της Κοζάνης εξυπηρετεί τα συμφέροντα της περιοχής του και καλά κάνει, κι εγώ όμως είμαι υποχρεωμένη να εξυπηρετήσω τα συμφέροντα των κατοίκων της δικής μου περιοχής. Και δεν θα τους αφήσουμε  υγειονομικά ανασφαλείς».

Back to top button