Σε νέες προκλητικές και απειλητικές, δηλώσεις έναντι της Ελλάδας, προχώρησε ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους.
Ο κ. Ακάρ, αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε:
«Θέλουμε να επιλύσουμε τα προβλήματα με την Ελλάδα με ειρηνικά και μέσω διαλόγου. Παρ’ όλες τις προκλητικές δηλώσεις και πράξεις τους , τους λέμε ‘Έλατε να μιλήσουμε».
Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, αναφέρθηκε και στις συμμαχίες που έχει συνάψει η Ελλάδα: «Παρόλα αυτά, κάνουν συμφωνίες με άλλες χώρες και μέσα στη συμμαχία. Εμείς λέμε ότι η σύναψη συμμαχιών μέσα στη συμμαχία αποδυναμώνει το ΝΑΤΟ. Γιατί όλα αυτά όταν υπάρχει ΝΑΤΟ; Υπάρχει και ξέφρενος εξοπλισμός. Απέναντι σε ποιον εξοπλίζονται;»
Σχολίασε και το θέμα των 12 μιλίων, αναφέροντας: «Τους λέμε μην κάνουν το λάθος και λανθασμένους λογαριασμούς όπως «12 μίλια είναι η ώρα για 12 μίλια (στο Αιγαίο)». Και όταν έκαναν αυτό το λάθος, εμείς οργανώσαμε την επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη (στη Συρία). Ας μην μας δοκιμάσουν, ας μην μπουν σε περιπέτειες. Αφού κάνατε τα 6 μίλια (στο Αιγαίο) να είστε ευχαριστημένοι, τώρα καθίστε εκεί που κάθεστε. Εμείς επιθυμούμε οι λαοί μας να επωφεληθούν από τα πλούτη και να ζήσουν ειρηνικά».
Ο κ. Ακάρ επανέφερε και το θέμα του casus belli, χαρακτηρίζοντάς το θέμα εθνικής ασφάλειας για την Τουρκία. «Το casus belli για μας είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας».
Μιλώντας για το θέμα της τουρκικής αίτησης για τα μαχητικά F-16, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο τούρκος Υπουργός Άμυνας, σημείωσε: «Υποβάλαμε αίτηση για την προμήθεια και τον εκσυγχρονισμό του F-16. Η διαδικασία ξεκίνησε στο πλαίσιο των στρατιωτικών προμηθειών. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είδαν την πρόταση θετικά, αλλά είπαν ότι η πώληση του F-16 πρέπει πρώτα να ψηφιστεί από το Κογκρέσο. Συνεχίζονται οι εργασίες για τον εκσυγχρονισμό. Τη θέση μας για τα F-35 αποκαλύψαμε στη συνάντηση με τους Αμερικανούς. Η δεύτερη συνάντηση θα γίνει στην Αμερική».
Ο κ. Ακάρ κατηγόρησε και συμμαχικές χώρες για εμπάργκο έναντι της Τουρκίας.
«Ορισμένες συμμαχικές και φιλικές χώρες, ανοιχτα ή κρυφά, εφαρμόζουν καθυστέρηση πυρομαχικών κατά της Τουρκίας. Δεν το ονομάζουν εμπάργκο, αλλά καθυστερούν τα πυρομαχικά που ζητά η Τουρκία για τη δική της άμυνα και για το ΝΑΤΟ. Τους λέμε ότι η αποδυνάμωση του τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αποδυναμώνει και το ίδιο το ΝΑΤΟ».
Δημήτρης Γ. Απόκης / ertnews.gr