ΕλλάδαΚαστοριά

Κοροναϊός – Σχολεία: 14.000 κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς από τα self tests

Στα 14.000 εν δυνάμει κρούσματα κορονοϊού σε παιδιά, δασκάλους και καθηγητές η πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Της Νικολίτσας Τρίγκα
Τα στοιχεία προέρχονται από το ίδιο το υπουργείο Παιδείας και αφορούν σε όσους καταχώρησαν τα στοιχεία τους μέχρι χτες το βράδυ. Αυτό σημαίνει ότι πιθανώς είναι περισσότερα καθώς πολλοί καταχώρησαν στοιχεία σήμερα το πρωί καθώς δεν είχαν προμηθευτεί self test λόγω έλλειψης στα φαρμακεία.
Τώρα όλοι αυτοί οι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν rapid test ή μοριακό προκειμένου να έχουν το οριστικό αποτέλεσμα αν δηλαδή πραγματικά νοσούν. Με βάση το νέο πρωτόκολλο όλος ο μαθητικός και εκπαιδευτικός πληθυσμός θα κάνει και σήμερα το απόγευμα και νέο δεύτερο τεστ για να πάει αύριο σχολείο. Όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας «πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος ταυτόχρονος έλεγχος πληθυσμού από την αρχή της πανδημίας , δηλαδή 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι και αυτό γιατί έκαναν τεστ όλοι (εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Και αυτό γίνεται χάρη στη λειτουργία των σχολείων. Αυτά τα κρούσματα δεν θα είχαν βρεθεί εάν δεν λειτουργούσαν τα σχολεία».
«Όλα αυτά τα χιλιάδες κρούσματα κυκλοφορούσαν στην κοινωνία χωρίς τα συγκεκριμένα πρόσωπα να έχουν ιδέα ότι ήταν φορείς του ιού. Κάθε ένα τέτοιο κρούσμα που ανιχνεύεται μέσω των τεστ είναι άλλο ένα καθοριστικό βήμα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού όχι μόνο στη σχολική κοινότητα και στην κοινωνία ευρύτερα. . Άλλη μια απόδειξη ότι πέρα από αυτονόητους παιδαγωγικούς λόγους η λειτουργία των σχολείων επιτελεί και πολύ σημαντικούς υγειονομικούς σκοπούς», τονίζει το υπουργείο Παιδείας.
Τι θα πρέπει να κάνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί που θα διαγνωστούν θετικοί
Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες (α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν, και (β) με αρνητικό σελφ τεστ. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό σελφ (ή ράπιντ) τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται. Αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον.
Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες (α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν, και (β) με αρνητικό σελφ τεστ για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, και αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή PCR) για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό σελφ ή ράπιντ τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται. Όταν εξέλθουν από την καραντίνα, οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ήμερες.
Αυτά προβλέπονται από το υπουργείο Παιδείας για τις περιπτώσεις των μαθητών, δασκάλων και καθηγητών οι οποίοι θα ασθενήσουν το επόμενο διάστημα.
Ταλαιπωρία
Μετά την ταλαιπωρία για γονείς και εκπαιδευτικούς οι οποίοι δεν κατάφεραν να βρουν self test σε φαρμακεία, το απόγευμα του Σαββάτου διευκρινίστηκε ότι όσοι δεν κατάφεραν να προμηθευτούν θα πρέπει να βρίσκονται από αυτή την ώρα στις σχολικές μονάδες όπου και θα διενεργούνται αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι έξω από αυτές και στη συνέχεια το αρνητικό τεστ θα αποτελεί το «διαβατήριο» για να περάσουν στις αίθουσες. Διαφορετικά, οι γονείς θα μπορούν να πάρουν το τεστ από το σχολείο και να το κάνει στο παιδί στο σπίτι, εάν βέβαια επαρκεί ο χρόνος.

ethnos.gr

Back to top button