ΚαστοριάΚοζάνηΠρόσωπα

Απεβίωσε η αρχόντισσα Στέλλα Ανδρεοπούλου – μητέρα πρώην προέδρων της Αδελφότητας Κυριών Καστοριάς

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η «αρχόντισσα», όπως είθισται να αποκαλούν την Στέλλα Ανδρεοπούλου οι συγγενείς, οι φίλοι και κατ΄ επέκταση οι Καστοριείς στις δύο πλευρές του Ατλαντικού δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας.

Του Δημήτρη Τσάκα

Τα ξημερώματα της Δευτέρας, 10 Ιανουαρίου 2022 αναχώρησε από τον μάταιο ετούτο κόσμο σε ηλικία 98 ετών για να συναντήσει τον πολυαγαπημένο της σύζυγο Ηλία Ανδρεόπουλο που την αναμένει με ανοικτή την αγκάλη στον κόσμο των Αγγέλων.

Η πολυαγαπημένη μητέρα, γιαγιά και προγιαγιά έφυγε πλήρων ημερών έχοντας στο προσκεφάλι της τα παιδιά, τα εγγόνια, τα δισέγγονα και την τρισεγγονή της.

Οι συγγενείς και οι φίλοι το πρωί της Πέμπτης, 13 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 9.00 π.μ. θα συγκεντρωθούν στον ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην διεύθυνση, 37-57 72nd St, Jackson Heights, NY 11372 για να προσκυνήσουν το σκήνωμά της και στις 11.00 π.μ. να παρακολουθήσουν την εξόδιο ακολουθία που θα τελέσει ο ιερατικός προϊστάμενος, κ. Γεδεών Βαρύτιμος.

Αμέσως μετά θα μεταβούν στο κοιμητήριο «St. Michael’s Cemetery» στην διεύθυνση 72-02 Astoria Blvd S, East Elmhurst, NY 11370 για να παρακολουθήσουν την ταφή της και να της απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό.

Η αρχόντισσα της Καστοριάς και της ομογένειας Στέλλα Ανδρεοπούλου με τον αείμνηστο σύζυγό της Ηλία Ανδρεόπουλο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο θάνατός της καταλυπεί τα παιδιά της Λούλα Κουκούλη (σύζυγο του αειμνήστου Ηλία Κουκούλη), Μαίρη και Φώτη Γερασόπουλο, Γεώργιο και Αγγελική Ανδρεοπούλου, τα εγγόνια της Ευάγγελο και Ουρανία Κουκούλη, Μάρθα και Μιχάλη Στρατή, Μιχάλη και Μαριάννα Γερασοπούλου, Ηλία και Αμάντα Ανδρεοπούλου, Ντένη Ανδρεόπουλο, Μαίρη Ανδρεοπούλου, τα 8 δισέγγονα, την μονάκριβη τρισεγγονή της, τους συμπεθέρους, τους αναδεξιμιούς, τα ξαδέλφια, τα ανίψια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.

Αρχόντισσα της οικογένειας και των Καστοριέων

Η αείμνηστη γεννήθηκε προ 98 ετών στο Αηδονοχώρι που ανήκει στον δήμο Νεάπολης νομού Κοζάνης και μεγάλωσε στην Καστοριά. Ο πατέρας της Δημήτριος Μηταλίδης ήταν δάσκαλος, ενώ η μητέρα της Δέσποινα ασχολήθηκε με την ανατροφή των παιδιών της. Η Στέλλα ήταν μοναχοκόρη και οι γονείς της την μεγάλωσαν ως πραγματική αρχόντισσα. Είχε και άλλα τρία αδέλφια και συγκεκριμένα τον Κίμωνα και τον Ηρακλή που ήταν μεγαλύτεροί της και τον Γιάννη που ήταν ο βενιαμίν της οικογένειας.

Την περίοδο του Ελληνοϊταλικού Πολέμου χόρεψε τον Χορό του Ησαΐα με τον εκλεκτό της καρδιάς της τον Ηλία Ανδρεόπουλο, που ήταν εμποροράφτης της Καστοριάς και τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης.

Το ζεύγος έφερε στον κόσμο τρία παιδιά και συγκεκριμένα την Λούλα, την Μαίρη και τον Γεώργιο και τα γαλούχησε με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Η Στέλλα Ανδρεοπούλου με τα εγγόνια και τα δισέγγονα ανήμερα των 80ών γενεθλίων της. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Τον Οκτώβριο του 1967 η οικογένεια Ανδρεοπούλου επιβιβάστηκε στο υπερωκεάνιο «Ολύμπια» που έκανε το τελευταίο του ταξίδι από τον Πειραιά στη Νέα Υόρκη και ήρθαν για μια καλύτερη τύχη όχι μόνο για τον εαυτόν τους, αλλά και για τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους.

Εργάστηκαν στην βιομηχανία της γούνας, η οποία την εποχή εκείνη ανθούσε και προσέφερε την δυνατότητα σε χιλιάδες ομογενείς να βρουν δουλειά και το πιο σημαντικό να σπουδάσουν τα παιδιά τους.

Οι αείμνηστοι Ηλίας και Στέλλα Ανδρεοπούλου από τις πρώτες ημέρες που ήρθαν στην Αμερική συνδέθηκαν με τον ιστορικό Σύλλογο Καστοριέων «Ομόνοια» για να μεγαλώσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους σε ελληνικό περιβάλλον και να διατηρήσουν τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις.

Η απόφασή τους αυτή είχε καταλυτικό ρόλο στην πορεία των παιδιών τους. Ακολούθησαν τα αχνάρια τους και η Λούλα και η Μαίρη υπηρέτησαν και συνεχίζουν να υπηρετούν με πάθος και αφοσίωση την Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών Καστοριάς με την ιδιότητα του μέλους, του στελέχους και των πρώην προέδρων. Και ο γιος της Γιώργος υπηρέτησε στον ιστορικό Σύλλογο «Ομόνοια» ως μέλος και ως στέλεχος και σήμερα είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η αρχόντισσα της Καστοριάς και της ομογένειας Στέλλα Ανδρεοπούλου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Η Στέλλα καυχιόταν με τα επιτεύγματα των παιδιών της. Περιττό να αναφέρουμε ότι ο Φώτης Γερασόπουλος έχει διατελέσει πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής και ο γαμπρός του – δικηγόρος και καθηγητής – Μιχάλης Στρατής τα τελευταία χρόνια είναι πρόεδρος του Κέντρου Μακεδονικών Σπουδών με έδρα το Γουάιτστόουν και παραγωγός του «Cosmos FM».

Ο Φώτης Γερασόπουλος, την τελευταία δεκαετία είναι πρόεδρος της κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τζάκσον Χάιτς και συνάμα μέλος του Τάγματος των Αρχόντων του Αποστόλου Ανδρέου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Θεός την αξίωσε να δει τα εγγόνια και τα δισέγγονα να αποφοιτούν από τα καλύτερα πανεπιστήμια και να αποκτούν τις δικές τoυς οικογένειες και το πιο σημαντικό να έχει το προνόμιο να είναι μια από τις ελάχιστες Ελληνοαμερικανίδες που αξιώθηκαν να απολαύσουν την χαρά της τρισεγγονής της.

Η αείμνηστη, όπως επεσήμαναν τα παιδιά της, διέμενε με τον σύζυγό της στο Ιστ Έλμχερστ. Ακόμη και προ τριών περίπου δεκαετιών όταν ο σύζυγός της αναχώρησε από τον μάταιο ετούτο κόσμο δεν το έβαλε κάτω. Αποφάσισε να παραμείνει στο σπίτι της ούτως ώστε – ως Αρχόντισσα – να υποδέχεται τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονα. Εξ άλλου το σπίτι της μέχρι και τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας αποτελούσε προορισμό για τις μεγάλες γιορτές για τα παιδιά, τα εγγόνια, τα δισέγγονα και τους οικογενειακούς της φίλους.

Ήταν υπόδειγμα συζύγου, μητέρας, γιαγιά, προγιαγιάς και προ-προγιαγιάς.

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στην μνήμη της στην Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών Καστοριάς (Benevolent Society Ladies of Kastoria) στη διεύθυνση 150-28 14th Avenue, Whitestone, NY 11357.

Η ευθύνη της διοργάνωσης της κηδείας έχει ανατεθεί στο ομογενειακό Γραφείο Τελετών «Antonopoulos Funeral Home»

Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στα παιδιά, στα εγγόνια, δισέγγονα και την τρισεγγονή της. Αιωνία της η μνήμη.

anamniseis.net

 

Back to top button