Καστοριά

Μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Πόγραδετς – Ιεροπηγή (βίντεο)

Συναντήσαμε την Μπελίντα Μπαλούκου στην πρεσβεία της Αλβανίας, μετά τις διαδιοχικές συσκέψεις με τους υπουργούς Κώστα Καραμανλή και Κώστα Σκρέκα

Της Συμέλα Τουχτίδου

Μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής που θα ενώνει το αλβανικό Πόγραδετς με το χωριό Ιεροπηγή (κοντά στην Κρυσταλοπηγή), έναρξη των διαδικασιών για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Αδριατικής-Ιονίου («Μπλε Διάδρομος») και πιθανή ανταλλαγή υπερβάλουσας ηλεκτρικής ενέργειας ήταν τα βασικά θέματα συζήτησης της υπουργού Ενέργειας και Υποδομών της Αλβανίας, κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, στις 12 Ιανουαρίου.

Η Μπελίντα Μπαλούκου είναι μία από τις 12 συνολικά γυναίκες υπουργούς της Αλβανίας. Στενή συνεργάτης του Έντι Ράμα από την εποχή της δημαρχίας στα Τίρανα, βρίσκεται στο τιμόνι Ενέργειας και Υποδομών της Αλβανίας τα τελευταία τρία χρόνια. Στην Αθήνα ταξίδεψε με την 11χρονη κόρη της, που τη συνόδευε σε κάθε σταθμό της επίσκεψής της.

Συναντήσαμε την Μπελίντα Μπαλούκου στην πρεσβεία της Αλβανίας, μετά τις διαδιοχικές συσκέψεις με τους υπουργούς Κώστα Καραμανλή και Κώστα Σκρέκα.

Κυρία Belinda Balluku, σας ευχαριστώ για αυτή τη συνέντευξη στο ελληνικό Euronews. Θα μπορούσατε να μας πείτε το σκοπό της επίσκεψής σας στην Αθήνα και το αποτέλεσμα των συναντήσεών σας;

Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Εκτιμώ πολύ το κανάλι σας και τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τις ειδήσεις. Είναι λοιπόν χαρά για μένα που βρίσκομαι εδώ. Σκοπός της επίσκεψης στην Ελλάδα ήταν η συνάντηση με τους δύο υπουργούς, τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος και τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών. Είχαμε μια υπέροχη μέρα και γόνιμες συναντήσεις.

Προέκυψαν κάποιες ειδήσεις;

Όσον αφορά στα σχέδια και τη στρατηγική μας για το μέλλον στις υποδομές, αποφασίσαμε, με τον Υπουργό Καραμανλή, να υπογραφεί το συντομότερο δυνατό μνημόνιο συνεργασίας, ίσως στα Τίρανα ελπίζω, για ένα κοινό έργο για τους σιδηροδρόμους. Αυτό είναι ένα παλιό σχέδιο, αλλά τώρα έχει ωριμάσει. Είναι ώρα να ξεκινήσει και να υλοποιηθεί αυτό το έργο, το οποίο είναι σημαντικό έργο και – πρώτα απ’ όλα- ανταποκρίνεται στις πολιτικές της Ε.Ε. Είναι μέρος της Πράσινης Ατζέντας. Και δεύτερον, είναι ένας τρόπος βιώσιμης μετακίνησης για τους πολίτες και των δύο χωρών. Επικεντρωθήκαμε λοιπόν στους σιδηροδρόμους και αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τη συνεργασία για την τεχνική βοήθεια και να το δούμε ως ένα ολοκληρωμένο έργο, ένα διασυνοριακό έργο μεταξύ των δύο χωρών μας.

Ποια τμήματα των δύο χωρών θα συνδεθούν (μέσω αυτού του σιδηροδρόμου);

Μιλάμε για σύνδεση από το Πόγραδετς, στην ανατολική πλευρά της Αλβανίας έως την Ιεροπηγή, κοντά στην Κρυσταλοπηγή και το σημείο σύνδεσης θα είναι στην Καστοριά.

Μιλήσατε και για τον οδικό άξονα «Μπλε διάδρομος»;

Η συνέχεια της συνέντευξης στη Συμέλα Τουχτίδουκαι το βίντεο στο gr.euronews.com

 

Η ανάρτηση του υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή:

 

 

 

Back to top button