Καστοριά

Τραγικές έως και επικίνδυνες οι ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα των υπηρεσιών υγείας στην ΠΕ Καστοριάς 

Η κυβέρνηση είναι πολλαπλά εκτεθειμένη απέναντι στον λαό. Με την έκρηξη των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με την πλήρη ανυπαρξία μέτρων σε χώρους μετάδοσης του ιού (σχολεία, μεγάλους χώρους δουλειάς κλπ.),η ανάγκη επαναλαμβανόμενων τεστ  είναι πολλαπλάσια και προκύπτει συνεχώς.

Τα πρωτόκολλα διασποράς της κυβέρνησης δεν ευθύνονται μόνο για τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές (ήδη στην Καστοριά έχουν κλείσει 2 τμήματα) αλλά και για τη μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται όσοι πρέπει να ελεγχθούν σε δημόσιες δομές εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, και ειδικά του ΕΟΔΥ.

Η προτεραιότητά της κυβέρνησης, αντί να είναι η προστασία της υγείας του λαού, εμμένει στα πρωτόκολλα «υπερμετάδοσης», για την θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι επιβαρυμένη, με αυξημένη προσέλευση στα ΤΕΠ covid για εξέταση αλλά και επιβεβαίωση κρουσμάτων. Οι ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και σε υποδομές είναι φανερές με το Νοσοκομείο να λειτουργεί σχεδόν μόνο για τον covid-19. Είναι μεγάλη η ευθύνη της κυβέρνησης που μετά από 2 χρόνια πανδημίας δεν υπάρχει ακόμη μοριακός αναλυτής στο Νοσοκομείο Καστοριάς καθώς και το αντίστοιχο προσωπικό για να δουλεύονται γρήγορα τα δείγματα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τα δουλέψει όλα τα δείγματα το εργαστήριο στο ΓΝ Κοζάνης και να πηγαίνουν με το αζημείωτο σε Ιδιωτικό εργαστήριο.

Η υποβάθμιση των πρωτοβάθμιων δομών υγείας καθιστά στα 2 ΚΥ αποκλειστικά εμβολιαστικά κέντρα και με ελάχιστες δυνάμεις να προσπαθεί το προσωπικό να σηκώσει το βάρος των ιχνηλατήσεων, με ένα μονάχα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ να λειτουργεί. Ιδιαίτερο είναι το πρόβλημα τα Σαββατοκύριακα που καμία από αυτές τις 2 δομές δεν μπορεί να εξυπηρετήσει στη λήψη δειγμάτων. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι υπάρχει μειωμένος αριθμός test PCR που μπορούν να διενεργήσουν γιατί τα δείγματα στέλνονται στο εργαστήριο της Κοζάνης.

Παράλληλα οι εργαζόμενοι σε όλες τις δομές υγείας, βιώνουν μια απίστευτη εντατικοποίηση λόγω των ελλείψεων που υπάρχουν επιπρόσθετα των αναστολών εργασίας συναδέλφων.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση οι εργαζόμενοι και ο λαός να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να διεκδικήσουν:

  • Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Δωρεάν rapid και μοριακά τεστ. Δωρεάν παροχή των μασκών αυξημένης προστασίας στην εκπαιδευτική κοινότητα.
  • Πλήρη εξοπλισμό με εργαστήριο για διενέργεια PCR για τον covid-19.
  • Καμπάνια εμβολιασμού επιστημονικά τεκμηριωμένη μέσα στα σχολεία. Σύνδεση των σχολείων με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ιατρική παρακολούθηση των εμβολιασμένων.
  • Πρόσληψη σχολικών νοσηλευτών
  • Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, των ΚΥ και των άλλων μονάδων των ΠΕΔΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία, στα ΚΥ και τις άλλες μονάδες των ΠΕΔΥ. Κατάργηση του μέτρου της αναστολής εργασίας στην Υγεία-Πρόνοια.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας χωρίς αποζημίωση, με προτεραιότητα τις ΜΕΘ και τις μεγάλες διαγνωστικές αλυσίδες.

Τομεακή Επιτροπή ΚΚΕ Καστοριάς-Βοΐου

Back to top button