Κόσμος

Άντερς Μπρέιβικ: Παραμένει το ίδιο επικίνδυνος όσο και πριν από 10 χρόνια εκτιμά ψυχίατρος

Ο Νορβηγός νεοναζί Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, που ζητεί να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους δέκα χρόνια αφού σκότωσε 77 ανθρώπους, εξακολουθεί να είναι όσο επικίνδυνος ήταν πριν μία δεκαετία, δήλωσε σήμερα η ψυχίατρος που τον παρακολουθεί στη φυλακή.

Ο 42χρονος Μπρέιβικ, που το 2012 καταδικάστηκε σε 21 χρόνια κάθειρξη με ελάχιστη ποινή έκτισης τα δέκα χρόνια και με τη δυνατότητα παράτασης της κράτησής του, έχει ζητήσει να αποφυλακιστεί, διαβεβαιώνοντας ότι έχει αποκηρύξει τη βία.

“Εκτιμώ ότι η διάγνωση του Μπρέιβικ είναι ίδια με αυτή που είχα κάνει”, δήλωσε η ψυχίατρος Ράντι Ρόσενκβιστ ενώπιον του δικαστηρίου του Τέλεμαρκ κατά τη δεύτερη ημέρα της διαδικασίας, που έχει μεταφερθεί για λόγους ασφαλείας στο γυμνάσιο της φυλακής Σκιέν, όπου κρατείται ο εξτρεμιστής.

«Αντικοινωνικός, ναρκισσιστής και υποκριτής»

“Ο κίνδυνος να διαπράξει στο μέλλον βίαιες ενέργειες δεν έχει αλλάξει σε σχέση με το 2012 και το 2013, όταν έκανα την πρώτη μου αξιολόγηση”, πρόσθεσε η ίδια.

Σύμφωνα με την ψυχίατρο, ο Μπρέιβικ πάσχει από προβλήματα προσωπικότητας, και η ίδια τον έχει χαρακτηρίσει “αντικοινωνικό, ναρκισσιστή και υποκριτή”.

Στις 22 Ιουλίου 2011, ο Μπρέιβικ πυροδότησε μια βόμβα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης, στο Όσλο, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο οκτώ άνθρωποι. Στη συνέχεια σκότωσε άλλους 69 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους εφήβους, ανοίγοντας πυρ στην κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού κόμματος στο νησί Ούτεγια. Έναν χρόνο αργότερα καταδικάστηκε σε κάθειρξη 21 ετών, με ελάχιστη ποινή έκτισης τα δέκα χρόνια και με τη δυνατότητα παράτασης της κράτησής του – τη μέγιστη ποινή που μπορούσε να επιβάλει τότε η νορβηγική δικαιοσύνη.

Η μαρτυρία της Ρόσενκβιστ, της μοναδικής ψυχιάτρου που θα καταθέσει στη διάρκεια της διαδικασίας, θεωρείται κεντρικής σημασίας προκειμένου οι δικαστές να αποφασίσουν αν θα επιτρέψουν την αποφυλάκισή του.

Ο Μπρέιβικ, ο οποίος γενικά παρακολουθεί απαθής τη διαδικασία, απλώς κούνησε το κεφάλι του μερικές φορές όταν άκουγε την κατάθεση της ψυχιάτρου.

Ο ίδιος διαμαρτύρεται για τις συνθήκες κράτησής του, λέγοντας ότι τον αντιμετωπίζουν “σαν ζώο”, καθώς δεν έχει αρκετή επαφή με τον έξω κόσμο.

Τι διαθέτει στο κελί του

Το 2016 ο Μπρέιβικ, που στη φυλακή έχει στη διάθεσή του τρία κελιά, μια τηλεόραση με DVD και κονσόλα για τηλεπαιχνίδια, καθώς και μια γραφομηχανή, δικαιώθηκε όταν κατηγόρησε το κράτος για «απάνθρωπη» και «ταπεινωτική» μεταχείριση, επειδή δεν του επέτρεπαν να έρχεται σε επαφή με άλλους κρατούμενους. Η απόφαση αυτή αναιρέθηκε στο Εφετείο.

Από την πρώτη στιγμή, ο Μπρέιβικ δικαίωσε τους φόβους πολλών: με ξυρισμένο το κρανίο, μπήκε χθες Τρίτη στην αίθουσα κρατώντας έναν χαρτοφύλακα όπου ήταν γραμμένη στα αγγλικά η φράση «Σταματήστε τη γενοκτονία των λευκών εθνών μας» και χαιρέτισε ναζιστικά τους τρεις δικαστές.

Θέλει να συνεχίσει… με ειρηνικά μέσα

Στη μακρά ομιλία του κατόπιν υποστήριξε ότι δεν ήταν παρά μόνο ένας απλός «φαντάρος» του νεοναζιστικού κινήματος «Αίμα και Τιμή», στο οποίο επέρριψε την ευθύνη για τις επιθέσεις. Η μοναδική δική του ευθύνη, όπως λέει, είναι ότι αφέθηκε να ριζοσπαστικοποιηθεί. Δίνοντας «τον λόγο της τιμής του» ότι η βία, σε ό, τι τον αφορά, ανήκει στο παρελθόν, είπε ότι θέλει να συνεχίσει τη μάχη του για τον εθνικοσοσιαλισμό αλλά με ειρηνικά μέσα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι έτοιμος να αποκηρύξει κάθε πολιτική δέσμευση, αν του ζητηθεί από το δικαστήριο.

“Κάποιος που έχει δικαστεί για μια τέτοια εγκληματική ενέργεια δεν μπορεί ποτέ να εγγυηθεί ότι δεν θα την επαναλάβει, διότι αυτό εξαρτάται από την κοινωνία, αν θα του δώσει ή όχι την ευκαιρία”, δήλωσε ο Μπρέιβικ χθες όταν οι δικαστές τον ρώτησαν αν μπορεί να αποδείξει ότι δεν είναι πλέον, όπως ισχυρίζεται, ένας βίαιος μαχητής.

“Μπορώ να σας δώσω τον λόγο της τιμής μου ότι θα εγκαταλείψω το βασίλειο” της Νορβηγίας αν αφεθώ ελεύθερος, πρόσθεσε.

Το αίτημα αποφυλάκισης του Μπρέιβικ δεν έχει, κατά γενική ομολογία, καμία πιθανότητα να γίνει αποδεκτό. Θεωρείται όμως ένα κρίσιμο τεστ για το κράτος δικαίου –το οποίο ο ίδιος ο Μπρέιβικ επιχείρησε να διαλύσει– καθώς θα πρέπει να τον αντιμετωπίσει όπως οποιονδήποτε άλλον κρατούμενο.

ΑΠΕ

Back to top button