«Να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δίδονται από την μεγάλη καμπάνια της χώρας για την ανάπτυξη του χειμερινού και ορεινού τουρισμού» κάλεσε τους δημάρχους Νεστορίου, ‘Αργους Ορεστικού και Καστοριάς η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη κατά την διάρκεια της περιοδείας στους ακριτικούς δήμους. Η κυρία Ζαχαράκη σημείωσε ότι «για πρώτη φορά η Ελλάδα παρουσιάζει μέσα από την καμπάνια της στο εξωτερικό τις περιοχές και τα στοιχεία εκείνα που θα μπορούσαν να προσελκύσουν επισκέπτες καθώς και τις εναλλακτικές δραστηριότητες που μπορεί να έχει κάποιος στην διάθεσή του» προσθέτοντας ότι «η Δυτική Μακεδονία είναι ένας χαρακτηριστικός προορισμός που μπορεί κάποιος την απολαύσει». Επεσήμανε ότι η καμπάνια του χειμερινού και ορεινού τουρισμού εδώ και τρεις ημέρες απευθύνεται στην Ελληνική αγορά «θέλουμε να συστήσουμε στο Ελληνικό κοινό τις ομορφιές τις χώρας με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής» σημείωσε.
Η κυρία Ζαχαράκη κάλεσε τους δημάρχους «να συμβάλλον στην δημιουργία της Τουριστικής ταυτότητας των περιοχών τους και ταυτόχρονα να αξιοποιήσουν τα δίκτυα του υπουργείου στην Ελλάδα και τα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό για την παρουσίαση των πλεονεκτημάτων που παρουσιάζουν οι περιοχές τους». Μίλησε με θερμά λόγια για τα πλεονεκτήματα του περιπατητικού τουρισμού που παρουσιάζει το Νεστόριο με τις μοναδικές διαδρομές στον ορεινό όγκο του Γράμμου, για τις ευκαιρίες στον Ιαματικό Τουρισμό με επίκεντρο τα Λουτρά Αμμουδάρας που ανήκουν στον δήμο του ‘Αργους Ορεστικού αλλά και στο μοναδικό ενδιαφέρον του Λιμναίου Οικισμού στο Δισπηλιό σε συνδυασμό με την Βυζαντινή και μεταβυζαντινή αίγλη της Καστοριάς τόσο στους ναούς όσο και στα σωζόμενα Αρχοντικά.
Πρώτος σταθμός της διήμερης περιοδείας της Σοφίας Ζαχαράκη ήταν το ορεινό και ακριτικό Νεστόριο όπου ο δήμαρχος Χρήστος Γκοσλιόπουλος ζήτησε από την υπουργό «να λύσει τον γόρδιο δεσμό της αδειοδότησης ενός παλιού στρατιωτικού φυλακίου και της μετατροπής με σε ορειβατικό καταφύγιο που έχει κολλήσει στις υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού».
Στην σύσκεψη που έγινε στο ‘Αργος Ορεστικό ο δήμαρχος Πάνος Κεπαπτσόγλου ανέπτυξε το ολοκληρωμένο σχέδιο του δήμου που περιλαμβάνει την ενεργειακή αναβάθμιση των ιαματικών λουτρών και των εγκαταστάσεων του ξενώνα που ανήκει στο δήμο ώστε η λειτουργία τους να γίνει βιώσιμη για τον δήμο και ζήτησε «να ενταχθούν στα στοιχεία της καμπάνια του υπουργείου τουρισμού οι ιαματικές πήγες και το απολιθωμένο δάσος στο Νόστιμο και την Ασπροκλησσιά».
Η κυρία Ζαχαράκη περιηγήθηκε στο Αρχαιολογικό μουσείο του ‘Αργους Ορεστικου που φιλοξενεί ευρήματα από τις ανασκαφές του λιμναίου Οικισμού στο Δισπηλιό Καστοριάς αλλά και επιγραφές αγάλματα και όπλα της Μακεδονικής περιόδου. Έδειξε εντυπωσιασμένη από τον αρχαιότερο αυλό ηλικίας 5.300 ετών για τον οποίο η προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Καστοριάς κυρία Ανδρομάχη Σκρέκα της εξήγησε ότι «είναι κατασκευασμένος από οστό μεγάλου πουλιού και βρέθηκε στις ανασκαφές του Λιμναίου οικισμού στο Δισπηλιό Καστοριάς».
Η κυρία Ζαχαράκη ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του ανοικτού μουσείου στον προϊστορικό Λιμναίο οικισμό όπου ο καθηγητής Κωσταντίνος Κωτσάκης της περιέγραψε το ανασκαφικό έργο που γίνεται στην περιοχή τα τελευταία 30 χρόνια και το πρόγραμμα αναδόμησης των ανοικτών μουσειακών εγκαταστάσεων που εγκρίθηκε και θα αρχίσει να υλοποιείται το επόμενο διάστημα και το όποιο προβλέπει την πλήρη ανακατασκευή των χώρων παρουσίασης του Λιμναίου οικισμού.
Σε θερμό κλίμα η συνάντηση του Πάνου Κεπαπτσόγλου με τη Σοφία Ζαχαράκη (φωτογραφίες)