Δυτική ΜακεδονίαΚαστοριά

Την προσοχή πεζών και οδηγών εφιστά o περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας λόγω του παγετού

Με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους -7 βαθμούς Κελσίου στη Φλώρινα, τους -5 στην Κοζάνη, τους -4 στην Πτολεμαΐδα και τους -12 στα ορεινά και σε συνδυασμό με τη χθεσινοβραδινή χιονόπτωση, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εφιστά την προσοχή πεζών και οδηγών, που κινούνται στην ευρύτερη περιοχή, λόγω του παγετού και του αυξημένου κινδύνου ατυχημάτων.

«Στην Κοζάνη το θερμόμετρο δείχνει -5 βαθμούς Κελσίου. Έχουν σημειωθεί πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε όλους τους δήμους και μέχρι -12 στα ορεινά», επισημαίνει ο κ. Κασαπίδης και σημειώνει πως, «χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους οδηγούς που κινούνται στο ορεινό δίκτυο και από τους πεζούς που κυκλοφορούν στα πεζοδρομία, οπού ενδεχομένως έχει παγώσει το χιόνι».

«Δύο ώρες διήρκησε η χθεσινοβραδινή χιονόπτωση από τις 20:00 έως τις 23:00, το έστρωσε 5 πόντους, δίχως ευτυχώς ζητήματα και προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Όλα τα μηχανήματα εκχιονισμού της περιφέρειας και των δήμων τις δυτικής Μακεδονίας ήταν επί ποδός και έτσι όλο το κεντρικό οδικό δίκτυο παρέμεινε καθαρό» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, με ανακοίνωση της, ενημερώνει τους οδηγούς ότι κατά τις μετακινήσεις τους, στο οδικό δίκτυο της περιοχής, θα πρέπει να έχουν εφοδιασμένα τα οχήματά τους με αντιολισθητικές αλυσίδες ή με ειδικού τύπου ελαστικών.

Για τη χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων συμβουλεύει τους οδηγούς να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο όταν το οδόστρωμα είναι ολισθηρό.

Διευκρινίζεται δε ότι οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς. Για την τοποθέτηση και συντήρηση των αντιολισθητικών αλυσίδων οι οδηγοί θα πρέπει να συμβουλεύονται αντίστοιχα τις οδηγίες τοποθέτησης και συντήρησης που διαθέτουν. Οι σωστά τοποθετημένες αλυσίδες πρέπει να δείχνουν και να είναι «τεντωμένες».

Επιπρόσθετα στο πλαίσιο αποφυγής ατυχημάτων οι αστυνομικές αρχές υπενθυμίζουν, πως οι οδηγοί είναι καλό να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου αν πρόκειται να ταξιδέψουν. Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια. Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους. Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους. Να μη φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.

Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου

 

 

 

Back to top button