ΕλλάδαΚαστοριά

Βαριά «καμπάνα» για τη ΛΑΡΚΟ από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Βαριά «καμπάνα» επιφύλασσε στη χώρα μας το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την υπόθεση της ΛΑΡΚΟ.

Με απόφασή του επιβάλλει πρόστιμα για τη μη συμμόρφωση της χώρας στην ανάκτηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων ύψους 150 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για κατ’ αποκοπή ποσό 5,5 εκατ. ευρώ και χρηματική ποινή πάνω από 4 εκατ. ευρώ για κάθε εξάμηνο που δεν εφαρμόζει την απόφαση του 2017.

Το Δικαστήριο είχε διαπιστώσει για πρώτη φορά την παράβαση της Ελλάδας με απόφαση που εκδόθηκε το 2017. Τον Μάρτιο του 2013 η Κομισιόν κίνησε επίσημη διαδικασία έρευνας σχετικά με διάφορες ενισχύσεις που χορήγησε η Ελλάδα υπέρ της ΛΑΡΚΟ, όπως, μεταξύ άλλων, κρατικές εγγυήσεις για τα έτη 2008, 2010 και 2011 καθώς και αύξηση κεφαλαίου το 2009.

Τον Μάρτιο του 2014 εκδόθηκε απόφαση με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι οι ενισχύσεις αυτές, ως παράνομες και μη συμβατές με την εσωτερική αγορά, έπρεπε να ανακτηθούν. Στο μεταξύ, η Ελλάδα είχε γνωστοποιήσει στην Επιτροπή την πρόθεσή της να προβεί στην πώληση ορισμένων στοιχείων του ενεργητικού της ΛΑΡΚΟ μέσω δύο χωριστών διαγωνισμών. Μετά την ολοκλήρωση των δύο διαγωνισμών και ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων τους, η νικελοβιομηχανία θα κηρυσσόταν σε πτώχευση σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και τα εναπομένοντα στοιχεία του ενεργητικού της θα μεταβιβάζονταν στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης.

Η Επιτροπή έκρινε, αφενός, ότι η εν λόγω μεταβίβαση δεν συνιστούσε κρατική ενίσχυση και, αφετέρου, ότι το ζήτημα της ανάκτησης των επίμαχων ενισχύσεων δεν θα αφορά τους αγοραστές των στοιχείων του ενεργητικού. Το 2016 η Επιτροπή, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα δεν είχε συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις που υπείχε από την απόφαση του 2014, άσκησε ενώπιον του Δικαστηρίου την πρώτη προσφυγή λόγω παραβάσεως κατά του κράτους μέλους αυτού. Με απόφαση της 9ης Νοεμβρίου 2017, το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις της σχετικά με την ανάκτηση των παράνομων και μη συμβατών με την εσωτερική αγορά ενισχύσεων.

Στις 29 Ιανουαρίου 2020 η Επιτροπή, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα δεν είχε ακόμη συμμορφωθεί προς την ως άνω απόφαση του Δικαστηρίου, άσκησε την προσφυγή λόγω παραβάσεως, η οποία κρίθηκε χθες. Στο πλαίσιο της δεύτερης αυτής προσφυγής, ζήτησε από το Δικαστήριο να υποχρεώσει το κράτος μέλος να καταβάλει κατ’ αποκοπήν ποσό καθώς και χρηματική ποινή. Στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο του 2020, η Ελλάδα, λόγω των οικονομικών δυσχερειών της ΛΑΡΚΟ, αποφάσισε την υπαγωγή της σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Κατά την Επιτροπή, η Ελλάδα δεν έλαβε μέτρα για την ανάκτηση των επίμαχων ενισχύσεων παρά μόνο μετά τις 29 Ιανουαρίου 2020, ημερομηνία άσκησης από την Επιτροπή της δεύτερης προσφυγής λόγω παραβάσεως. Επιπλέον, η παράβαση εξακολουθούσε να υφίσταται κατά τον χρόνο εξέτασης των πραγματικών περιστατικών από το Δικαστήριο.

newsbomb.gr

Back to top button