ΚαστοριάΠαλαιά Καστοριά

Η οδός Καστοριάς στην παλιά Θεσσαλονίκη (φωτο)

Στη καρδιά της Θεσσαλονίκης και σε περιοχή που δεν άγγιξε η καταστροφική πυρκαγιά του 1917, υπήρχε ένα μικρό στενό που μέχρι το 1912, λεγόταν “Σογιούκ σου” δηλαδή του κρύου νερού.
Από το 1912 έως την εξαφάνιση του στα μέσα της δεκαετίας του 60, λεγόταν “οδός Καστοριάς”. Η οδός Καστοριάς βρίσκονται σε ένα πολύ όμορφο σημείο της πόλης , δίπλα από τη πλατεία “Ικί Λουλέ” με ένα πλάτανο και κρήνη που πολλοί φωτογράφοι απαθανάτισαν, μεταξύ των οποίων και ο αρχιτέκτονας Αριστοτέλης Ζάχος (με μερική καταγωγή από τη Καστοριά ).
Βρισκόταν στη διασταύρωση των τότε οδών Αριστοτέλους με Παλαιολόγου. Τώρα το ίδιο τελείως αγνώριστο σημείο είναι η διασταύρωση των οδών Ολύμπου και Φιλίππου Δραγούμη.
Στην αναπόφευκτη “παραζάλη” της ανοικοδόμησης, πλάτανος, κρήνη λιθόστρωτα καλντερίμια και παμπάλαια σπίτια εξαφανίστηκαν για πάντα.
Τουλάχιστον έμειναν μερικές φωτογραφίες να θυμίζουν την ύπαρξη μιας “μικρής” Καστοριάς, όμοιας αρχιτεκτονικά με την “μεγάλη” πριν εξαφανιστούν μοιραία και οι δύο.
Οι φωτογραφίες και η ταύτιση τους είναι από τις υπέρ εξαιρετικές ομάδες του Facebook “Παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης” και “Θεσσαλονίκη χαμένη πόλη”.
Ο Ρωμήλος Μαντζούρας στο Παλιες φωτογραφιες της Καστοριας.

Φωτογραφία του Αριστοτέλη Ζάχου δεκαετία του 20. Πίσω από το στενό αριστερά ήταν η διακλάδωση με την οδό Καστοριάς.
Το σημείο της πλατείας στη σημερινή διασταύρωση περίπου των οδών Ολύμπου με Φ.Δραγουμη. Στο βάθος δεξιά στο άσπρο σπίτι άρχιζε η οδός Καστοριάς.
Η οδός Αριαννου μέσα του 50, λίγα χρόνια μετά, ότι βλέπουμε θα εξαφανιστεί για πάντα. Το σπίτι που προεξέχει αριστερά ήταν το τέλος της οδούς Καστοριάς.
Η μοναδική και ιδιαίτερα χαρακτηριστική της εποχής της ( δεκαετία του 60), φωτογραφία της οδού Καστοριάς, λίγο πριν εξαφανιστεί σε ακάλυπτους και ισόγεια πολυκατοικιών. Οδός Καστοριάς της Θεσσαλονίκης και Καστοριά , ίδια μοίρα. Η πολυκατοικία αριστερά επί της Αγίου Δημητρίου.

 

 

Back to top button