Κόσμος

Οι αποφάσεις του Spotify μετά το μποϊκοτάζ των Νιλ Γιανγκ και Τζόνι Μίτσελ

Μετά την απόφαση των τραγουδιστών-τραγουδοποιών Νιλ Γιανγκ και Τζόνι Μίτσελ να αποσύρουν τη μουσική τους από το Spotify, επικαλούμενοι παραπληροφόρηση σχετικά με τηνCOVID-19 που διαδίδεται στο podcast του Τζο Ρόγκαν, ο διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας streaming, Ντάνιελ Εκ εξέδωσε δήλωση – απάντηση.

Ο Ντάνιελ Εκ περιέγραψε τα βήματα που σκοπεύει να λάβει η εταιρεία για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης για την COVID-19, με επίκεντρο ένα σχέδιο προσθήκης προειδοποιήσεων περιεχομένου σε κάθε επεισόδιο podcast που περιλαμβάνει συζήτηση για την COVID-19.

«Οι προειδοποιήσεις θα κατευθύνουν τους ακροατές στον ειδικό διαδικτυακό κόμβο COVID-19, που παρέχει εύκολη πρόσβαση σε στοιχεία που βασίζονται σε δεδομένα, επικαιροποιημένες πληροφορίες που κοινοποιούνται από επιστήμονες, γιατρούς, ακαδημαϊκούς και αρχές δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο και σε συνδέσμους σε αξιόπιστες πηγές» αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Αυτή η νέα προσπάθεια για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης θα εξαπλωθεί σε χώρες σε όλο τον κόσμο τις επόμενες ημέρες. Από όσο γνωρίζουμε, αυτή η προειδοποίηση περιεχομένου είναι η πρώτη του είδους  από μια μεγάλη πλατφόρμα podcast» αναφέρεται στη δήλωση.
Επιπλέον σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει κάνει τους τρέχοντες κανόνες της πλατφόρμας διαφανείς και ορατούς από το κοινό για πρώτη φορά. Οι κανόνες περιγράφουν τι δεν επιτρέπεται να δημοσιεύεται στο Spotify, συμπεριλαμβανομένου του «περιεχομένου που προωθεί επικίνδυνες ψευδείς ή επικίνδυνες παραπλανητικές ιατρικές πληροφορίες που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη εκτός σύνδεσης ή συνιστούν άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία». Στα παραδείγματα περιλαμβάνονται ισχυρισμοί ότι η COVID-19 είναι «φάρσα ή όχι αληθινή» ή «η ενθάρρυνση των ανθρώπων να μολυνθούν σκόπιμα με την COVID-19 προκειμένου να αποκτήσουν ανοσία σε αυτή». Οι παραβάτες της πολιτικής διακινδυνεύουν την αφαίρεση περιεχομένου και οι επαναλαμβανόμενοι παραβάτες κινδυνεύουν με αναστολές ή απαγορεύσεις λογαριασμών.

Η Μπρενέ Μπράουν, συγγραφέας και ερευνήτρια με δικό της podcast στο Spotify, ανακοίνωσε επίσης ότι αποχωρεί από την πλατφόρμα. «Δεν θα κυκλοφορήσω κανένα podcast μέχρι νεωτέρας» έγραψε στο Twitter. «Ζητώ συγγνώμη από τις κοινότητες μας #UnlockingUs και #DaretoLead και θα σας ενημερώσω εάν και πότε αυτό αλλάξει» ανέφερε.

Back to top button