ΑθλητικάΕλλάδαΚόσμος

Με προσκλήσεις οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου

Όλα είναι έτοιμα στην Κίνα για τους “24ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες” του Πεκίνου, που ξεκινούν την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου. Οι ιθύνοντες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), ευελπιστούν ότι τα γήπεδα θα καλυφθούν μεταξύ 30% και 50% της χωρητικότητάς τους, χάρη στις προσκλήσεις που έχουν σκοπό να αντισταθμίσουν την απόφαση να μην διατεθούν εισιτήρια προς πώληση.
«Θα υπάρξει ένα πρόγραμμα για τον τοπικό πληθυσμό, που θα επιτρέψει την διασφάλιση της παρουσίας των θεατών στις εξέδρες, αλλά και την ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων», εξήγησε την Τρίτη, ο εκτελεστικός διευθυντής της ΔΟΕ, Κρίστιαν Ντούμπι και πρόσθεσε: «Όσον αφορά στην χωρητικότητα, θα έλεγα ότι εάν έχουμε ένα στα τρία άτομα (σ.σ. στις θέσεις στις κερκίδες) ή ένα στα δύο, αυτό θα ήταν ήδη ένα καλό αποτέλεσμα».
Οι Κινέζοι διοργανωτές, αποφάσισαν στις 17 Ιανουαρίου, την απαγόρευση διάθεσης εισιτηρίων στο ευρύ κοινό, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, ενώ υποσχέθηκαν την παρουσία θεατών με προσκλήσεις.
Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου (4-20 Φεβρουαρίου) θα διεξαχθούν σε τρεις περιοχές, επαναχρησιμοποιώντας εν μέρει στην κινεζική πρωτεύουσα, πρώην τοποθεσίες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008, όπως το εμβληματικό στάδιο η «Φωλιά του πουλιού».

Με τα ατσάλινα δοκάρια του που τέμνονται, παραπέμποντας σε μια «φωλιά πουλιών» από την οποία πήρε το προσωνύμιο του, το Ολυμπιακό Στάδιο και οι 80.000 θέσεις του θα φιλοξενήσουν τις Τελετές Εναρξης και Λήξης της κορυφαίας διοργάνωσης. Παράλληλα και άλλοι χώροι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα, όπως το «Water Cube», το πρώην υδάτινο κέντρο, αφιερωμένο στην κολύμβηση, όπου ο θρυλικός Μάικλ Φελπς κατέκτησε οκτώ χρυσά μετάλλια. Πλέον, ονομάζεται «Ice Cube» και θα φιλοξενήσει τους αγώνες κέρλινγκ.

Το αθλητικό κέντρο «Wukesong» και το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο, όπου διεξήχθησαν οι αγώνες μπάσκετ και γυμναστικής το 2008, έχουν ανακαινιστεί για να φιλοξενήσουν τα τουρνουά χόκεϊ επί πάγου ανδρών και γυναικών.

Ανάμεσα στα λίγα νέα κτίρια στο Πεκίνο, που κατασκευάστηκαν ειδικά για τους Χειμερινούς Αγώνες είναι ένας εντυπωσιακός χώρος με το πρωνύμιο «η κορδέλα του πάγου», όπου θα διεξαχθεί το πατινάζ ταχύτητας.

Στις νέες κατασκευές, συμπεριλαμβάνεται στην κινεζική πρωτεύουσα και μία πλατφόρμα ύψους 60 μέτρων, η οποία θα φιλοξενεί τις θεαματικές εκδηλώσεις Big Air στο σκι και στο σνόουμπορντ. Κτίσθηκε κοντά στους πύργους ψύξης ενός πρώην χαλυβουργείου, το οποίο κάποτε απασχολούσε δεκάδες χιλιάδες εργάτες, πριν μετατραπεί σε ένα συγκρότημα γραφείων, μπαρ και μοντέρνων εστιατορίων.

Το εμβληματικό αυτό εργοστάσιο του Πεκίνου, είχε κλείσει εν μέρει πριν από τους Αγώνες του 2008 προκειμένου να περιορισθούν οι ρυπογόνες εκπομπές, πριν κλείσει οριστικά το 2010.

Σε μια αγροτική και ορεινή περιοχή, περίπου 75 χλμ. από το κέντρο της πόλης, η περιοχή Γιανγίνγκ, είναι ήδη εξοπλισμένη με πίστες σκι, ξενοδοχεία και ιαματικές πηγές. Θα φιλοξενήσει εκδηλώσεις αλπικού σκι σε πίστες με πτώση έως και 900 μέτρα.
Στην ίδια πόλη, κατασκευάσθηκε, ειδικά για τους Αγώνες, η πρώτη πίστα στην Κίνα για έλκηθρο και σκέλετον.

Οι διοργανωτές, έχουν συνδέσει την μικρή πόλη Ζανγκζιακού, που βρίσκεται περίπου 180 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Πεκίνου και τις άλλες δύο Ολυμπιακές περιοχές, με μια σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας.

Εκεί, θα γίνουν οι αγώνες δίαθλου, σκι αντοχής, άλματος σκι, καθώς και το ελεύθερο σκι και η χιονοσανίδα (εκτός του Big Air). Ο συγκεκριμένος λόφος για άλματα σκι, έχει ένα άτυπο σχήμα που θυμίζει ένα παραδοσιακό «ruyi», ένα είδος κινέζικου σκήπτρου που συμβολίζει την δύναμη και την καλοτυχία. Οι αγώνες ελεύθερου σκι και χιονοσανίδας, θα διεξαχθούν σε ήδη υπάρχον χιονοδρομικό κέντρο, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από το Ολυμπιακό Χωριό της Ζανγκζιάκου, ένα σύνολο διαμερισμάτων που περιβάλλονται από βουνά και με αρχιτεκτονική που θυμίζει σαλέ.

Τρία Ολυμπιακά χωριά, ένα για κάθε μία από τις τρεις ζώνες, έχουν κατασκευασθεί για να φιλοξενήσουν περισσότερους από 6.000 αθλητές, προπονητές και μέλη αποστολών. Μετά τους Αγώνες θα μετατραπούν σε κατοικίες για ιδιώτες ή σε επιχειρηματικά πάρκα για εταιρείες.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ – ΑΠΕ

————————————————————————————

Αθλήματα στο πρόγραμμα

Οι Αγώνες του Πεκίνο περιλαμβάνουν 109 αγώνες μεταλλίων για 15 αγωνίσματα σε επτά ολυμπιακά αθλήματα, είναι ο υψηλότερος αριθμός στην ιστορία, μετά το προηγούμενο ρεκόρ των 102 αγώνων μεταλλίων στους προηγούμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Αλπικό σκι
Δίαθλο
Έλκηθρο
Χιονοδρομία αντοχής
Κέρλινγκ
Καλλιτεχνική παγοδρομία
Ελεύθερο σκι
Χόκεϊ επί πάγου
Λουτζ
Βόρειο σύνθετο
Παγοδρομία μικρής πίστας
Σκελετός
Άλμα με σκι
Χιονοσανίδα
Παγοδρομία ταχύτητας

Back to top button