ΚαστοριάΠαλαιά Καστοριά

Ο Ρωμύλος Μαντζούρας για την αποκατάσταση του αρχοντικού Χριστόπουλου

Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση μάθαμε , πως η αποκατάσταση του εμβληματικού αρχοντικού των μέσων του 18ου στο Απόζαρι της Καστοριάς, γνωστού ως “του Χριστόπουλου” μπαίνει επιτέλους σε τροχιά υλοποίησης.
Ας ελπίσουμε πως αυτή τη φορά οι προσπάθειες που έχουν γίνει ως τώρα να ευοδωθούν και σύντομα.
Ας ελπίσουμε επίσης πως στο σπουδαίο αυτό οίκημα στη καρδιά του πυρήνα του Αγίου Παντελεήμονα, να δοθεί μια χρήση αρμόζουσα στην ομορφιά του και την ιστορική του σημασία καθώς σε αυτό πέρασε τα παιδικά του χρόνια στα τέλη του 18ου αιώνα ο Αθανάσιος Χριστόπουλος.
Ο οποίος υπήρξε : Μεγάλος Λογοθέτης του Πρίγκιπα της Βλαχίας, μέλος της Φιλικής εταιρίας και του κύκλου της Πίζας, θεμελιωτής του Νεοελληνικού θεάτρου, μεταρρυθμιστής του Ρουμανικού νομικού συστήματος, κορυφαίος Δημοτικιστής και από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές του 19ου αιώνα. Ας γίνει αυτό το σπίτι , ότι και ο διασημότερος του ένοικος. Ενα ζωντανό κύτταρο παραγωγής πολιτισμού, κοσμοπολίτικου χαρακτήρα.
Με την ευκαιρία ας δούμε μια παντελώς άγνωστη φωτογραφία του σπιτιού του Χριστόπουλου στην οποία βλέπουμε το σπίτι όπως σωζόταν τη δεκαετία του τριάντα.
Πίσω του και δεξιά διακρίνεται ένα εξίσου παμπάλαιο σημαντικό αρχοντικό, αυτό του “Βενέτου”. Οι πολύ παλιοί της γειτονιάς το θυμούνται ως της “μαμής”. Κατέρρευσε ακατοίκητο τη δύσκολη δεκαετία του σαράντα, μετά από λεηλασία της πολύτιμης ξυλείας του.
Η φωτογραφία προέρχεται από το: “Αρχειον των Βυζαντινών μνημείων της Ελλάδος. Εξαμηνιαίον περιοδικόν σύγγραμμα συντασσόμενον και εκδιδόμενον υπό Αναστασίου Κ.Ορλάνδου καθηγητού του Πολυτεχνείου-ακαδημαϊκού. Τόμος Δ’ 1938, Τεύχος 2 Ιούλιος-Δεκέμβριος”
Ο Ρωμύλος Μαντζούρας στο Παλιες φωτογραφιες της Καστοριας.

 

Τρία ακόμη έργα προϋπολογισμού 4. 250.000 ευρώ υπέβαλε ο Δήμος Καστοριάς στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας

Back to top button