ΕλλάδαΚαστοριά

ΛΑΡΚΟ: Απολύονται οι 1.080 εργαζόμενοι

Την απόλυση των 1080 εργαζομένων μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση των δύο χωριστών διαγωνισμών πώλησης της ΛΑΡΚΟ ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας και Εργασίας Κ. Χατζηδάκης. Στόχος της κυβέρνησης όπως γνωστοποιήθηκε προς τους εκπροσώπους των εργαζομένων είναι οι διαγωνισμοί να πραγματοποιηθούν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου – μέσα Μαρτίου.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Το χρονοδιάγραμμα που γνωστοποιήθηκε στους εργαζόμενους προβλέπει ότι τις επόμενες ημέρες θα αναρτηθεί το σχέδιο σύμβασης παραχώρησης προκειμένου να προχωρήσουν οι δύο διαγωνισμοί, που αφορούν στα μεταλλεία Εύβοιας, Φθιώτιδας και Καστοριάς (ειδικός διαχειριστής) και στο εργοστάσιο της Λάρυμνας μαζί με τα μεταλλεία της Λάρυμνας και του Λουτσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Στο μεσοδιάστημα, ο Ειδικός Διαχειριστής αναμένεται να προχωρήσει στην απόλυση όλων των εργαζομένων, οι οποίοι θα λάβουν τις νόμιμες αποζημιώσεις τους, καθώς σύμφωνα με την καταδικαστική για την Ελλάδα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ζητείται η διακοπή της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ. Ωστόσο ο νόμος για την ειδική διαχείριση προβλέπει την παράδοση του εργοστασίου της εταιρείας σε κατάσταση λειτουργίας. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ένας αριθμός εργαζομένων θα επαναπροσληφθεί από τον ειδικό διαχειριστή με συμβάσεις ορισμένου χρόνου  ούτως ώστε να εκπληρωθεί η πρόβλεψη του νόμου. Στη συνέχεια όταν θα αναλάβει ο νέος επενδυτής, με τη σειρά του θα προσλάβει όσους εργαζόμενους κριθεί αναγκαίο ενώ οι υπόλοιποι πρόκειται να ενταχθούν σε προγράμματα εργασίας “γέφυρα”. Σημειώνεται ότι οι υπουργοί δεσμεύτηκαν για την απορρόφηση των εργαζομένων άνω των 55 ετών που δε θα επαναπροσληφθούν σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέχρι να φτάσουν στην ηλικία της σύνταξης.

Επιπρόσθετα αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, ζητήθηκε από την κυβέρνηση η εκκένωση των οικισμών που ανήκουν στη βιομηχανία και όπου διαμένουν περίπου 300 οικογένειες. Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ δηλώνουν ότι δε θα επιτρέψουν να γίνουν απολύσεις και προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις.

capital.gr

Back to top button