Καστοριά

Η γέννηση της βίας (του Γιώργου Ιατρού)

Για να μην υπάρξει ξανά καμιά μάνα που θα ζητήσει υποστήριξη από μια άλλη μάνα, πιο «έμπειρη» για τον χαμό του παιδιού της…

Άλεξ Μεχισβίλι – θύμα bullying. Βέροια, ήταν ξένος, τον σκότωσαν 4, 13χρονα ελληνόπουλα.
Κικη Κούσογλου- γυναικοκτονία. Βέροια, τη σκότωσε ο 27χρονος Έλληνας σύντροφός της γιατί ζήλευε.
Αντριάνα Γαρδικιώτη – γυναικοκτονία. Καστοριά, τη σκότωσε ο σύντροφός της γιατί ήθελε να τον χωρίσει. Ο σύντροφός της ήταν κατηγορούμενος και συλληφθείς για παιδεραστία και κατοχή πορνογραφικού υλικού.
«4χρονη Άννυ»-παιδοκτονία. Αθήνα, την σκότωσε ο πατέρας της, χρήστης ναρκωτικών ουσιών με πλούσιο παραβατικό βιογραφικό.
Βαγγέλης Γιακουμάκης-θύμα bullying. Ιωάννινα, τον σκότωσαν κάποιοι Κρητικοί «λεβέντες» γιατί ήταν «διαφορετικός».
Τόσκο- δολοφονία. Θεσσαλονίκη. Τον σκότωσαν γιατί ήρθε να δει από Βουλγαρία αγώνα του ΑΡΗ.
Τοπαλούδη Ελένη-γυναικοκτονία. Ρόδος, την σκότωσαν 2, 25χρονοι Έλληνες γιατί δεν τους «έκατσε».
Η Βασιλική στα Χανιά-γυναικοκτονία. Τη σκότωσε ο σύντροφός της, γιατί τον χώρισε.
Καρολάιν Κρόουτς-γυναικοκτονία. Την σκότωσε ο άντρας της μπροστά στο μωράκι τους, γιατί…δεν έχουμε μάθει ακόμα…
Η Ελένη στην Αγία Βαρβάρα-γυναικοκτονία. Την σκότωσε ο 75χρονος πρώην άντρας της.
Η Γαρυφαλλιά στη Φολέγανδρο– γυναικοκτονία. Την σκότωσε ο σύντροφός της.
Η Δώρα στη Ρόδο-γυναικοκτονία. Τη σκότωσε ο πρώην σύντροφός της.
Η Σταυρούλα Κοεμτζή. Αυτοκτονία μετά από διαδικτυακό bullying.
24χρονη μαθήτρια του ΟΑΕΔ στην Αθήνα επιτέθηκε και τραυμάτισε με μαχαίρι συμμαθήτριές της μετά από συνεχόμενο bullying το οποίο δέχθηκε.
Γεωργία Μπίκα -βιασμός στη Θεσσαλονίκη. Την βίασαν ομαδικά μετά από νάρκωση σε «πάρτυ» 3 πλουσιόπαιδα.
Εχθές, 2ο περιστατικό επίθεσης στη Θεσσαλονίκη, με άρωμα χουλιγκανισμού σε 15χρονο στην Παραλία.
Σήμερα, επίθεση και τραυματισμός εφοριακού.
Όσοι εξακολουθείτε να χύνετε δάκρυα σοκαρισμένοι, νομίζω χρειάζεται να αναθεωρήσετε. Όσοι πάλι, βρίσκετε πίσω από τις επιθέσεις, ομάδες, εθνικότητες, φύλα, χρειάζεται να αναθεωρήσετε.
Η βία γεννήθηκε μέσα στο σπίτι μας-σας. Η βία βρίσκεται μέσα στις συγκρούσεις των γονιών. Είναι αποτέλεσμα συσσώρευσης χρόνιων αντιπαραθέσεων, καταπίεσης, παιδικών τραυμάτων. Είναι αποτέλεσμα του επεισοδίου που είδες ως παιδί, όταν οι γονείς σου μάλωναν μπροστά σου. Όταν άκουγες βρισιές ανάμεσά τους, όταν δεν ήσουν «καλό παιδί» και τις έτρωγες στον πωπό σου. Έμαθες να γίνεσαι βίαιος όταν πήγες πρώτη φορά σχολείο και άκουγες τη δασκάλα να σου λέει τί κάνουν τα καλά παιδιά και τι δεν κάνουν. Όταν κάθισες 1η φορά «στο καρεκλάκι σκέψης» για να σκεφθείς όντως ( τί δεν πήγε καλά. Έμαθες για τη βία όταν στο δημοτικό έπρεπε να ανταγωνιστείς για το Α, και πως το Β δεν υπάρχει παρά μόνο ως ένα από τα 24 γράμματα, που μόνο του δεν σημαίνει τίποτα. Μετά, έγινες βίαιος στην προπόνηση ποδοσφαίρου, όταν ο προπονητής σου σε «πίκαρε» γιατί δεν αμύνθηκες σωστά, και είδες με τα φοβισμένα και απογοητευμένα σου μάτια τον μπαμπά σου στην κερκίδα να σφίγγει θυμωμένος τα δόντια του-γιατί το δικό του παιδί; Έγινες βίαιος όταν ήθελες να ασχοληθείς με κάτι μη αντρικό, γιατί πως αλλιώς ο ίδιος σου πατέρας θα αντιμετώπιζε έναν «γιο»; Έγινες βίαιος λοιπόν με τον συμμαθητή σου μετά, γιατί δεν είχε γένια όπως εσύ και οι άλλοι κολλητοί σου. Και άρχισες να τον ειρωνεύεσαι και να τον ντροπιάζεις. Και όταν εκείνος προσπάθησε να ορθοποδήσει, έγινες βίαιος και τον έσπρωξες. Και εκείνος για λίγο «έβαλε μυαλό» αλλά μέρες αργότερα, τον χτυπήσατε κιόλας, γιατί είναι «σαν αδερφή».
Αργότερα, έγινες βίαιος με το μηχανάκι σου, γιατί ήθελες να ρίξεις τη γκόμενα από το άλλο σχολείο. Και έπαιξες και ξύλο με μερικούς άλλους γιατί εσύ ήσουν καλύτερος.
Στην 5νθημερη έδειρες και μερικούς Αθηναίους, γιατί σε είπαν Βούλγαρο και θίχτηκε η καταγωγή σου. Αλλά και οι Αθηναίοι, έριξαν μερικές και αυτοί, γιατί τους είπες αλβανούς. Ξέχασες όμως ότι τους αλβανούς, ο πατέρας σου τους θεωρούσε κλέφτες όταν ήρθαν στην Ελλάδα. Και τους Βούλγαρους επίσης.
Μεγάλωσες και πήγες και γήπεδο. Εκεί να δεις βία. Έβριζες ρε μαλάκα κάποιον που δεν ήξερες!
Βρήκες τελικά και γκόμενα. Μπορεί αυτή από το διπλανό σχολείο, ίσως όμως και μια άλλη. Δεν έχει σημασία, μετράει η ποσότητα ακόμα οπότε έτσι θα γίνεις περισσότερο άντρας. Και όταν εκείνη σε βαρέθηκε, θεώρησες καλή ιδέα να της δώσεις ένα μάθημα. Και την 1η φορά την έσπρωξες. Υποσχέθηκες όμως πως θα αλλάξεις και κλάφτηκες-ωωωω οι άντρες δεν κλαίνε- και εκείνη η χαζή σε πίστεψε. Ένα μήνα μετά την ξαναχτύπησες γιατί έπρεπε να βάλει επιτέλους μυαλό, δε μπορεί να παίζει μαζί σου…
Η βία προέρχεται από την οικογένεια. Από τον βασικότερο πυλώνα διαμόρφωσης συνειδήσεων και προσωπικότητας. Γεννιέται από την καταπίεση του θυμού, από την επιβολή της εξουσίας, από την αυθαίρετη δύναμη του γονέα στο παιδί. Και η έκφρασή της, αφορά την φυσιολογική έκρηξη συναισθήματος, η οποία μεταφράζεται στο πλαίσιο και με τα μέσα που διαθέτει κάποιος.
Η διαφορετικότητα και η άποψη «εγώ είμαι καλύτερος/δυνατότερος/ ομορφότερος/ αξιότερος από εσένα» συναντάται παντού και είναι αυτό ακριβώς που περιγράφεται με την έννοια του ναζισμού και κατ’ επέκταση του φασισμού.
Όχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα-παρακαλώ. Όχι άλλα δελτία τύπου, όχι άλλα έκτακτα ρεπορτάζ, όχι άλλο ΣΟΚ! Κανένα σοκ! Καμιά έκπληξη. Κοιτάξτε μέσα σας. Κοιτάξτε δίπλα σας. Κοιτάξτε τα παιδιά σας και προσπαθήστε να κοιτάξετε λίγο στο μέλλον, εκεί που θέλετε να ζουν τα παιδιά σας, όταν εσείς δεν θα μπορείτε να κάνετε κάτι. Θυμηθείτε πως όσο περισσότερο προσπαθείτε να εξουσιάσετε, τόσο μεγαλύτερο θυμό δημιουργείτε. Και θυμηθείτε, πως όσο μεγαλώνουμε εμείς, τόσο η επιρροή στα παιδιά μας φθίνει. Επηρεάστε τα θετικά, όσο μπορείτε. Χρονικά και ποσοτικά… Για να μην υπάρξει ξανά καμιά μάνα που θα ζητήσει υποστήριξη από μια άλλη μάνα, πιο «έμπειρη» για τον χαμό του παιδιού της…
Ο Γιώργος Ιατρού είναι Σύμβουλος Ψυχοθεραπευτής Msc, phd(c) Ιατρικής

Back to top button