Καστοριά

Καστοριά: Η παλαιά και η καινή διαθήκη

Δεν είναι τυχαίο που αμέσως μετά την αποκάλυψη της διαθήκης του μακαριστού μητροπολίτη Καστοριάς Σεραφείμ (κατά κόσμον Ιωάννη Παπακώστα) από την Καστοριανή Εστία, δόθηκε στην δημοσιότητα και η πνευματική διαθήκη του προκατόχου του Γρηγορίου του Γ΄ (κατά κόσμον Γεωργίου Παπουτσόπουλου)
Οι λόγοι προφανείς: Η πρώτη έπεσε ως “κεραυνός εν αιθρία” στην τοπική κοινωνία για το “υλιστικό” της περιεχόμενο σαν να επρόκειτο για κοσμική περιουσία. Ενώ η δεύτερη εντυπωσίασε για την πνευματικότητά της και το χριστιανικό ήθος του “κληροδότη” της.
Εδώ δεν χρειάζεται να απαριθμήσουμε τα αντικείμενα (είναι ήδη γνωστά) που κληροδοτεί ο μακαριστός Σεραφείμ στους δύο “διαχειριστές” της διαθήκης του, πατέρες Αθανάσιο και Νικόλαο Γιαννουσά, τώρα μητροπολίτη και πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Σισανίου και Σιατίστης αντίστοιχα.
Αλλά να εστιάσουμε στην τελευταία παράγραφο της διαθήκης του μακαριστού μητροπολίτη Γρηγορίου του Γ΄ όπου αναφέρει ότι: “Υλικά κτήματα ή χρήματα δεν έχω, να τα δωρίσω σε κανένα. Τα ολίγα βιβλία μου ας μείνουν, τα εν τη Καστορία εις την Ιεράν Μητρόπολιν, τα δε εν Πειραιεί εις την αδελφήν μου, ή ας δοθούν ως ευλογία εις τα πνευματικά μου παιδιά.
Τα περισσότερα εκ των Αρχιερατικών μου Αμφίων, προέρχονται από τον προκάτοχόν μου, αοίδιμων Γρηγόριον τον Β΄ (Μαϊστρον) και ας μείνουν δια τον διάδοχόν μου”.
Και μια λεπτομέρεια: Και οι δύο διαθήκες είναι χειρόγραφες και ιδιόγραφες. Με την διαφορά ότι η μεν διαθήκη του μακαριστού Γρηγορίου του Γ΄ εγράφη λίγες μέρες πριν την εκδημία του και αφού συνειδητοποίησε ότι ήγγικεν η ώρα που θα συναντήσει τον Κύριον. Ενώ η διαθήκη του μακαριστού Σεραφείμ εγράφη σε ηλικία μόλις 55 ετών και 7 χρόνια πριν την αιφνίδια εκδημία του χτυπημένος από τον κορονοϊό!
Και αυτό έχει την σημασία του…
Από τις Γκρίζες Ζώνες της Καστοριανής Εστίας

kastorianiestia.gr

 

 

Back to top button