ΕκδηλώσειςΕλλάδαΚόσμος

Μαθητική επιχειρηματικότητα για Νόμπελ! Το JA Worldwide υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης 2022

Υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης 2022 είναι το παγκόσμιο δίκτυο του Junior Achievement, το JA Worldwide, κομμάτι του οποίου αποτελεί το JA Greece, που κάθε χρόνο προσφέρει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές ανά την Ελλάδα να βιώσουν την εμπειρία του «επιχειρείν» μέσα από το στήσιμο εικονικών επιχειρήσεων, τα καινοτόμα προϊόντα των οποίων είναι ικανά να κατακτήσουν την αγορά.

Το παγκόσμιο δίκτυο του Junior Achievement, που διεκδικεί το βαρύτιμο βραβείο, περιλαμβάνει πάνω από 340 γραφεία σε 115 χώρες, με κύριο έργο την εκπαίδευση της νέας γενιάς, από τα σχολικά χρόνια, στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα μέσα από βιωματικά προγράμματα/διαγωνισμούς.

«Πρόκειται για ύψιστη τιμή, που τοποθετεί τον πήχη της δουλειάς μας πολύ ψηλά. Οι νέες γενιές ανθρώπων είναι το μέλλον αυτού του πλανήτη και μόνο ενδυναμώνοντας αυτές μπορούμε να ελπίσουμε στην πρόοδο και την οικουμενική ενότητα. Η συγκίνησή μας ως μέλη του οικοσυστήματος του Junior Achievement είναι πρωτοφανής», τονίζει ο Αργύρης Τζικόπουλος, γενικός διευθυντής του Junior Achievement Greece.

Οι υποψηφιότητες μπορούν να προταθούν από αρχηγούς κρατών και ορισμένους εκλεγμένους αξιωματούχους, καθηγητές πανεπιστημίου σε επιλεγμένους τομείς και ήδη βραβευμένους με Νόμπελ. Παρόλο που τα στοιχεία αυτά παραμένουν απόρρητα, το JA έλαβε την άδεια να ανακοινώσει ότι το JA Worldwide προτάθηκε για το Nobel Peace Prize 2022 από έναν διακεκριμένο καθηγητή Νομικής και Διεθνών Υποθέσεων, ο οποίος εντυπωσιάστηκε από την παγκόσμια εμβέλεια του JA, την επιτυχία του στην ενδυνάμωση της νεολαίας και την ικανότητά του να προάγει τη διαφορετικότητα.

«Για αιώνες, η ανεργία και η φτώχεια έχουν οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια, βία και πολεμικές συρράξεις. Η ενίσχυση των οικονομικών και επιχειρηματικών δεξιοτήτων της νεολαίας σε όλες τις ηπείρους από το JA -ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας- αποτελεί έναν παράγοντα που συμβάλλει στην ειρήνη και ενότητα της παγκόσμιας κοινότητας. To JA oραματίζεται έναν κόσμο, στον οποίο οι νέοι έχουν την ικανότητα και τη νοοτροπία να οικοδομήσουν κοινότητες που τολμούν και προοδεύουν. Η κληρονομιά του JA είναι η θετική επιρροή στις ζωές των νέων», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση για την αναγγελία της υποψηφιότητας του δικτύου.

«Αυτή η υποψηφιότητα για το JA Worldwide είναι η αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού», επισημαίνεται κι εκφράζεται η ελπίδα πως «αυτή η τιμή θα εμπνεύσει το δίκτυο JA να επιτύχει περισσότερα και να μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπο των δράσεων του».

Άλλωστε, όπως επισημαίνει σε δήλωσή του και ο Asheesh Advani, διευθύνων σύμβουλος του JA Worldwide, «η ειρήνη είναι δυνατή μόνο όταν η νεολαία σε όλες τις χώρες λαμβάνει οικονομική ενδυνάμωση», γι’ αυτό και το JA Worldwide θα συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση του να δίνεται σε όλους τους νέους η δυνατότητα να έχουν την ικανότητα και τη νοοτροπία να οικοδομήσουν ακμάζουσες κοινότητες. «Η πρωταρχική μας ελπίδα για την επίλυση των πιο περίπλοκων προβλημάτων του κόσμου βρίσκεται στους νέους του σήμερα που θα είναι οι ηγέτες του αύριο», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος του JA Worldwide.

ΑΠΕ

Back to top button