Τρεις απινιδωτές στα γήπεδα της Καστοριάς (φωτογραφίες)

Τρεις απινιδωτές έκαναν την εμφάνιση τους στα γήπεδα της Καστοριάς, μετά από πρωτοβουλία της Ε.Π.Σ. Καστοριάς και μερική υλοποίηση από τον Δήμαρχο Καστοριάς τον κ. Γιάννη Κορεντσίδη.
Ήταν αρχές Σεπτεμβρίου όταν η Ε.Π.Σ. Καστοριάς, ενόψει της έναρξης, τότε, της νέας αγωνιστικής περιόδου, απέστειλε αίτημα προς τους Δημάρχους του νομού Καστοριάς, ώστε να μεριμνήσουν για την τοποθέτηση Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών στα γήπεδα ευθύνης του κάθε Δήμου.
«Η Ε.Ε της ΕΠΣ Καστοριάς ενημερώνει με το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε ότι εάν θέλουμε να περιορίσουμε τον αιφνίδιο θάνατο, θα πρέπει να υπάρχουν σε κάθε αθλητικό χώρο, άνθρωποι που να έχουν γνώση από καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και ένας έξυπνος Απινιδωτής ο οποίος πραγματικά σώζει ζωές.

Η ΕΠΣ Καστοριάς αποφάσισε να εκπαιδεύσει και να πιστοποιήσει όλους του διαιτητές και όλους τους προπονητές των ομάδων του νομού Καστοριάς στην εφαρμογή της ΚΑΡΠΑ (Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης), καθώς επίσης και στη χρήση Απινιδωτή, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ.
Η ζωή είναι ότι πιο πολύτιμο και ο αθλητισμός χαρίζει ζωή σε όλους μας».
Σε αυτήν την πρωτοβουλία της Ε.Π.Σ. Καστοριάς, ο μόνος Δήμος που ανταποκρίθηκε ήταν αυτός της Καστοριάς, ο οποίος μερίμνησε για την προσφορά τριών (3) Απινιδωτών.

Μάλιστα κατά την διάρκεια της τελετής παράδοσης παραλαβής, από τον Δήμο Καστοριάς, τριών (3) αυτόματων, φορητών Απινιδωτών στην ΕΠΣ Καστοριάς, στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Ε.Π.Σ. Καστοριάς κ. Τάκης Τριανταφύλλου, δήλωσε τα εξής:
«Θέλω να ευχαριστήσω και δημοσίως, εκ μέρους όλων των μελών της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΠΣ Καστοριάς όσους συνέβαλαν για την έμπρακτη στήριξή του αιτήματος μας και την ευγενή χορηγία από την πλευρά της εταιρίας “Παπαποστόλου Healthcare Technologies”. Ευχαριστώ επίσης τον δήμαρχο Καστοριάς Κο Γιάννη Κορεντσίδη που ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα μας, το μέλος του Δημοτικού συμβουλίου Κο Πέτρο Δοκόπουλο για την καθοδήγησή του και την βοήθεια του από την αρχή της προσπάθειας μας καθώς και για την παρουσίαση στους προπονητές και όλους όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση παρουσίασης.
Οι Απινιδωτές έχουν στόχο να σώσουν ζωές, παρέχοντας άμεσα πρώτες βοήθειες σε έκτακτα καρδιολογικά περιστατικά. Όραμα, όλων μας στην ένωση είναι η κοινωνική ευαισθησία, η εξέλιξη και η συνεργασία πολλών ανθρώπων. Η προμήθεια αυτή αποτελεί μία ουσιαστική πρωτοβουλία της Ένωσης η οποία προσπαθεί να συμβάλλει στην παροχή πολύτιμης βοήθειας, προκειμένου να σωθεί, όταν και εφόσον παραστεί ανάγκη, έστω και μία ανθρώπινη ζωή. Η προσπάθεια για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ποδοσφαιριστών μας για ισονομία, δικαιοσύνη , fair play και «ευ αγωνίζεσθαι» συνεχίζεται. Έστω και αν χρειάστηκε ο… Έρικσεν για να τους… θυμηθούμε!!

Τι είναι ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής;Ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής είναι μια μικρή, ελαφριά, αξιόπιστη συσκευή που ανιχνεύει αυτόματα τον καρδιακό ρυθμό και έχει την ικανότητα, βάσει προγραμματισμού, να καθορίσει αν απαιτείται απινίδωση (χωρίς παρέμβαση από τον χειριστή). Φορτίζεται αυτόματα και προτρέπει τον χειριστή με φωνητικές οδηγίες στα ελληνικά να χορηγήσει ηλεκτρική ενέργεια, με σκοπό την επαναλειτουργία της καρδιάς. Τον Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή χειρίζεται οποιοσδήποτε είναι παρών στο επεισόδιο Καρδιακής Ανακοπής, αρκεί να έχει εκπαιδευτεί στην Kαρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή και να εφαρμόζει τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των προπονητών, των διαιτητών και ενός υπεύθυνου κάθε ομάδας, για τον χειρισμό των Απινιδωτών, θα πραγματοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο σεμινάριο από το ΕΚΑΒ και τον Ερυθρό Σταύρο που θα προγραμματιστεί από την υγειονομική επιτροπή της ΕΠΣ Καστοριάς, Οι συμμετέχοντες πρόκειται να εκπαιδευτούν στην Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και στη χρήση των εξωτερικών αυτόματων Απινιδωτών.
Αυτό που θα πρέπει και είναι φροντίδα όλων μας είναι να υπάρχουν άτομα από όλα τα σωματεία με υποχρεωτική την συμμετοχή των προπονητών, των διαιτητών και ενός εκπροσώπου της κάθε ομάδας, με στόχο να αποκτήσουν εξειδίκευση και γνώση παροχής πρώτων βοηθειών στα γήπεδα. Χρειάζεται συνεργασία και πολλοί άνθρωποι με το ίδιο όραμα για την επιτυχία, γι’ αυτό και εμείς ενωμένοι θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για το καλύτερο ελπίζοντας στην υλοποίηση του αιτήματός μας και από τους υπόλοιπους Δήμους του Νομού μας».
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ένας Απινιδωτής μπορεί να σώσει μια ανθρώπινη ζωή αρκεί να βρίσκεται στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή, μακάρι να υπήρχαν σε όλα τα γήπεδα του νομού μας, που γίνονται αγώνες!!
Χρειάζονται πολλοί συμμέτοχοι για την επιτυχία, συγχαρητήρια στην ΕΠΣ Καστοριάς για την πρωτοβουλία, όπως και στον Δήμο Καστοριάς για την υλοποίηση, είναι καλό να προσπαθούμε όλοι για το καλύτερο!!!
Ένα μεγάλο μπράβο για την προσπάθεια της ΕΠΣ Καστοριάς και της δημοτικής αρχής για την ενίσχυση της προστασίας της υγείας των ποδοσφαιριστών, για την αντιμετώπιση αιφνίδιων περιστατικών ανακοπής μέσα στα γήπεδα. Οι ποδοσφαιριστές μας μπορούν να σωθούν με την ύπαρξη Απινιδωτή στο γήπεδο. Είναι ξεκάθαρο ότι προτεραιότητα της Ένωσης αποτελεί η ανάπτυξη δράσεων, οι οποίες έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο, τον ποδοσφαιριστή, το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο!

FC Kastoria