Καστοριά

Φωτογραφίζοντας την άγρια φύση στην Καστοριά (του Χρυσόστομου Μπαϊρακτάρη)

Μια πόλη που έγινε γνωστή για τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή κληρονομιά καθώς και για την ιδιαίτερη παραδοσιακή αρχιτεκτονική της, γνωστή και ως πόλη των γουναράδων, προσφέρει και απεριόριστες φωτογραφικές δυνατότητες για τον φωτογράφο άγριας ζωής/ φύσης.
Στην περιοχή δεσπόζουν 2 μεγάλοι ορεινοί όγκοι, το Βίτσι (όρος Βέρνον) και ο Γράμμος, και ανάμεσα τους η πόλη της Καστοριάς χτισμένη σε υψόμετρο 620 μέτρων στη χερσόνησο της λίμνης Ορεστιάδας.
Μια από τις ιδιαιτερότητες της περιοχής έγκειται στο γεγονός ότι είναι μία από τις λίγες περιοχές στην Ελλάδα που ο αστικός ιστός είναι τόσο στενά συνδεδεμένος με μια περιοχή Natura 2000.
Είναι ένας προορισμός που ικανοποιεί όλα τα είδη φωτογραφίας άγριας ζωής/ φύσης και δίνει δυνατότητες σε όλους τους φωτογράφους ανεξαρτήτως εμπειρίας να αποδώσουν στο μέγιστο, παρέχοντας δυνατότητες φιλοξενίας κάθε επιπέδου είτε μέσα στην πόλη είτε σε ξενώνες σε πιο ορεινούς προορισμούς. Η μεγάλη ποικιλία ενδιαιτημάτων και η εγγύτητά τους με τον αστικό ιστό δίνει την ευκαιρία σε ελάχιστο χρόνο να κινηθείς από υδρόβια είδη σε αλπικά σε χρόνους που ποικίλλουν από μισή ως μία ώρα.
Στην περιοχή έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 276 είδη ορνιθοπανίδας , 32 είδη ερπετοπανίδας , > 300 είδη πεταλούδας- νυχτοπεταλούδας , > 20 είδη οδοντόγναθων, >20 είδη θηλαστικών, μεγάλος αριθμός από έντομα ( δεν έχει γίνει δυνατή η καταγραφή τους μέχρι τώρα) και >850 είδη χλωρίδας με ορισμένα είδη μάλιστα να είναι ιδιαίτερα σπάνια.
Η φωτογράφιση ορνιθοπανίδας λόγω της εξοικείωσής της με την ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή της λίμνης δίνει μοναδικές ευκαιρίες φωτογραφικής απεικόνισης ακόμη και με πολύ μικρά εστιακά μήκη φακών.
Τα ενδιαιτήματα με χαμηλή βλάστηση καθώς και οι περιοχές με το εντυπωσιακό τους ανάγλυφο πέριξ της πόλης δίνουν πολλές φορές φωτογραφικές εκπλήξεις ενώ οι μεγάλοι ορεινοί όγκοι με την πληθώρα των ενδιαιτημάτων είναι μια συνεχής πρόκληση για τον φωτογράφο εξερευνητή, καθώς εκτός της ορνιθοπανίδας και των ερπετών η πιθανότητα φωτογραφικής συνάντησης με θηλαστικά είναι μεγάλη.
Η πληθώρα των εντόμων και της χλωρίδας δίνει απεριόριστη δυνατότητα macro φωτογράφισης , για τους λάτρεις φωτογραφίας τοπίου ή/και aniscape ο περιορισμός είναι μόνο ο χρόνος τους.
Ένα άλλο πλεονέκτημα της Καστοριάς είναι ότι κάθε φωτογράφος/παρατηρητής που δεν έχει χρόνο για να εξερευνήσει έχει την δυνατότητα να πληροφορηθεί άμεσα για τα σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος επικοινωνώντας με τους ντόπιους φωτογράφους/ παρατηρητές, μιας και στον νομό υπάρχουν τουλάχιστον 12.
Κείμενο – φωτογραφία: Χρυσόστομος Μπαϊρακτάρης

Από Σύλλογος Φίλων Φωτογραφίας Άγριας Φύσης – ΦΑΦ

Back to top button