Άργος ΟρεστικόΚαστοριάτελευταίες ειδήσεις

fouit.gr: Η καθυστερημένη άφιξη του φυσικού αεριού στην Καστοριά – Όλο το χρονικό 2013 – 2022 (έρευνα – σειρά βίντεο)

Φυσικό αέριο στην Καστοριά: Ας πάρουμε με χρονολογική σειρά τα γεγονότα, με αποδείξεις:

  1. 2013: Η πρώτη φορά που ακούστηκαν οι λέξεις “φυσικό αέριο που θα περάσει απο την Δυτική Μακεδονία” ήταν όταν στο μακρινό 2013 ακούστηκε ότι θα περάσει από τα εδάφη μας μεγάλος αγωγός φυσικού αερίου. Πηγή TAP A.G.
  2. 2014: ” Περιφέρεια Δ.Μακεδονίας: Να μη μείνουμε απλώς ενεργειακοί «τροχονόμοι»” . Ο φράση του  τότε Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας  της ΝΔ κ. Δακής που αντιλαμβάνεται οτι η διέλευση του αζέρικου αερίου θα είναι “τρανζιτ’ (περαστική) απο την περιοχή μας . Δεν προβλέπονται έξοδοι αναμονής ( η αρχική συμφωνία διέλευσης  που υπογραφτηκε το 2013 περιλάμβανε μόνο 3 σταθμούς εξόδου και δεκάδες βανοστάσια συντήρησης) και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Στο ίδιο μήκος και η τότε Βουλεύτης ΝΔ Καστοριάς κα Μαρία Αντωνιου η οποία παρακαλάει τον τότε Υπουργό Ενέργειας να προβεί στην δημιουργία εξόδου αναμονής στην Δυτική Μακεδονία στο μέλλον

    Πηγή επίσημο youtube Μαριας Αντωνιου Στις 6 Δεκ. 2017  ο  τοτε περιφερειαρχης Γιώργος Δακής  “ομολογει” σε τηλεοπτική συνεντευξη οτι δεν είχε κάνει κανεναν σχεδιασμό για δικτυα φυσικου αεριου στην περιοχη μας. Μόνο ανάθεση μιας μελέτης στην ΑΝΚΟ. Δεν έχει εγγραφεί ούτε ένα ευρώ εστω ως πρόβλεψη σε καποον απο τους αξονες του ΠΕΠ Δ.Μακεδονίας 2014-20 (ΕΣΠΑ) !  Ειναι σημαντικό να τονιστεί οτι  την ίδια στιγμή οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικης Μακεδονίας και Θρακης εχουν ήδη ετοιμάσει τις προτάσεις τους για δικτυα φ.α μεσα απο τα δικά τους  προγραμματα .

    Πηγή απόσπασμα απο βιντεο του ΔΙΚΤΥΟ1

  3. 20/07/16: Με την αρχική συμφωνία λοιπόν, η Δυτική Μακεδονία ΔΕΝ έπαιρνε φυσικό αέριο από τον TAP. Το παρακάτω έγγραφο με ημερομηνία 20/07/16, σφραγίζει τη δημιουργία των σταθμών απομάστευσης απ’ όπου θα μπορούν να  συνδεθούν με το δίκτυο φυσικού αερίου οι πόλεις της περιοχής μας. Το τρίτο σημείο διασύνδεσης είναι βέβαια η Ποριά Καστοριάς:
  4. 24/11/2017: Κάποιοι (ακόμη και σήμερα) ισχυρίζονται ότι η Δυτική Μακεδονία έμενε συνεχώς εκτός στις διαδικασίες σύνδεσης με το φυσικό αέριο.  Εντέχνως  μπερδεύουν προγράμματα που οι άλλες τρεις περιφέρειες έχουν ξεκινήσει από το 2012 όταν ο κ. Δακής και η Δυτική Μακεδονία ΔΕΝ ήξερε δεν γνώριζε τίποτα για το φυσικό αέριο! Χαρακτηριστικο το Δελτιο τυπου της τότε ΔΕΔΑ σε “δημοσιογράφους” που προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να μηδενίσουν τις προσπάθειες την περιφεριακής αρχής Καρυπίδη για την έλευση του φυσικού αερίου: “Το δημοσίευμά σας για τον αποκλεισμό της Καστοριάς είναι εντελώς λανθασμένο. Επαναδιατυπώστε!”

    Επίσης στις 24 Νοεμβρίου του 2017 με το ίδιο έγγραφό η ΔΕΔΑ αναφέρει στον τότε Περιφερειάρχη Θεόδωρο Καρυπίδη  ότι μετά τη μετατροπή των απλών βανοστασίων σε σημεία εξόδου Φ/Α για την περιοχή μας όλα προχωρούν κανονικά.

  5. 20/12/2017: ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΔΙΚΤΥΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΧΑΡΙΤΣΗ .Η τότε κεντρική κυβέρνηση, πείθεται από τον κ. Καρυπίδη να χρηματοδοτήση αυτή το έργο ,  εντάσσοντας το στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων όπως φαίνεται στο 2ο έγγραφο που υπογράφει ο τοτε Υπουργός  κ. Αλέξανδρος Χαρίτσης:
  6. 28/1/2018: Τον προγραμματισμό για την τροφοδοσία της Καστοριάς και των Γρεβενών με φυσικό αέριο παρουσίασε ο  τότε Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, συμμετέχοντας, στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς, παρουσία του τότε Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρου Καρυπίδη. Κλήθηκαν και τοποθετήθηκαν πολτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες του τόπου μας .  Πηγή tanea.gr  και εδώ
  7. 15/2/2018: TAP| ΝΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΑΠΟΜΑΣΤΕΥΣΗΣ, ΝΑΙ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ:Οι  δηλώσεις της κα Κατερίνας Παπαλεξανδρή , πρώην  Γενικής Διευθύντριας του Αγωγού TAP στην Ελλάδα.« Η ΔΕΠΑ έχει ήδη συμβολοποιήσει 1 δισ. κυβικά για την ελληνική αγορά. Ο αγωγός ΤΑΡ συνδέεται με το ελληνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου στη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης, όπου η χωρητικότητα της διασύνδεσης της θα είναι 3 δισ. κυβικά το χρόνο. Θα υπάρχουν επίσης τρία σημεία εξόδου στην Καστοριά, την Κοζάνη και την Πέλλα για την τροφοδοσία των τοπικών αγορών με φυσικό αέριο ενώ έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με την κοινοπραξία κατασκευής του Ελληνοβουλγαρικού αγωγού για την διασύνδεση των δύο συστημάτων.” Πηγή: iefimerida.gr 
  8. 29/3/2018: Ξεκίνησε η κατασκευή του βανοστασίου στην Ποριά από οπού θα πάρει φυσικό αέριο η Καστοριά. Πηγή fouit.gr
  9. 20/12/ 2018: Η ΡΑΕ ΔΙΝΕΙ ΑΔΕΙΑ ΣΤΗ ΔΕΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ KΑΣΤΟΡΙΑΣ , ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ , ΜΑΝΙΑΚΟΙ
    1. Στην “Διαύγεια” βρίσκουμε την Άδεια Διανομής φυσικού αερίου της Ρ.Α.Ε στην ΔΕΔΑ για την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας από που προκύπτουν Δεσμευτικές προθεσμίες και βήματα υλοποίησης εντός του 2019  (εδώ το αρχειο)

    Σύμφωνα λοιπόν με το αρχικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2018-2022 του Δικτύου Διανομής της ΔΕΔΑ:

    Έναρξη εργασιών το 2019 για να παραδοθούν τα πρώτα 34,65 km δικτύου χαμηλής πίεσης και 15 km δικτύου μέσης πίεσης το 2020 σε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 365 οικιακούς και 95 εμπορικούς καταναλωτές.

  10. Ιούνιος 2019 : ο ΔΕΣΦΑ εντάσει στο 10ετές πλάνο του την κατασκευή Μετρητικών και ρυθμιστικων σταθμών στην έξοδο της Ποριάς. Πηγή ΔΕΣΦΑ
  11. Να σημειωθεί εδώ ότι ακόμα δεν έχει προκύψει Ενεργειακό θέμα για Κοζάνη, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα με την βίαιη απολιγνιτοποιηση που θα εξαγγείλει σε λίγες εβδομάδες ο νέος Πρωθυπουργός από το βήμα του ΟΗΕ.
  12. 7/7/2019 : Εθνικές εκλογές  –  Αλλαγή κυβέρνησης.
  13. 23/9/2020Στόχος μας είναι να κλείσουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028. “Μητσοτάκης στον ΟΗΕ για το κλίμα: Κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων. Από το σημείο αυτό και μετά προκύπτει το πρόβλημα με τα έργα φυσικού αερίου που πρέπει να ξεκινήσουν και για τους πρώην ενεργειακούς Δήμους. Ευτυχώς υπάρχει αναμονή και στον Περδίκκα απο την προηγούμενη Διακρατική Συμφωνία αλλά δυστυχώς  οι πρώην ενεργειακοί Δήμοι δεν έχουν προβλέψει μελέτες για έργα δικτύων φυσικού αερίου.
  14. 28/11/2019:  o νέος Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ . Γεώργιος Κασαπίδης παραδέχεται για πρώτη φορά ότι λόγω της βίαιης απολιγνιτοποίησης τα υπάρχοντα έργα φυσικού αερίου της Καστοριάς , Αργους Ορεστικού , Γρεβενών θα πάνε “πακέτο” με τα νέα που θα πρέπει να σχεδιαστούν για τους πρώην ενεργειακούς δήμους . Επίσης είναι η πρώτη φορά που λέει δημόσια οτι η χρηματοδότηση τους θα πάει μέσω ΕΣΠΑ και όχι απο τα χρήματα του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων , γεγονός που υποδηλώνει απώλεια έξτρα πόρων από την Δ. Μακεδονία. Τα νέα αυτά ξεσηκώνουν Περιφερειακούς Συμβούλους της Αντιπολίτευσης (κείμενο Παναγιώτη Κώττα) και Βουλευτές της αντιπολίτευσης απο την Δυτική Μακεδονία,  καθώς και Δημάρχους. Οι Δήμαρχοι του Αργους Ορεστικού και των Γρεβενών είναι εξαγριωμένοι με την διαφαινόμενη καθυστέρηση .

    Οι μεν Περιφερειακοί Σύμβουλοι  της αντιπολίτευσης ζητούν έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο με μοναδικό θέμα την τύχη των  έργων φυσικού αερίου. Η δε  Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς κα Τελιγιορίδου κάνει Ερώτηση στην Βουλή. Ακούστε τον κ. Κασαπίδη να παραδέχεται όλα τα παραπάνω:

  15. 16/12/2019: Στο επεισοδιακό Περιφερειακό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα το Φυσικό Αέριο  ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ κ. Μάριος Τσάκας έχει λεκτικό διαξιφισμό με τον πρώην περιφερειάρχη Θόδωρο Καρυπίδη σχετικά με το άν υπήρχε χρηματοδότηση για τα έργα. Ο κ. Τσάκας επιμένει οτι αυτός και η νέα περιφερειακή αρχή  θέλουν να τα εντάξουν στο ΕΣΠΑ ενώ ο κ. Καρυπίδης και ο Δήμαρχος Γρεβενών κ. Δασταμάνης τον ενημερώνουν ότι τα έργα είναι ήδη  ενταγμένα και δρομολογημένα με Κρατικά χρήματα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με σχετικό τεχνικό δελτίο . Ακούστε το σχετικό σημείο
  16. 14/2/2020: Μετά από 3 μήνες ο τότε Υφυπουργός Ενέργειας κ. Θωμάς αναγκάζεται να απαντήσει στην ερώτηση της κα Τελιγιορίδου αφού πρώτα την μετέτρεψε σε επίκαιρη. Στην δευτερολογία του “αναγκάζεται” να παραδεχτεί ότι υπήρχαν σοβαρότατες ετοιμασίες για τα έργα από τους προηγούμενους άλλα η βίαιη απολιγνιτοποίηση …άλλαξε τα σχέδια τους . Ακούστε το σχετικό διάλογο:
  17. Δημοσιεύτηκε η πρόσκληση για υποβολή πρότασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) με τίτλο «Ανάπτυξη συστημάτων μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου»  Πηγή Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
  18.  19/11/2021 : Ορίστηκε ο προσωρινός ανάδοχος για την κατασκευή του δικτύου φυσικού αερίου στην Καστοριά Πηγή fouit.gr
  19. 29/12/ 2021: Φλώρινα: Παρουσία του υπ. Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη τα εγκαίνια των έργων για το φυσικό αέριο.

Συμπέρασμα:

Τα βήματα που πραγματοποιήθηκαν από την Περιφερειακή αρχή Καρυπίδη και από την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν καθοριστικά για την έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή μας και την δημιουργία δικτύων φυσικού αερίου. Έμενε η Δημοπράτηση.

Οι εκλογές του 2019, η ξαφνική απολιγνιτοποίησης που ανακοίνωσε ο προθυπουργός Κυράκος Μητσοτάκης (που αιφνιδίασε ακόμα και το κόμμα του), άλλα  και “κομματικοί” λόγοι,  καθυστέρησε  ΔΥΣΤΥΧΩΣ κατά 2,5 χρόνια το αγαθό της φθηνής ενέργειας, με μοναδικά θύματα τους κατοίκους της Καστοριάς, των Μανιάκων και του Άργους Ορεστικού.

Έρευνα-ρεπορτάζ: Μαρκόπουλος Λάζαρος

 

 

Back to top button