ΕλλάδαΚαστοριά

Μέσα σε 4 χρόνια 500.000 νέοι έφυγαν στο εξωτερικό για εργασία και σπουδές

Στη διαρροή έμψυχου δυναμικού στο εξωτερικό, νέων ανθρώπων που σε μια δύσκολη για την Ελλάδα οικονομική συγκυρία (10 χρόνια οικονομικής κρίσης) αναζήτησαν καλύτερη τύχη σε μια άλλη χώρα, στάθηκε ο κος Χρύσανθος Τάσσης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (9-2-2022) σημείωσε ότι την περίοδο της κρίσης, από το 2010 έως το 2014, 500.000 νέοι άνθρωποι έφυγαν στο εξωτερικό. Πολλοί από αυτούς, όπως είπε, για να εργαστούν, η πλειοψηφία, κάποιοι, ανάμεσά τους και απόφοιτοι του ΔΠΘ, για να συνεχίσουν με Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές Σπουδές στο Εξωτερικό.

Μάλιστα, χαρακτήρισε μεγάλη Κατάκτηση του Δημόσιου Συστήματος Παιδείας τη συνέχιση των Σπουδών τους στο εξωτερικό και την εκεί σταδιοδρομία τους. Καθώς ως απόφοιτοι των Ελληνικών Πανεπιστημίων τα καταφέρνουν περίφημα, παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι στην Ελλάδα υπάρχει χρόνια υπο-χρηματοδότηση του Εκπαιδευτικού Συστήματος.
«Πολλά τμήματα, κι εμείς, κάνουμε μάθημα σε προκάτ. Η κτιριακή υποδομή και η υλικοτεχνική δεν είναι καλή» είπε ο κος Τάσσης. «Ωστόσο», όπως σημείωσε, «με την αγωνία και τον αγώνα των οικογενειών, των φοιτητών και των διδασκόντων βγάζουμε ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που οι συνθήκες μας το επιτρέπουν».
Όσον αφορά στην τύχη των αποφοίτων του Τμήματος; Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής «Η επαγγελματική αποκατάσταση δεν είναι ζητούμενο, αντιθέτως υπάρχει» είπε. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι το καλό Ελληνικό Σύστημα Εκπαίδευσης τους δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη ζωή τους στο εξωτερικό εργαζόμενοι στις χώρες που επιλέγουν.

ertnews.gr

Back to top button