ΑγροτικάΕλλάδαΚαστοριά

Η Καστοριά ανάμεσα στις περιοχές με μεγαλύτερο ποσοστό δασωμένων αγρών

Με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945 ή του 1960 θα μπορούν να αποχαρακτηρίζονται εκτάσεις που παλιότερα είχαν αγροτική χρήση και σήμερα εμφανίζονται ως δασικές λόγω της κάλυψής τους με δέντρα.
Τη ρύθμιση αυτή εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να λύσει ένα πολύ σοβαρό ιδιοκτησιακό ζήτημα που προέκυψε από την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών, το οποίο αφορά πολλούς ιδιοκτήτες γης και στην περιοχή μας, αν αναλογιστεί κανείς ότι στον Νομό Ιωαννίνων υπάρχουν σήμερα σχεδόν 400.000 στρέμματα δασωμένων αγρών, ενώ και η Θεσπρωτία είναι μεταξύ των Νομών με το μεγαλύτερο ποσοστό αντίστοιχων εκτάσεων.

Έρχεται διευθέτηση

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να προωθηθούν στη Βουλή οι ρυθμίσεις για τους δασωμένους αγρούς, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο Γενικός Γραμματέας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Αραβώσης. Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να προστεθούν σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια που θα εισαχθούν προς ψήφιση στη Βουλή.
Όπως αναφέρουν στελέχη του ΥΠΕΝ, βρέθηκε η λύση για τη διευθέτηση του προβλήματος που αναδείχθηκε στο στάδιο της ανάρτησης των Δασικών Χαρτών, κατά την οποία προέκυψε ότι 6,8 εκατομμύρια στρέμματα πρώην αγροτικών εκτάσεων, σήμερα εμφανίζονται ως δάση ή ως δασικές (υπάρχει διαφοροποίηση ως προς το είδος της βλάστησης).

Με αεροφωτογραφίες…

Σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, η αγροτική χρήση της κάθε ιδιοκτησίας θα πρέπει να αποδεικνύεται από τις αεροφωτογραφίες του 1945 (ή, εφόσον αυτές δεν είναι ευκρινείς, με εκείνες του 1960). Μάλιστα, προκειμένου να ενισχυθεί η διαπίστωση της αγροτικής χρήσης θα μπορούν ως αποδεικτικά στοιχεία να χρησιμοποιούνται ενδεχομένως και άλλα έγγραφα, όπως συμβόλαια, μισθωτήρια κλπ.
Αυτές οι εκτάσεις που θα αποδεικνύεται η αγροτική χρήση στο παρελθόν, αλλά σήμερα καλύπτονται από δασική βλάστηση θα μπορούν πλέον να αποχαρακτηρίζονται. Ωστόσο, η επιτρεπόμενη χρήση τους θα συναρτάται από το είδος της βλάστησης που έχει σήμερα.
Έτσι, εάν στους αναρτημένους Δασικούς Χάρτες εμφανίζονται ως δάσος, θα επιτρέπεται στο μέλλον μόνο η γεωργική της χρήση. Το πιθανότερο, όπως αναφέρει παράγοντας του ΥΠΕΝ, είναι να τεθεί ένα στρεμματικό όριο στην έκταση που θα μπορεί να αλλάξει χρήση σε ένα δάσος, το οποίο σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο είναι τα 30 στρέμματα.

Δασωμένοι αγροί

Οι εκτάσεις που στους αναρτημένους δασικούς χάρτες εμφανίζονται ως ΑΔ (δηλαδή άλλης μορφής, κυρίως αγροτικής, σε αεροφωτογραφίες παλαιότερης λήψης και δάση ή δασικές στις αεροφωτογραφίες πρόσφατης λήψης και στις αυτοψίες ή στους κτηματικούς χάρτες) ή ως ΑΧ (πρώην αγροτικές και νυν χορτολιβαδικές), σύμφωνα με τα στατιστικά των αναρτημένων δασικών χαρτών, αποτελούν περίπου το 5,5% στο σύνολο των στρεμμάτων. Έτσι, οι δασωμένοι αγροί είναι 6.816.167 στρέμματα (ΑΔ) και 13.804 στρέμματα (ΑΧ) σε σύνολο 123.451.135 στρεμμάτων.
Οι 10 περιοχές με το μεγαλύτερο ποσοστό δασωμένων αγρών επί του συνόλου της έκτασή τους είναι η Λευκάδα (14,8%), η Αρκαδία (12,50%), η Μεσσηνία (12,40%), η Καστοριά (11,60%), η Κεφαλονιά (10,10%), η Φλώρινα (8,90%), η Θεσπρωτία (8,80%), η Σάμος (8,30%), η Φωκίδα και η Εύβοια (8,2%). Όσο για τις περιοχές με τις μεγαλύτερες εκτάσεις δασωμένων αγρών, τα Γιάννενα είναι ως Νομός δεύτερος στη χώρα με 391,882 στρέμματα!

Για τα εκχερσωμένα

Στις αρχές καλοκαιριού αναμένεται η ρύθμιση για τις παρανόμως εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις (εμφανίζονται ως ΔΑ στους Δασικούς Χάρτες, δηλαδή παλαιότερα δασικές και νυν αγροτικές) ή στην καλύτερη περίπτωση στα μέσα της άνοιξης. Η κατεύθυνση προς την οποία κινείται η νομοπαρασκευαστική ομάδα του υπουργείου είναι να επιτραπεί σε εκείνους που σήμερα τις καλλιεργούν να διατηρήσουν τη νομή και τη χρήση και στις περιπτώσεις που τεκμαίρεται κυριότητα προ του 1975, πιθανώς να κατοχυρωθεί και η ιδιοκτησία.

 

proinoslogos.gr

Back to top button