Στους λογαριασμούς των δικαιούχων φασολοπαραγωγών της περιοχής των Πρεσπών Φλώρινας πιστώθηκαν, το διήμερο 10-11 Φεβρουαρίου, περί τα 3,7 εκατ. ευρώ, ως αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τη μείωση παραγωγής που υπέστησαν το 2021, από ακραία καιρικά αίτια, ενώ τις επόμενες μέρες σειρά θα πάρουν οι φασολοπαραγωγοί της Καστοριάς.
Όπως ανέφερε στην Agrenda ο Κωνσταντίνος Ναλμπαντίδης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Πρεσπών «Πελεκάνος», για τους γιγαντοελέφαντες, το ποσό της αποζημίωσης ανέρχεται στα 508 ευρώ, ανά στρέμμα, ενώ για τα μεγαλόσπερμα των Πρεσπών, όσα αλωνίστηκαν πριν τις βροχές έλαβαν 285 ευρώ το στρέμμα και τα υπόλοιπα 390 ευρώ το στρέμμα.
Όσον αφορά στους παραγωγούς της Καστοριάς, όπου καλλιεργούνται περί τα 12.000 στρέμματα με φασόλια, οι πληροφορίες που διέρρευσαν από τον ΕΛΓΑ Κοζάνης είναι ότι τα πορίσματα για τις ζημίες από παγετό, καύσωνα και έντονες βροχοπτώσεις που καταγράφηκαν στην παραγωγή του 2021, όπως και στις Πρέσπες, θα έχουν σταλεί μέχρι την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου κι ότι ο νομός θα περιληφθεί στην επόμενη πληρωμή, οποτεδήποτε γίνει αυτή, μας ανέφερε ο Δημήτρης Λαζαρίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πενταβρύσου.
Για το ύψος της αποζημίωσης στην Καστοριά οι σχετικές πληροφορίες λένε ότι ίσως να είναι κατά τι μεγαλύτερη από αυτή που δόθηκε στις Πρέσπες και συγκεκριμένα στα 520 – 530 ευρώ ανά στρέμμα στους γίγαντες και στα 420 ευρώ ανά στρέμμα στα πλακέ φασόλια. Ωστόσο, μένει αυτό να επιβεβαιωθεί και στην πράξη.
«Ανάσα» στις Πρέσπες, αλλά κι ανησυχία για τις τιμές των εισροών
«Υπάρχει ικανοποίηση στις περίπου 250 οικογένειες, που ασχολούνται με το φασόλι σε συνολικά 13 οικισμούς γύρω από τις Πρέσπες. Πήραμε μια ανάσα, γιατί οι ζημίες ήταν μεγάλες και τα έσοδα των παραγωγών, λόγω μειωμένης σοδειάς, πολύ περιορισμένα», είπε ο κ. Ναλμπαντίδης και μας θύμισε πως ενώ συνήθως ο συνεταιρισμός «Πελακάνος», σε μια κανονική χρονιά αλωνίζει περί τους 350-400 τόνους γιγαντοελέφαντες κι άλλους σχεδόν 120 τόνους μεγαλόσπερμα Πρεσπών, πέρυσι η σοδειά ήταν ούτε 100 τόνοι γιγαντοελέφαντες και 50 τόνοι μεγαλόσπερμα.
Στην ευρύτερη περιοχή, να σημειωθεί, καλλιεργούνται περί τα 9.000 στρέμματα φασολιού, από τα οποία σχεδόν 6.500 στρέμματα είναι οι γιγαντοελέφαντες και τα υπόλοιπα 3.500 στρέμματα φυτεύονται με τα μεγαλόσπερμα Πρεσπών.
«Ετοιμαζόμαστε σιγά σιγά να ξεκινήσουμε τις πρώτες εργασίες για τη φετινή καλλιεργητική σεζόν και παρότι υπάρχει, πλέον, άλλος αέρας μετά τις αποζημιώσεις, δεν λείπει ο προβληματισμός στις τάξεις των παραγωγών, κυρίως λόγω του θολού τοπίου που υπάρχει αυτή τη στιγμή για το κόστος παραγωγής, διότι οι τιμές στα λιπάσματα και στα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα έχουν αυξηθεί σημαντικά» σημειώνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Πελεκάνος».
Προσθέτει δε, ότι «με βάση τα περσινά δεδομένα το κόστος παραγωγής έπαιζε από 500 ευρώ το στρέμμα, για κάποιον που έχει γη κι εξοπλισμό, έως 750 ευρώ το στρέμμα, για εκείνον που θα χρειαστεί να νοικιάσει χωράφια και να πληρώσει για να κάνει τις απαραίτητες εργασίες. Αν ξεφύγουν οι τιμές, υπάρχει κίνδυνος κάποιοι αγρότες να αναγκαστούν να υπολιπάνουν τα χωράφια τους, λόγω αδυναμίας να καλύψουν το κόστος, υπονομεύοντας έτσι την ποιότητα και τη στρεμματική απόδοση και της φετινής παραγωγής».