ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Δύο εκδρομές της Φιλοπτώχου στη Θεσσαλονίκη για τις συναυλίες της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και της Νατάσας Μποφίλιου

Η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Κυριών Καστοριάς σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στις εκδρομές που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη.
Το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου όπου θα παρακολουθήσουμε , στις 21.00, στην αίθουσα φίλων Μουσικής του κτηρίου Μ1, την πολυβραβευμένη συνθέτρια, Ευανθία Ρεμπούτσικα. Θα μας ταξιδέψει νοητά «Στους Δρόμους της Σμύρνης», με μια συναυλία αφιερωμένη στη «ρίζα» του Μικρασιατικού Ελληνισμού
Και την Τρίτη 8 Μαρτίου 2022, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συναυλία της Νατάσας Μποφίλιου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας.

ΕΥΑΝΘΙΑ ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ:
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

To 2022 αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορία, καθώς σηματοδοτεί την 100ή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής, με αποκορύφωμα την πυρκαγιά στη Σμύρνη.
Η μικρασιατική πρωτεύουσα, ο πολιτισμός και η μουσική της έχουν ασκήσει μεγάλη επιρροή στο έργο της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, και θα βρεθεί στην καρδιά της συναυλίας της σπουδαίας συνθέτριας στη Θεσσαλονίκη.
Η δημιουργός μεγάλων επιτυχιών στην ελληνική δισκογραφία, η γυναίκα που σφράγισε με τις μελωδίες της τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού σινεμά, έτοιμη να παρασύρει το κοινό σε ένα νοσταλγικό ταξίδι, σε μια ανάταση ψυχής, με τη δύναμη της μουσικής και τη συγκίνηση των αναμνήσεων από ένα όχι και τόσο μακρινό παρελθόν. Γιατί, αν και χάθηκαν όνειρα και πατρίδες, επιβιώνουν οι άνθρωποι που τις αναπολούν. Κάθε μελωδία της Ρεμπούτσικα απλώνεται σαν ουράνιο τόξο πάνω από το Αιγαίο, για να σκαρφαλώσουν οι θύμισες και να φωτιστούν ξανά οι δρόμοι, να ζωντανέψουν οι μουσικές και να ξυπνήσουν οι μυρωδιές και οι γεύσεις αυτής της τόσο κοντινής, της τόσο δικής μας Ανατολής.
Την Ευανθία Ρεμπούτσικα συνοδεύουν επί σκηνής οι πιστοί της φίλοι, εξαιρετικοί μουσικοί και τακτικοί συνεργάτες της στις ζωντανές της εμφανίσεις. Ο Στάθης Άννινος στο πιάνο, ο Ηλίας Μαντικός στο κανονάκι, ο Νίκος Μέρμηγκας στο μαντολίνο και τη λαύτα (πολίτικο λαούτο), ο Πέτρος Κούρτης και οι drum base στα κρουστά. Στην παράσταση, τον ήχο της συναυλίας δυναμώνει και χρωματίζει με την παρουσία της η MOYSA, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, που αποτελείται από νέους έως 25 ετών.
Όπως σε κάθε συνάντηση του κοινού με την Ευανθία Ρεμπούτσικα, η συγκίνηση έχει τον πρώτο λόγο. Η ικανότητά της να φέρνει με τις συγκλονιστικές μελωδίες της στο μυαλό αναμνήσεις που δεν ήξερες ότι είχες, να ξυπνά συναισθήματα και λαχτάρα για ταξίδια, είναι απαράμιλλη. Στη συναυλία αυτή, το συναίσθημα συναντά την ιστορική μνήμη και όλα αποκτούν μεγαλύτερες διαστάσεις, τα τραγούδια γίνονται προσευχές κι όλοι εμείς συνομιλούμε με κάτι ιερό.
Ευανθία Ρεμπούτσικα Μουσική, βιολί
MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης
Θοδωρής Παπαδημητρίου Διεύθυνση Ορχήστρας
Στάθης Άννινος πιάνο
Ηλίας Μαντικός κανονάκι
Νίκος Μέρμηγκας μαντολίνο, λαύτα
Πέτρος Κούρτης κρουστά
Ευθύμιος Κρέτσης κρουστά
Αποστολής Σαμαράς κρουστά
Γιώργος Φασόλης κρουστά

ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ: ΚΑΜΙΑ ΔΕΜΕΝΗ
Μια παράσταση των Θέμη Καραμουρατίδη & Γεράσιμου Ευαγγελάτου
Με αφορμή την ημέρα της γυναίκας, η Νατάσσα Μποφίλιου, μια ερμηνεύτρια μαχητική και παθιασμένη, έρχεται για μία και μοναδική παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, για να υμνήσει τις απανταχού θηλυκότητες και τη δυναμική τους.
Τα αγαπημένα τραγούδια της προσωπικής της δισκογραφίας που εξυμνούν από την πρώτη στιγμή με τόλμη το δικαίωμα της ατομικής ελευθερίας και της απόλυτης αυτοδιάθεσης, μπλέκονται για πρώτη φορά με τραγούδια σπουδαίων γυναικών που άφησαν το σημάδι τους στον χρόνο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αποδεικνύοντας ότι οι γυναίκες έβρισκαν τρόπους να έχουν πάντα φωνή δυνατή, ακόμη και σε καιρούς δύσκολους.
Σε μια εποχή που είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτική η ανάγκη οι γυναίκες να συνασπιστούν, σπάζοντας κοινωνικά δεσμά και νόρμες αιώνων, η Νατάσσα Μποφίλιου και οι συνεργάτες της υποστηρίζουν ότι η μουσική και τα τραγούδια είναι ένας ουσιαστικός τρόπος για να το πετύχουν. Ας απελευθερώσουμε λοιπόν τη συλλογική δύναμή μας κι ας ενώσουμε φωνές με το ίδιο σύνθημα: “καμία δεμένη”.
Νατάσσα Μποφίλιου Τραγούδι
Θέμης Καραμουρατίδης Ενορχηστρώσεις
Γεράσιμος Ευαγγελάτος Επιμέλεια προγράμματος

Θέμης Καραμουρατίδης πιάνο
Άρης Ζέρβας τσέλο
Γιώργος Μπουλντής κοντραμπάσο, ηλεκτρικό μπάσο, synth bass
Λάμπης Κουντουρογιάννης ηλεκτρική & ακουστική κιθάρα
Γιώργος Καρδιανός ηλεκτρική & ακουστική κιθάρα
Μανώλης Γιαννίκιος τύμπανα
Γιώργος Καστανός σαξόφωνο, κλαρινέτο

Ηχοληψία Γιάννης Παξεβάνης, Αντώνης Ζαχόπουλος
Φωτισμοί Περικλής Μαθιέλλης
Φωτογραφίες Κώστας Αυγούλης

Back to top button