Η νομικός Εύα Σόσα, πρώην εισαγγελέας αρμόδια για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη Γουατεμάλα, η οποία είχε συνεργαστεί με επιτροπή του ΟΗΕ, συνελήφθη χθες Τρίτη, όταν παρουσιάστηκε σε δικαστήριο το οποίο άρχισε να διενεργεί έρευνα σε βάρος της, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η κυρία Σόσα, η οποία υπήρξε λειτουργός της Εισαγγελίας κατά της Ατιμωρησίας (PECI), εμφανίστηκε στο δικαστήριο που την είχε κλητεύσει. Συνελήφθη και οδηγήθηκε στο κρατητήριο του δικαστηρίου.
Η έρευνα σε βάρος της πρώην εισαγγελέως αφορά «συνδιαλλαγή και δικαστική διαφθορά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Γουατεμάλας, ο Χουάν Λουίς Πανταλεόν.
Δικαστής θα πρέπει να αποφασίσει τώρα εάν θα προφυλακιστεί ή θα τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση.
Την Παρασκευή, ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ εξέφρασαν την «ανησυχία» τους για τη σύλληψη, μία ημέρα νωρίτερα, της δικηγόρου Λέιλι Σαντίσο, που κατηγορείται για παρακώλυση της δικαιοσύνης. Η κυρία Σαντίσο ήταν υπεύθυνη για ένδεκα χρόνια, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, της Διεθνούς Επιτροπής Κατά της Ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα (CICIG), που από το 2006 ως το 2019 συνεργάστηκε στενά με την PECI.
Είχε επίσης εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος της κυρίας Σόσα, η οποία όμως μπόρεσε να φύγει ελεύθερη από το δικαστήριο, αφού παρουσιάστηκε ενώπιόν του εκείνη την ημέρα.
Οι ΗΠΑ ανέστειλαν την περασμένη χρονιά τη συνεργασία τους με την εισαγγελία της Γουατεμάλας μετά την απομάκρυνση του εισαγγελέα της PECI, του Χουάν Φρανσίσκο Σαντοβάλ. Ο τελευταίος εγκατέλειψε τη χώρα, δηλώνοντας πως φοβόταν για τη ζωή του.
Η Ουάσινγκτον τόνισε πως δεν έχει «εμπιστοσύνη» στη γενική εισαγγελέα Κονσουέλο Πόρας.
Αντικαθιστώντας τον κ. Σαντοβάλ, η κυρία Πόρας ονόμασε τον Χοσέ Ραφαέλ Κουρουτσίτσε, ο οποίος κατηγορείται από ακτιβιστές για πολιτικούς διωγμούς. Είναι οι δικές του υπηρεσίες αυτές που διενεργούν έρευνα σε βάρος της Λέιλι Σαντίσο.
Η CICIG συνέβαλε, συνεργαζόμενη με τη δικαιοσύνη της Γουατεμάλας, στις διώξεις πολιτικών, στρατιωτικών και επιχειρηματιών που θεωρούσαν μέχρι τότε πως δεν μπορούσε να τους αγγίξει κανείς.
Η CICIG και η PECI έφεραν στο φως ειδικά το δίκτυο απάτης στα τελωνεία, που ανάγκασε τον πρώην πρόεδρο Ότο Πέρες (2012-2015) και την αντιπρόεδρό του Ροξάνα Βαλδέτι. Και οι δύο, που κατηγορούνται πως είχαν κορυφαίες θέσεις στο κύκλωμα, έχουν προφυλακιστεί και αναμένουν να δικαστούν.
Ωστόσο, η επιτροπή του ΟΗΕ κατά της διαφθοράς διώχτηκε από τη χώρα το 2019, με απόφαση του τότε προέδρου Τζίμι Μοράλες (2016-2020), ο οποίος είχε βρεθεί στο επίκεντρο έρευνας της CICIG και της δικαιοσύνης για παράνομη χρηματοδότηση της – νικηφόρας – προεκλογικής εκστρατείας του.
ΑΠΕ