Καστοριά

Τι συμβαίνει στην Ουκρανία: Ο Ευάγγελος Σίσκος στην ΕΡΤ (βίντεο)

Ειδικός σε θέματα Ουκρανίας ο Καστοριανός καθηγητής πανεπιστημίου Ευάγγελος Σίσκος, καθώς σπούδασε, πήρε το διδακτορικό και δούλεψε στο Κίεβο, πριν επιστρέψει μόνιμα στην Καστοριά, όπου συνεχίζει να συνεργάζεται και να έχει επαφές με την χώρα που βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.
Καλεσμένος σήμερα στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ1 “Συνδέσεις” με τη Χριστίνα Βίδου και τον Κώστα Παπαχλιμίντζο.

Εντείνεται η ανησυχία από τις εξελίξεις στην Ουκρανία καθώς μια ενδεχόμενη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας, εκτός από τις γεωπολιτικές συνέπειες, θα προκαλούσε έκρηξη των ήδη αυξημένων τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Υπήρξαν και παλαιότερα ενεργειακές κρίσεις, με πιο πρόσφατη του 2013, όταν έγινε η απόρριψη της συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ,  είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Ευάγγελος Σίσκος και περιέγραψε το ιστορικό της σύνδεσης Ουκρανίας-ΕΕ.

Η τεταμένη ατμόσφαιρα δεν βοηθάει καθόλου στο θέμα των τιμών του πετρελαίου και ιδίως του φυσικού αερίου είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος και εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) Κωστής Σταμπολής.

Ανεξάρτητα από την κρίση, οι τιμές του φυσικού αερίου στη χώρα μας θα παραμείνουν υψηλά για αρκετούς μήνες, εκτίμησε.

Στη βασική αγορά, που είναι το πετρέλαιο, υπάρχει μια ανισορροπία στο παγκόσμιο σύστημα το οποίο και ευνοεί τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές. Συμπαρασύρει και το φυσικό αέριο το οποίο επηρεάζει άμεσα τις τιμές του ηλεκτρισμού καθότι σχεδόν το 40% – 50% της ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη εξαρτάται από το φυσικό αέριο.

Το 40% του φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ελλάδα προέρχεται από την Ρωσία, όμως το 60% έρχεται από πηγές εκτός Ρωσίας, κι αυτό μας δίνει ένα πλεονέκτημα, είπε.

ertnews.gr

 

 

Back to top button