Με τα οχήματά τους και με δικά τους έξοδα επέστρεψαν οι 20 -από τους συνολικά 22- αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί της Μαριούπολης, ενώ δύο έμειναν πίσω με δική τους βούληση.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΛΝΑΡΑΣ
«Έμεινα πίσω γιατί δεν πίστευα στην επικινδυνότητα της κατάστασης και επειδή νοσούσα με κορωνοϊό. Αλλά και να μη συνέβαινε αυτό δεν μου άρεσε η ένταση και ο τρόπος που παρουσιάστηκε η αποχώρηση των συναδέλφων. Δεν πίστεψα ότι είναι τόσο επικίνδυνα τα πράγματα», τονίζει στο ThessToday.gr η εδώ και δύο χρόνια αποσπασμένη εκπαιδευτικός στη Μαριούπολη, Βιβή Καλτσούνη, εξηγώντας τους λόγους που αποφάσισε να μείνει στην Ουκρανία, παρά τα «σύννεφα» πολέμου για την επικείμενη εισβολή της Ρωσίας.
Η διαδικασία αποχώρησης παρουσιάστηκε από τον προϊστάμενο των εκπαιδευτικών στη Μαριούπολη μετά τα διαδοχικά δημοσιεύματα για τις «σειρήνες πολέμου» στη ζώνη αντιπαράθεσης Ουκρανίας – Ρωσίας, ο οποίος ενημέρωσε τους συναδέλφους του ότι πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα και σε περίπτωση έκτακτης κατάστασης η Ελλάδα θα φροντίσει για την επιστροφή τους.
«Ο προϊστάμενός μας κάποια στιγμή ανέφερε ότι πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα γιατί αν γίνει η κατάσταση επικίνδυνη θα μας στείλουν C-130 για να μας επιστρέψουν στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, θα επιβίβαζαν τους συναδέλφους που διδάσκουν στα σχολεία του Κιέβου από το αεροδρόμιο στο Κίεβο, τους συναδέλφους που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Οδησσού από το αεροδρόμιο της Οδησσού, ενώ εμάς στη Μαριούπολη από το αεροδρόμιο στο Ζαπαρόζια», δηλώνει χαρακτηριστικά η κα Καλτσούνη.
Ωστόσο και παρά την αρχική υπόσχεση για μεταφορά των αποσπασμένων εκπαιδευτικών με έξοδα του κράτους, τελικά οι ίδιοι αποχώρησαν από την Ουκρανία με λεφτά από την τσέπη τους, χρησιμοποιώντας ιδία μέσα, με το ποσό του ταξιδιού προς την Ελλάδα να ανέρχεται περίπου στα 500 ευρώ. «Ένα ταξίδι στην Ελλάδα πήγαινε-έλα κοστίζει 500 ευρώ. Είναι 2.200 χιλιόμετρα, συν τις διανυκτερεύσεις», πρόσθεσε η εκπαιδευτικός στο ThessToday.gr.
Παράλληλα, τόσο η ίδια, όσο και ο γυμναστής που απέμειναν πίσω, έχουν κλείσει αεροπορικά εισιτήρια από τα περασμένα Χριστούγεννα για να ταξιδέψουν στην Ελλάδα το προσεχές Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου.
«Οι συνάδελφοι έφυγαν γιατί φοβήθηκαν. Εγώ και ο σύντροφός μου ο γυμναστής έχουμε κλείσει εισιτήρια από τα Χριστούγεννα για να έρθουμε το Σάββατο 19 Φέβρουαρίου και θα επιστρέψουμε πίσω στις 27 του μηνός. Ο προϊστάμενος έλεγε στον σύντροφό μου “φύγετε με το αυτοκίνητο, θα κλείσουν τα αεροδρόμια”. Αυτή την στιγμή συνάδελφοι τηλεφωνούν και λένε πόσο δίκιο έχουμε που δεν φύγαμε», σημειώνει η κα Καλτσούνη.
Η ίδια εξηγεί ότι τα μαθήματα στο σχολείο της Μαριούπολης πραγματοποιούνται μέσω τηλεκπαίδευσης λόγω κορωνοϊού. «Είναι η τρίτη εβδομάδα που τα σχολεία στην Μαριούπολη δουλεύουν εξ αποστάσεως λόγω covid», προσθέτει.
Πολλοί εκπαιδευτικοί δεν ήθελαν να φύγουν
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως με ανάρτησή της ενημέρωσε τη Δευτέρα πως όλοι οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στην Ουκρανία επέστρεψαν στην Ελλάδα, στον απόηχο των εξελίξεων στη γραμμή αντιπαράθεσης και τις διαρροές για επικείμενη εισβολή της Ρωσίας.
Στους κύκλους των εκπαιδευτικών προκλήθηκε ανησυχία λόγω των φημολογιών περί πολέμου, ωστόσο αρκετοί δεν ήθελαν να φύγουν από την Ουκρανία. Παρόλα αυτά αποχώρησαν, διότι προτίμησαν να μην υπογράψουν την υπεύθυνη δήλωση του Νόμου 105 ότι παραμένουν «οικεία βούληση», με συνέπεια να πάρουν τον δρόμο για την Ελλάδα.
Στις 12 Φεβρουαρίου μάλιστα εστάλη e-mail από το Συντονιστικό Γραφείο στη Μαριούπολη, με το οποίο γνωστοποιεί ότι το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφέρει ότι οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επιλέξουν είτε να κάνουν χρήση ειδικής άδειας μετάβασης στην Ελλάδα για σοβαρούς λόγους, είτε εφόσον το επιθυμούν, να παραμείνουν στην Ουκρανία «οικεία βούληση».
Τους εκπαιδευτικούς που θα επιλέξουν να λάβουν την ειδική άδεια ενημερώνει ότι θα είναι διάρκειας επτά εργάσιμων ημερών, που θα ξεκινά από τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου και θα διαρκεί έως την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου. Στο ίδιο e-mail μάλιστα τονίζεται ότι εφόσον συνεχίσουν να συντρέχουν λόγοι παραμονής στην Ελλάδα, τότε τους ενημερώνει ότι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για χορήγηση της 10ημερης κανονικής άδειας που δικαιούται από το 2022.
Λίγο αργότερα εξάλλου, η υπουργός Νίκη Κεραμέως με νέα ανακοίνωση επισήμανε ότι «δεν προσμετρώνται οι άδειες των 20 αποσπασμένων εκπαιδευτικών που επέστρεψαν από την Ουκρανία στην Ελλάδα», καθώς και ότι «οι εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουν να παίρνουν κανονικά το επιμίσθιο».