Ελλάδα

Β. Κικίλιας: Ο τουρισμός αυξάνει το εισόδημα της ελληνικής οικογένειας, αντισταθμίζοντας την ακρίβεια λόγω ενεργειακής κρίσης

“Ο τουρισμός αυξάνει το εισόδημα της ελληνικής οικογένειας, αντισταθμίζοντας την ακρίβεια λόγω ενεργειακής κρίσης”. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη του στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» του OPEN. “Δουλεύουμε για τη μέση ελληνική οικογένεια, τη μεσαία τάξη, τα λαϊκά στρώματα. Αυτή είναι η φύση του υπουργείου Τουρισμού. Είναι αναπτυξιακό, οικονομικό, επενδυτικό υπουργείο. Έρχονται και μεγάλες επενδύσεις και έργα υποδομής που δίνουν μεγάλη δυναμική στον ελληνικό τουρισμό. Η μέση ελληνική οικογένεια, η μικρή και μεσαία επιχείρηση στην Ελλάδα περιμένουν να ενισχυθούν και να τονωθούν από την επιμήκυνση του τουριστικού προϊόντος και τη δυνατότητα να δουν όλοι να αυξάνεται το εισόδημα στις τσέπες τους. Είναι αντιστάθμισμα και στην ακρίβεια που δεν είναι φαινόμενο ελληνικό, ούτε ευρωπαϊκό μόνο, είναι παγκόσμιο. Σε μια δύσκολη στιγμή μιας παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, πιστεύω ότι το 2022 ο τουρισμός είναι αυτός ο οποίος θα γυρίσει μέρισμα και θα στηρίξει την ελληνική οικογένεια”, ανάφερε συγκεκριμένα.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα του 2022 ο υπουργός ανάφερε πως « ενώ το 2021 είχαν προϋπολογιστεί έσοδα από τον τουρισμό 5-6 δισ. ευρώ. Τελικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τα έσοδα είναι 10,4 δισ. ευρώ για το 2021 και οι προοπτικές για το 2022 είναι πολύ καλές. Τα χρήματα αυτά πάνε στη μέση ελληνική οικογένεια, που έχει τη μικρή και μεσαία επιχείρηση, από τα δωμάτια ως το μικρό κατάλυμα και το μικρό ξενοδοχείο στα νησιά μας ή στους ορεινούς προορισμούς, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ή μια εμπορική επιχείρηση στις τουριστικές περιοχές, αυτοί που μεταφέρουν τον κόσμο. Είναι μία τεράστια βιομηχανία. Είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, γιατί εισφέρει το 25% του ΑΕΠ της χώρας. Είναι η λαϊκή μας οικονομία και αφορά όλους”, είπε ο υπουργός.

Στο μεταξύ αναφέρθηκε και στην καμπάνια προβολής της Ελλάδας υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά ΕΟΤ και υπουργείο Τουρισμού κάνουν καμπάνια όλο τον χρόνο. “Προμοτάραμε το χειμώνα, για πρώτη φορά στην ιστορία, την Ελλάδα για τους χειμερινούς προορισμούς. Και τώρα κάνουμε καμπάνια στο εξωτερικό για το city break, δηλαδή για τα Παρασκευοσαββατοκύριακα στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Είναι πολύ αυξημένη η ζήτηση, γιατί μετά από 2-2,5 χρόνια πανδημίας ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει. Προτρέπουμε τους Ευρωπαίους πολίτες να έρθουν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και να κάνουν αντί για weekend, greekend. Μία καμπάνια που έχει γίνει ήδη viral και θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας”, σημείωσε ο υπουργός.

Τέλος πολύ ενθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία από τις συμφωνίες που κλείνει το υπουργείο αλλά και τις προκρατήσεις ανάφερε ο κ. Κικίλιας συμπληρώνοντας τα εξής: “O CEO της TUI ανακοίνωσε ότι «από 1,5 εκατομμύριο ταξιδιώτες, εμείς το 2022 θα φέρουμε 3 εκατομμύρια».

Συναντήθηκα με τον πρέσβη των ΗΠΑ στο υπουργείο Τουρισμού και ανακοινώσαμε από κοινού ότι η πρώτη πτήση από την Αμερική θα είναι στις 7 Μαρτίου, νωρίτερα από ποτέ, με 14 απευθείας πτήσεις την ημέρα, ξεκινώντας από τον Απρίλιο και μετά. Ανακοινώσαμε με τον Καναδό πρέσβη τη συμφωνία μας, με την πρώτη απευθείας πτήση από Καναδά για Ελλάδα στις 2 Απριλίου. Ήρθε χθες και ο ελληνικής καταγωγής πρέσβης της Αυστραλίας και με ενημέρωσε ότι το 2022 θα είναι ενδεχομένως η κορυφαία χρονιά κατά την οποία θα ταξιδέψουν στη χώρα μας οι Αυστραλοί, ομογενείς και μη. Θα ανοίξουμε αρχές Μαρτίου. Έχουμε αύξηση της κρουαζιέρας στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα κατά 187% και στο λιμάνι του Πειραιά 123%. Οι προκρατήσεις Ιανουαρίου για το καλοκαίρι του 2022 είναι κατά 20% αυξημένες από την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ και ο Φεβρουάριος πηγαίνει πολύ καλά. Όλα αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά και σημαντικά – και ψυχολογικά και ουσιαστικά”, κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

ΑΠΕ

Back to top button