Ελλάδα

Αδημοσίευτο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ανήφορος, το μοναδικό αδημοσίευτο μυθιστόρημα του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα, που γράφτηκε αμέσως μετά τον Ζορμπά

Ανακοίνωση από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ

Μέσα από την ανάγκη να διευρύνουμε τις προτάσεις μας προς το αναγνωστικό κοινό, μελετήσαμε σπουδαίες στιγμές της παγκόσμιας λογοτεχνίας και έργα που αναμετριούνται με τα ζητήματα που το σήμερα θέτει σε όλους μας. Ανάμεσά τους ο Golding με τον Άρχοντα των Μυγών, η McCullers με το Η καρδιά κυνηγάει μονάχη, αλλά και o Damon Galgut με την Υπόσχεση που βραβεύτηκε φέτος με Booker.

Συγγραφείς που έρχονται από παλιά, αλλά και σύγχρονοι, έχουν τη ζωτικότητα να απαντήσουν σε πολλά θέματα από αυτά, να δώσουν αφηγήσεις που συγκλονίζουν και που διαπερνούν τον χρόνο. Ποιος άραγε πιο χαρακτηριστικός εκπρόσωπος αυτών των γραφών στην Ελλάδα αν όχι ο Καζαντζάκης;

Αγαπητοί αναγνώστες και συνοδοιπόροι, θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας ότι αποκτήσαμε τα δικαιώματα του συνόλου του έργου του Νίκου Καζαντζάκη. Σε αυτούς τους καιρούς που όλα αλλάζουν ραγδαία, όπου σημασίες και βεβαιότητες χάνονται, τα πολύ μεγάλα βιβλία που αγγίζουν τον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης αποτελούν μια σημαντική παρακαταθήκη. Η ανάγνωση τους μπορεί να κάνει τον κόσμο πιο υποφερτό, πιο εξηγήσιμο, να δώσουν έναυσμα για δράση.

Αναφέρει ο εκδότης Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος:

«Είναι μια τεράστια ευθύνη για εμάς, νιώθουμε περήφανοι και ταυτόχρονα είμαστε γεμάτοι δέος απέναντι στο έργο που αναλαμβάνουμε. Αποστολή μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία στους νέους να γνωρίσουν τον κόσμο του Καζαντζάκη, αναδεικνύοντας μια γραφή που αναμετρήθηκε με όλες τις μεγάλες αγωνίες και τα ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης. Θέλουμε να φέρουμε τον Καζαντζάκη στον 21ο αιώνα».

Σχεδιάζουμε νέες εκδόσεις για τα βιβλία που ήδη ανήκουν στον κορμό των ελληνικών γραμμάτων, διασκευές του Καζαντζάκη σε παιδικά παραμύθια άγνωστες για δεκαετίες στο ευρύ κοινό, μεταφορές σε graphic novel, αλλά και νέες αναλύσεις. Ο ορίζοντας της κυκλοφορίες των νέων εκδόσεων είναι ο φετινός Οκτώβριος.

Πέρα, όμως, από αυτά, θα φέρουμε στους αναγνώστες και τον Ανήφορο, το μοναδικό αδημοσίευτο μυθιστόρημα του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα, που γράφτηκε αμέσως μετά τον Ζορμπά. Το χειρόγραφο του Καζαντζάκη φυλασσόταν στο Μουσείο Καζαντζάκη, στην ιδιαίτερη πατρίδα τους Βαρβάρους (σημερινή Μυρτιά), με αριθμό καταγραφής ΑΥΤ.086. Το μυθιστόρημα συμπίπτει με την αναχώρησή του από την ιδιαίτερη πατρίδα του για την Αγγλία. Δυστυχώς, ο Καζαντζάκης δεν θα ξαναγυρίσει στην Ελλάδα παρά μόνο για να ταφεί στον τόπο του.

Όσοι έχουν διαβάσει τον «Ανήφορο» αναφέρονται συγκινημένοι σε αυτό, καθώς ήδη από τις πρώτες αράδες του βιβλίου διακρίνεται η καζαντζακική αύρα, η γλαφυρή γλώσσα, ο δυναμικός ρυθμός, ο εύθραυστος ψυχισμός. Με άφθονες αυτοβιογραφικές αναφορές, ο συγγραφέας αναστοχάζεται τη θλιβερή εμπειρία του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Ευχαριστούμε θερμά τη Νίκη Σταύρου -πνευματική δικαιούχο και διευθύντρια των Εκδόσεων Καζαντζάκη- για την εμπιστοσύνη και για το σπουδαίο έργο που έχει συντελέσει όλα αυτά τα χρόνια.

Στόχος μας δεν είναι μόνο τα βιβλιοπωλεία, αλλά και τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, οι βιβλιοθήκες, τα μουσεία και οτιδήποτε αφορά τον κόσμο των γραμμάτων. Θα αναλάβουμε μια σειρά από μεγάλες δράσεις που θα δυναμώσουν τη φωνή του Καζαντζάκη στον 21ο αιώνα και απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Καζαντζάκη, αλλά και σε όλους τους φορείς, συλλόγους και μελετητές του Νίκου Καζαντζάκη, να μας συντροφεύσουν σε αυτό το ωραίο ταξίδι. Θέλουμε η Διόπτρα να γίνει η σκέπη που κάτω από αυτήν θα είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι για τη διάδοση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη.

Ο κόσμος του Καζαντζάκη δεν αγαπά τις σταθερές για αυτό και επανεφευρίσκεται διαρκώς. Τα βιβλία του σε κάθε ανάγνωση φέρνουν κάτι καινούργιο, κάθε ανάγνωση δίνει νέο νόημα και νέες απαντήσεις. Ο Καζαντζάκης αναστοχαζόμενος πάνω σε όλες τις ανθρώπινες αντινομίες, δίνει διέξοδο σήμερα περισσότερο από ποτέ ίσως, σε μια σκέψη που αναμετριέται με το χάος ενός κόσμου που μεταβάλλεται ταχύτατα.

 

Back to top button