Κόσμος

Ουκρανία: Οι αντιμαχόμενες πλευρές αλληλοκατηγορούνται για νέες παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός

Οι αντιμαχόμενες πλευρές στην ανατολική Ουκρανία αλληλοκατηγορήθηκαν σήμερα για νέες παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, ενώ οι ΗΠΑ και το NATO συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι αυξάνονται οι ενδείξεις πως η Ρωσία ετοιμάζεται να επιτεθεί στη γειτονική της χώρα.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στις περιφέρειες Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ ανέφεραν πως χωριά και η πόλη Ντονέτσκ βομβαρδίστηκαν από το πυροβολικό των κυβερνητικών δυνάμεων επανειλημμένα. Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε από την πλευρά του πως υπήρξαν αρκετές παραβιάσεις της εκεχειρίας από τους αυτονομιστές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ούτε οι πληροφορίες της μιας πλευράς ούτε αυτές της άλλης ήταν δυνατό να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές.

Στο Λουγκάνσκ, ο εκπρόσωπος των λαϊκών πολιτοφυλακών της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας, ο Ιβάν Φιλιπονένκο, δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις προσπάθησαν να καταλάβουν εξ εφόδου θέσεις των φιλορώσων.

«Περί τις 05:00 (σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) (…) στρατεύματα της 79ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας επιτέθηκαν σε θέσεις της λαϊκής πολιτοφυλακής στην περιοχή της κοινότητας Πιονέρσκογιε», όμως «υπέστησαν απώλειες και αποσύρθηκαν», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Η έφοδος αυτή είχε αποτέλεσμα να καταστραφούν πέντε κτίρια και να υπάρξουν θύματα στις τάξεις του άμαχου πληθυσμού, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, χωρίς να δώσει πιο σαφή απολογισμό.

Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών καταγράφεται την επομένη της νέας προειδοποίησης του γενικού γραμματέα του NATO, του Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι αυξάνονται οι ενδείξεις πως η Ρωσία ετοιμάζεται να επιτεθεί στην Ουκρανία. Όχι μόνο «δεν αποσύρονται στρατεύματα, όπως λέει η Ρωσία, απεναντίας προστίθενται κι άλλα» στην περιοχή των ρωσοουκρανικών συνόρων, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

ΑΠΕ

Back to top button