Κόσμος

Αυστραλία: Είδος υπό εξαφάνιση τα κοάλα

Η Αυστραλία πρόσθεσε τα κοάλα που ζουν σε μεγάλο μέρος της ανατολικής ακτής αυτής της χώρας στη λίστα των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, αφού τα μέρη όπου ζουν επλήγησαν από μακρά ξηρασία, δασικές πυρκαγιές και υλοτόμηση δέντρων. Υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν λιγότερα από 58.000 από αυτά τα μαρσιποφόρα ζώα, ενώ το 2018 υπήρχαν περισσότερα από 80.000.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το κοάλα, το θρυλικό αυστραλιανό θηλαστικό, θα μπορούσε να εξαφανιστεί εκτός εάν η κυβέρνηση παρέμβει αμέσως για να το προστατεύσει και τον βιότοπό τους, αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. Η ένταξή του στον κατάλογο των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση θα πρέπει να τονίσει τα προβλήματα που οδηγούν σε μείωση του αριθμού των κοάλα, δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Σούζαν Λέι σε δήλωσή της.

«Μαζί, μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα υγιές μέλλον για τα κοάλα και αυτή η απόφαση θα παίξει βασικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε η Σούζαν Λι. Επισήμανε ότι τα κοάλα στις πολιτείες της Νέας Νότιας Ουαλίας, στο Κουίνσλαντ και στην επικράτεια της πρωτεύουσας της Αυστραλίας θα χαρακτηριστούν ως απειλούμενα σε σχέση με το προηγούμενο σήμα τους ως ευάλωτα.

Η Αυστραλία έχει χάσει περίπου το 30% των κοάλα τα τελευταία τρία χρόνια, δήλωσε το Αυστραλιανό Ίδρυμα Προστασίας των Ζώων Κοάλα. Υπολογίζεται ότι πλέον είναι λιγότερες από 58.000, ενώ το 2018 ξεπέρασαν τις 80.000. Η μεγαλύτερη πτώση στον αριθμό των κοάλα καταγράφηκε στη Νέα Νότια Ουαλία, όπου το 41% ​​από αυτά είναι πλέον λιγότερα.

Μια μελέτη από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση εκτιμά ότι οι πυρκαγιές σκότωσαν έως και 5.000 από αυτά τα ζώα στα τέλη του 2019 και στις αρχές του 2020. Μια μελέτη που διεξήχθη πέρυσι στη Νέα Νότια Ουαλία έδειξε ότι τα κοάλα απειλούνται με εξαφάνιση έως το 2050, εάν κάτι δεν γίνει επειγόντως.

Οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι τα κοάλα έχουν μετατραπεί από ευάλωτο είδος σε είδος υπό εξαφάνιση μέσα σε μια δεκαετία. Συγκεκριμένα, το 2012, οι αυστραλιανές αρχές έλαβαν απόφαση για το κοάλα ως ευάλωτο είδος. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η κίνηση των αρχών να ανακηρύξουν τα ζώα αυτά ως είδος υπό εξαφάνιση είναι καλή, αλλά δεν θα σημαίνει πολλά αν δεν συνοδεύεται από ισχυρούς νόμους στον τομέα της προστασίας της φύσης.

Το κοάλα είναι αυστραλιανό φυτοφάγο και κατοικεί στις ανατολικές και νότιες περιοχές αυτής της πολιτείας. Ζει κυρίως σε ευκάλυπτους και θεωρείται εξαιρετικά ευαίσθητο ζώο. Η δραστική μείωση του αριθμού των κοάλα επηρεάστηκε και από το μαζικό κυνήγι κατά τον 19ο αιώνα, όταν γινόταν το εμπόριο γούνας αυτού του ζώου. Οι βιότοποι κοάλα μειώθηκαν επίσης λόγω της αποψίλωσης των δασών για τη γεωργία, την αστική ανάπτυξη, την εξόρυξη και τη δασοκομία.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει και τη μείωση του αριθμού των κοάλα, λόγω του αυξημένου αριθμού πυρκαγιών και ξηρασιών, που επηρεάζουν άμεσα τον βιότοπο αυτών των μαρσιποφόρων και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

 Μετάφραση – επιμέλειαΓιέλενα Τσβιέτκοβιτς

 

 

ertnews.gr

Back to top button