ΕλλάδαΚόσμος

Χαλκιδική: Στάση αναμονής από τους ξενοδόχους με το βλέμμα στην ουκρανική κρίση

Στάση αναμονής όσον αφορά στις εξελίξεις στην κρίση στην Ανατολική Ουκρανία και κατά πόσο αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει την τουριστική κίνηση στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως τη Χαλκιδική τηρούν οι Έλληνες Ξενοδόχοι.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΡΚΟΒΗΣ

Οι Ρώσοι και Ουκρανοί τουρίστες αποτελούν τους βασικούς αιμοδότες του τουρισμού στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς προορισμούς του νομού, την Κασσάνδρα και τη Σιθωνία. Όπως ανέφερε στο Thesstoday.gr ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ελλάδας κ Γρηγόρης Τάσσιος είναι πολύ πρόωρη η εξαγωγή των οποιονδήποτε συμπερασμάτων.

«Οι προκρατήσεις και συμφωνίες με τα μεγάλα τουριστικά πρακτορεία Ρωσίας και Ουκρανίας με τους Έλληνες ξενοδόχους οριστικοποιούνται λίγο πριν από τις εορτές του Πάσχα. Αντιλαμβάνεστε ότι με τις εξελίξεις στην κρίση των σχέσεων Ρωσίας – Ουκρανίας και τη στάλθηκε των Ευρωπαίων να μεταβάλλεται διαρκώς τα τελευταία 24ωρα η οποιαδήποτε πρόβλεψη αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι άστοχη», ανέφερε ο κ . Τάσσιος.

Πάνω από ένα εκατομμύριο οι Ρώσοι και Ουκρανοί τουρίστες το 2019

Το καλοκαίρι του 2019 οι Ρώσοι και Ουκρανοί τουρίστες άγγιξαν το ένα εκατομμύριο, 750.000 Ρώσοι και 250.000 Ουκρανοί αντίστοιχα. Αριθμοί που εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά στις σχέσεις των δύο χωρών και με την άρση των περιορισμών όσον αφορά στην πανδημία του κορωνοιού να θεωρείται δεδομένη, αναμένεται ότι θα ξεπεραστούν.

Παρόλα αυτά σημαντικό ρόλο στο ρυθμό των κρατήσεων σε περίπτωση περαιτέρω όξυνσης της τεταμένης κατάστασης στην Ανατολική Ουκρανία θα παίξει το εύρος των κυρώσεων που πρόκειται να επιβάλει στη Ρωσία η ΕΕ και η στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Όπως επισημαίνει ο κ. Τάσσιος « οι Ρώσοι τουρίστες χρειάζονται visa για να ταξιδέψουν στην Ελλάδα εν αντιθέσει με τους Ουκρανούς οι οποίοι ταξιδεύουν ελεύθερα, αρκετοί μάλιστα οδικώς προς τις ευρωπαϊκές χώρες.»

Επιπλέον, θα επιλέξει η Ελλάδα να υπογράψει διμερή συμφωνία με τη ρωσική κυβέρνηση όσον αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών στον τουρισμό και το εμπόριο ή θα επιλέξει να ακολουθήσει απαρέγκλιτα τις αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ; Είναι ερωτήματα στα οποία την τρέχουσα περίοδο δεν μπορεί να απαντήσει κανένας με σαφήνεια» επισήμανε στο Thesstoday.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ελλάδος .

Οι επόμενες ημέρες αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και όσο τα τύμπανα του πολέμου» εξακολουθούν να «ηχούν»απειλητικά όχι μόνο πάνω από τα Ρωσο -ουκρανικά σύνορα , αλλά ανά την υφήλιο, οποιαδήποτε εκτίμηση σχετικά με το αν οι δημοφιλείς παραλίες της Χαλκιδικής θα «πλημμυρίσουν» ξανά φέτος από Ρώσους και Ουκρανούς παραθεριστές, θεωρείται παρακινδυνευμένη .

Thesstoday.gr

Back to top button