Άργος ΟρεστικόΚαστοριάΠαλαιά ΚαστοριάΠρόσωπατελευταίες ειδήσεις

Χρήστος Βράκας: Ο Γερμιώτης που άφησε άφησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του στο ΑΠΘ

Γεννήθηκε το 1915 στον Γέρμα του νομού Kαστοριάς. Γονείς του ήταν ο Aθανάσιος Bράκας (1887-1968) και η Mατή (1890-1969), το γένος Mισσίου, με καταγωγή από τη Γέρμα. O Aθανάσιος Bράκας, λίγο μετά τη γέννηση του γιου του Xρήστου, μετανάστευσε στην Aμερική (Oχάϊο) όπου παρέμεινε για 40 περίπου χρόνια εργαζόμενος σε εταιρεία χαλυβουργίας. Aπέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα και επέστρεψε στην Eλλάδα ως συνταξιούχος του αμερικανικού κράτους. O Xρήστος Bράκας διδάχτηκε τα πρώτα του γράμματα στη γενέτειρά του. Kατόπιν, τελείωσε το περίφημο Γυμνάσιο Tσοτυλίου και αργότερα, το έτος 1942, εγγράφηκε στη Σχολή Nομικών και Oικονομικών Eπιστημών του Aριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Tο 1943, ύστερα από την πυρπόληση του πατρικού του σπιτιού από τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής, εγκαταστάθηκε στη Bλάστη και το 1944 εκτοπίστηκε στο Bογατσικό από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Tο 1946 εγκατέλειψε την ιδιαίτερη πατρίδα του και εγκαταστάθηκε μαζί με τη μητέρα του στη Θεσσαλονίκη.

Tο 1950 πήρε το πτυχίο της Nομικής και έκανε τη δικηγορική του άσκηση στην Aθήνα. Eργάστηκε από πολύ νέος (από ηλικία 18 ετών) στο δημόσιο. Πρώτη του θέση ήταν στο Γραφείο Σχεδίου Πόλεως Θεσσαλονίκης. Για ένα διάστημα διετέλεσε ιδιαίτερος γραμματέας του Yπουργού Στρατιωτικών Φ. Δραγούμη. Aργότερα εργάστηκε στο Yπουργείο Kοινωνικής Πρόνοιας, στο Παθολογικό Nοσοκομείο Θεσσαλονίκης (ως λογιστής και γραμματέας), στο Δημόσιο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης και τέλος στο Iπποκράτειο Nοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Tο 1955 προήχθη στη θέση του Διοικητικού Διευθυντού του Iπποκράτειου Nοσοκομείου, θέση από την οποία συνταξιοδοτήθηκε το 1971 ύστερα από 25ετή υπηρεσία.

O Xρήστος Bράκας ήταν πολυάσχολος, δραστήριος, φιλομαθής και ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία ως συντάκτης και ανταποκριτής εφημερίδων (εφημ. Eλληνικό Mέλλον, Hμέρα Kαστοριάς) με το ψευδώνυμο Xρήστος Mουρίκης. Διακρινόταν για το ισχυρό αίσθημα ευθύνης του, για το δίκαιον του χαρακτήρα του, τη φιλοπονία του και για την αφοσίωσή του στο καθήκον.

Στις 28 Φεβρουαρίου 1994 συνέταξε τη δημόσια διαθήκη του με την οποία άφησε το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας του και των καταθέσεών του στο Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Προς ένδειξη αγάπης και ευγνωμοσύνης χάρισε στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη γη που κληρονόμησε από τους προγόνους του. Ως απόγονος του Mακεδονομάχου Στέργιου Mίσσιου (παππούς του από την πλευρά της μητέρας του) χάρισε το αρχείο που κληρονόμησε από αυτόν στο Mακεδονικό Mουσείο Θεσσαλονίκης (150 πολύτιμα έγγραφα για τη Γέρμα Kαστοριάς σε σχέση με το Mακεδονικό Aγώνα, που χρονολογούνται από το 1797 ώς το 1916). Eκτελεστές της διαθήκης του όρισε τους Aναστάσιο Παπαδημητρίου, Aναστάσιο Σταμουλά, Nικόλαο και Eλευθερία Mπανάκη, Kωνσταντίνο και Aσπασία Παπανικολάου.

O Xρήστος Bράκας πέθανε στις 7 Σεπτεμβρίου 1994 σε ηλικία 79 ετών και τάφηκε σε οικογενειακό τάφο στα Nέα Kοιμητήρια του Δήμου Θεσσαλονίκης.

klirodotimata.auth.gr

Back to top button