Τεράστιο οικονομικό πλήγμα και απώλεια χιλιάδων επισκεπτών για τις περιοχές της Κοζάνης και της Ξάνθης επιφέρει η τρίτη συνεχόμενη ακύρωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων αλλά και εθίμων λόγω της πανδημίας. Στη Νάουσα, αντιθέτως, το παραδοσιακό δρώμενο εν μέσω Αποκριάς θα διεξαχθεί κανονικά τηρώντας αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ
Το παραδοσιακό αποκριάτικο έθιμο «Φανοί» στην Κοζάνη– οι φωτιές που συμβολίζουν τον εξαγνισμό, τη λατρεία της φύσης που ανανεώνεται και ξαναγεννιέται σηματοδοτώντας το καλωσόρισμα της άνοιξης και την έναρξη της καρποφορίας της γης- δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε φέτος ενώ, όπως δήλωσε στο ThessToday.gr o Ζήσης Μάρας, πρόεδρος του Οργανισμού Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης θα γίνουν μόνο ορισμένες αποκριάτικες εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους για παιδιά όπως και θεατρικές παραστάσεις στο πνεύμα των ημερών. «Την Κυριακή της Αποκριάς θα έχουμε ένα μουσικό δρώμενο από την Φιλαρμονική της Κοζάνης «Πανδώρα» η οποία θα κάνει μια πρωτότυπη βόλτα στην πόλη. Σήμερα, Τσικνοπέμπτη, οι κάτοικοι της Κοζάνης θα απολαύσουν τα κρουστά όργανα που θα κάνουν περιοδεία μέσα στην πόλη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ξιπατουμάρα κακιά, κλιούτς η φετινή Αποκριά» λένε οι κάτοικοι της Κοζάνης που σημαίνει «Κακή μας τύχη, ακυρώθηκε κι η φετινή Αποκριά» και δείχνουν την δυσαρέσκειά τους για την ακύρωση των εκδηλώσεων. Σύμφωνα με τον κ. Μάρα, η Κοζάνη εδώ και τρία χρόνια χάνει χιλιάδες επισκέπτες καθώς, προ κορωνοϊού, το δεύτερο κυρίως Σαββατοκύριακο της Αποκριάς, οι πολίτες από τους όμορους νομούς κατέκλυζαν την πόλη.
«Η πληρότητα στα ξενοδοχεία ήταν στο 100% και όλα τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης ήταν γεμάτα. Αυτές τις εικόνες, ωστόσο, δεν θα τις δούμε φέτος. Το θετικό στοιχείο για τις φετινές Απόκριες είναι ότι επιτρέπεται σε κλειστούς χώρους εκδηλώσεις, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, οπότε θα υπάρξει κινητικότητα από τους κατοίκους και θα είμαστε σε καλύτερα επίπεδα από πέρσι. Ο προβληματισμός στους επιχειρηματίες της πόλης είναι ορατός αλλά μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να πράξουμε διαφορετικά εφόσον και με κρατική εντολή απαγορεύονται οι αποκριάτικες δράσεις για την αποφυγή του συνωστισμού», εξήγησε.
Με αυστηρά μέτρα οι «Γενίτσαροι και Μπούλες» στη Νάουσα
Μετά από αίτημα του συλλόγου «Γενίτσαροι και Μπούλες» για την διεξαγωγή του δρώμενου στη Νάουσα, ο δήμος προχώρησε σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να αποφασισθεί αν θα αναβιώσει το συγκεκριμένο έθιμο που, όπως λέει ο σύλλογος, δεν εντάσσεται στα αποκριάτικα δρώμενα. Ο σύλλογος είναι αποφασισμένος να πραγματοποιήσει το δρώμενο με ολιγομελείς ομάδες τις δυο Κυριακές της Αποκριάς, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Όπως αναφέρουν τα μέλη, αφορά την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου και όχι μια αποκριάτικη εκδήλωση.
Πρόκειται για ένα έθιμο κατά τη διάρκεια του οποίου «Οι Γενίτσαροι και οι Μπούλες» συγκεντρώνονται και αφού πάρουν την άδεια από τον δήμαρχο της πόλης βγαίνουν στους δρόμους χορεύοντας μαζί με τους ντόπιους και τους επισκέπτες, αποκαλύπτοντας αργά το απόγευμα τα πρόσωπά τους.
Έγκριση από δήμο με αυστηρά μέτρα
Από την πλευρά του δήμου, αποφασίσθηκε να δοθεί η έγκριση για τη διεξαγωγή του δρώμενου που αφορά την πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής αλλά με την αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων. Οι σύλλογοι που θα βγουν στους δρόμους θα συνοδεύονται από αυστηρή περιφρούρηση προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια απέναντι στην πανδημία. Όπως είπε ο κ. Καρανικόλας, το δημαρχείο της Νάουσας θα είναι ανοιχτό την Κυριακή της Αποκριάς ώστε να δώσει την ευλογία στους χορευτές. «Αν, ωστόσο, παρατηρηθούν εικόνες έντονου συνωστισμού, το δρώμενο θα διακοπεί», τόνισε στο ThessToday.gr o δήμαρχος Νάουσας, Νικόλας Καρανικόλας.
Αρκετοί επισκέπτες χάνονται και στη Νάουσα με σημαντικό οικονομικό πλήγμα για την περιοχή αλλά και για τους επαγγελματίες της εστίασης και της διαμονής. «Κάθε χρόνο, προ κορωνοϊού, η Νάουσα είχε πλήθος κόσμου και τα δύο Σαββατοκύριακα της Αποκριάς με γεμάτα καταστήματα και χώρους διαμονής. Μπορεί φέτος να δούμε περισσότερους επισκέπτες αλλά όχι τις εικόνες προ κορωνοϊού», δήλωσε ο δήμαρχος.
Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε γράψει το ThessToday.gr το Ξανθιώτικο Καρναβάλι δεν θα πραγματοποιηθεί για τρίτη χρονιά. Ωστόσο, σήμερα η Ξάνθη θα γιορτάσει την Τσικνοπέμπτη με μια μεγάλη συναυλία και τα αδέρφια Τσαχουρίδη ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθούν ακόμη δύο συναυλίες στις 4 Μαρτίου με Goin’ Through και Οnirama και στις 5 Μαρτίου με τον Γιάννη Πλούταρχο.
Η κινητικότητα στην πόλη της Ξάνθης έχει ξεκινήσει και είναι εμφανής στην πληρότητα και των ξενοδοχείων χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αγγίξει το 100% όπως συνηθιζόταν προ κορωνοϊού. Παρ ‘όλα αυτά το οικονομικό πλήγμα είναι μεγάλο και για την Ξάνθη αφού χάνονται περίπου 100.000 επισκέπτες από Ελλάδα και εξωτερικό, κυρίως το τριήμερο της Αποκριάς για τη βραδινή και την Κυριακάτικη παρέλαση. Χιλιάδες άτομα συμμετείχαν, παράλληλα, στην παρέλαση με συμμετοχές από Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Καβάλα, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη.