ΓούναΚαστοριά

Χρήσιμα συμπεράσματα (του Μάκη Λαγγιώτη)

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία αναδείξανε ξεκάθαρα ότι :
1.Το διεθνές δίκαιο είναι κάτι στο οποίο πιστεύουν οι αδύναμες χώρες και διαχρονικά καταστρατηγούν σύμφωνα με τα συμφέροντά τους , οι ισχυρές.
2.Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες βγαίνουν ισχυρότερες από τη κρίση και αποδεικνύουν ότι προτεραιότητα έχουν τα συμφέροντά τους και όχι οι θεωρίες περί ανθρωπισμού,δικαιωμάτων και διεθνών κανόνων.
3.Αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι την ώρα της μάχης οι χώρες πολεμούν μόνες τους και πρέπει να είναι προετοιμασμένες γι’ αυτό ,δυστυχώς με μεγάλο κόστος .
4.Είναι ξεκάθαρο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αδύναμη και διαιρεμένη, χωρίς καμία ουσιαστική δυνατότητα παρέμβασης.
5.Η “Ευρώπη” θα πληρώσει τελικά το κόστος της Ουκρανορωσικής κρίσης,με την αύξηση των τιμών των καυσίμων,με την μείωση των τουριστών και με την ανάγκη πολλών χωρών να αυξήσουν τις προμήθειες σε οπλικά συστήματα.
6.Για την χώρα μας είναι φανερό, ότι πρέπει να βασιστούμε στα δικά μας πόδια ,τόσο δυστυχώς, σε επίπεδο στρατιωτικής επιχειρησιακής ικανότητας,όσο και στο να γίνουμε ανεξάρτητοι ενεργειακά.
Για να γίνουν αυτά χρειάζεται ρεαλισμός, λογική, σύμπνοια, ενότητα και αλληλεγγύη ανάμεσα μας.
– Πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει το Δημόσιο να γίνει αποτελεσματικό και να συνδεθεί η απόδοση με τον μισθό,μετά από μόνιμη αξιολόγηση παντού,ώστε να εξοικονομηθούν πόροι και να δοθεί ώθηση στην ατομική πρωτοβουλία και επενδύσεις.
– Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στην απεξάρτηση από την παραγωγή ενέργειας από καύση και να προωθήσουμε γρήγορα την αυτάρκεια της χώρας από φωτοβολταϊκά και αιολικά .
– Πρέπει να γίνουν με ταχύτατους ρυθμούς, τεράστιες μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και στην απονομή της δικαιοσύνης.
– Πρέπει να μειώσουμε περαιτέρω την φορολογία, ώστε η Ελλάδα να προσελκύσει εταιρείες και επενδύσεις.
Η Καστοριά μας τέλος και η γουνοποιία δέχονται δυστυχώς, ένα ακόμη ισχυρό χτύπημα ,καθώς χάνεται για 2-3 χρόνια τουλάχιστον η αγορά της Ουκρανίας.
Πριν λίγες εβδομάδες, παρακολουθήσαμε τις ταραχές και την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στο Καζακστάν ,ενώ τα νέα μέτρα , απαγορεύσεις και περιορισμοί (sanctions), σε βάρος της Ρωσίας , τη βυθίζουν ακόμη βαθύτερα στην κρίση, που βιώνει όπως και όλη η υπόλοιπη γη, τα τελευταία 2 χρόνια , λόγω του κορονοιού.
Όλα αυτά πρέπει να μας προβληματίσουν σοβαρά και παράλληλα να μας οδηγήσουν μακριά από λαϊκισμούς , απλουστεύσεις και αφορισμούς ,σε σωστά συμπεράσματα και άμεσες ενέργειες..

Back to top button