Κόσμος

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες στέλνουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία

Αυξάνονται οι χώρες που στέλνουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία προκειμένου να τη βοηθήσουν στην άμυνά της ενάντια στη ρωσική εισβολή που ξεκίνησε την Πέμπτη 25/2.
Κάνοντας δραματική στροφή στην πολιτική της, καθώς το νομικό πλαίσιό της δεν επιτρέπει την πώληση όπλων σε περιοχές κρίσης, η γερμανική κυβέρνηση στέλνει στην Ουκρανία, μέσω Εσθονίας, αντιαρματικά οβιδοβόλα D-30 από το οπλοστάσιο του «Λαϊκού Στρατού» της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Τα όπλα είχαν αρχικά πωληθεί στη Φινλανδία το 1990 και αναμένεται να παραδοθούν «το συντομότερο δυνατό» στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε απόψε την έγκριση της παράδοσης 400 αντιαρματικών ρουκετοβόλων μέσω Ολλανδίας, 14 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και 10.000 τόνους πυρομαχικών μέσω Πολωνίας.

Απευθείας από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις θα αποσταλούν στην Ουκρανία ακόμη 1.000 αντιαρματικά και 500 πύραυλοι Stinger.

Αντιαρματικά όπλα στην Ουκρανία στέλνει και η Ολλανδία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Η ολλανδική κυβέρνηση θα προμηθεύσει 50 αντιαρματικά όπλα Panzerfaust-3 και 400 ρουκέτες, αναφέρει το υπουργείο σε επιστολή του προς το κοινοβούλιο.

Η Ολλανδία εξετάζει επίσης από κοινού με τη Γερμανία την αποστολή ενός συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Patriot σε ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στη Σλοβακία, προσθέτει.

Η Γαλλία αποφάσισε να στείλει περισσότερο αμυντικό στρατιωτικό εξοπλισμό και καύσιμα στην Ουκρανία για να την στηρίξει στη μάχη της εναντίον της εισβολής του ρωσικού στρατού, ανακοινώθηκε σήμερα από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Στη διάρκεια συμβουλίου άμυνας που συνεκλήθη απόψε στο προεδρικό μέγαρο υπό τον Εμανουέλ Μακρόν, «αποφασίσθηκε η παράδοση επιπλέον εξοπλισμών άμυνας στις ουκρανικές αρχές καθώς και υποστήριξη σε καύσιμα», ανακοίνωσε η προεδρία χωρίς να κάνει γνωστές λεπτομέρειες.

Την Τρίτη 23/2, η Λετονία ανακοίνωσε την αποστολή αντιαρματικών πυραύλων στην Ουκρανία.

Την Παρασκευή 19/2 η Εσθονία έστειλε πυραύλους Javelin, ενώ το Σάββατο 13/2 η Λιθουανία έστειλε στην Ουκρανία αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger.

ΕΡΤ1 με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Back to top button