ΕλλάδαΚόσμος

Όχι, η Ρωσία δεν ανακοίνωσε στοχοποίηση της Ελλάδας με πυρηνικά όπλα

Την 28η Φεβρουαρίου 2022 κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα που υποστηρίζουν πως η Ρωσία ανακοίνωσε στοχοποίηση της Ελλάδας με πυρηνικά, διότι είναι μια από τις χώρες που είναι υπεύθυνες για τη μεταφορά όπλων στην Ουκρανία. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση που να στηρίζει τον ισχυρισμό.

Το είδαμε στο pronews.gr, defencenet.gr, katohika.gr, happenednow.gr, diktiospartakos.blogspot.com.

Tα εξεταζόμενα δημοσιεύματα αναφέρουν τα εξής:

Η Ρωσία ανακοίνωσε στοχοποίηση και της Ελλάδας με πυρηνικά όπλα

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι χώρες που είναι υπεύθυνες για τη μεταφορά όπλων στην Ουκρανία θα αποτελέσουν στόχο των ρωσικών πυρηνικών όπλων.
Η Ρωσία ανακοίνωσε την στοχοποίηση της Ελλάδας με πυρηνικά όπλα μετά την αποστολή και από την Ελλάδα πολεμικού υλικού προς την Ουκρανία.
Βασικοί στόχοι θα αποτελέσουν η Αλεξανδρούπολη που έχει μετατραπεί σε αμερικανική βάση και η Σούδα που είναι ΝΑΤΟϊκή βάση.

Τι ισχύει

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Κατόπιν επιβλήθηκαν μια σειρά από οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία ενώ τουλάχιστον 30 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ υποσχέθηκαν στρατιωτική βοήθεια.

Την 27η Φεβρουαρίου 2022 έγινε γνωστό πως η Ελλάδα, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, αποφάσισε να στείλει δυο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 με στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, μέσω Πολωνίας, καθώς και ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι ισχυρισμοί των δημοσιευμάτων, περί στοχοποίησης της Ελλάδας από τη Ρωσία, βασίζονται σε δυο αναρτήσεις στο Twitter (εδώ και εδώ), που όμως δεν προέρχονται από λογαριασμούς κάποιου επίσημου φορέα ενώ δε δίνουν πληροφορίες για την προέλευση του ισχυρισμού.

Είναι γεγονός πως ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, έθεσε τις πυρηνικές του δυνάμεις σε κατάσταση “συναγερμού” στις 27 Φεβρουαρίου 2022, επικαλούμενος “επιθετικές δηλώσεις” του ΝΑΤΟ και σκληρές οικονομικές κυρώσεις, εγείροντας φόβους ότι η εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο, είτε από σχέδιο είτε από λάθος.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε τα εξής κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του, η οποία μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση:

Διατάζω το υπουργείο Άμυνας και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων να θέσουν τις δυνάμεις αποτροπής του ρωσικού στρατού στο ειδικό καθεστώς του συναγερμού για μάχη.

Όπως μπορείτε να δείτε, οι δυτικές χώρες όχι μονάχα λαμβάνουν εχθρικά μέτρα εναντίον της χώρας μας σε οικονομικό επίπεδο – εννοώ τις παράνομες κυρώσεις που όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά, αλλά επίσης ανώτεροι αξιωματούχοι ηγετικών κρατών του ΝΑΤΟ επιτρέπουν στους εαυτούς τους να κάνουν επιθετικές δηλώσεις προς τη χώρα μας.

Σε κανένα σημείο των δηλώσεων του Ρώσου προέδρου, δεν υπάρχει αναφορά περί στοχοποίησης συγκεκριμένων χωρών, ούτε φυσικά της Ελλάδας.

Τα εξεταζόμενα άρθρα ισχυρίζονται συγκεκριμένα πως “το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι χώρες που είναι υπεύθυνες για τη μεταφορά όπλων στην Ουκρανία θα αποτελέσουν στόχο των ρωσικών πυρηνικών όπλων“. Ωστόσο, στην επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, δηλαδή της Ρωσικής προεδρίας, δεν υπάρχει καμία τέτοια ανακοίνωση. Η τελευταία καταχώρηση που αφορά την Ελλάδα έγινε στις 8/12/2021 και δεν έχει καμία σχέση με τα τρέχοντα περιστατικά. Ομοίως, δεν υπάρχει κάποια σχετική ανακοίνωση από τα ρωσικά υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός περί στοχοποίησης της Ελλάδας από τη Ρωσία με πυρηνικά όπλα, δεν έχει καμία βάση. Στην επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, δηλαδή της Ρωσικής προεδρίας, που χρησιμοποιείται ως πηγή της επίμαχης δήλωσης δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση που να κάνει αναφορά σε στοχοποίηση της Ελλάδας με πυρηνικά όπλα.

Θάνος Σιτίστας (Επαχτίτης)

ellinikahoaxes.gr

Back to top button