ΓούναΚαστοριά

Το Επιμελητήριο Καστοριάς ζητά την άμεση λήψη μέτρων για τον κλάδο της γούνας

Επιστολή προς τους προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και ΕργασίαςΤο Επιμελητήριο Καστοριάς με βάση τις δυσάρεστες εξελίξεις της Ρωσο-Ουκρανικής σύρραξης, και λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες που θα έχει για τον κλάδο της γούνας και κατ’ επέκταση του σύνολο της οικονομίας της Καστοριάς, απέστειλε προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας το παρακάτω έγγραφο:


Με τις τελευταίες εξελίξεις της ΡωσοΟυκρανικής σύρραξης, γίνεται αντιληπτό ότι ο κλάδος της Γουνοποιίας ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ. Ο κλάδος απώλεσε πάνω από το 80% της κεφαλαιοποίησης του, κυρίως λόγω των συνεπειών που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού συμπαρασύροντας και τους υπόλοιπους επιχειρηματικούς κλάδους (εμπόριο, παροχή υπηρεσιών) της ΠΕ Καστοριάς λόγω της μεγάλης αλληλεπίδρασης που ασκεί ο κλάδος της γούνας. H κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας στάθηκε αρωγός αφουγκραζόμενη τα προβλήματα και τα αιτήματα του κλάδου. Σήμερα υπό την παρούσα κατάσταση οποιαδήποτε ελπίδα ανάκαμψης της εμπορικής δραστηριότητας του κλάδου, έχει εξανεμιστεί.

Λαμβάνοντας υπόψη το ενδιαφέρον σας για τον κλάδο της γουνοποιίας και των δυσκολιών της Ελληνικής οικονομίας λόγω της ενεργειακής κρίσης, με την παρούσα επιστολή αιτούμαστε άμεσα μέτρα για την επιβίωση των επιχειρήσεων και του πολύτιμου εργατικού δυναμικού. Μία δέσμη προτεινόμενων παρεμβάσεων είναι τα εξής:

Για τους εργαζόμενους:

A. Επαναφορά της αναστολής ή ανάλογου μέτρου για τους εργαζόμενους του κλάδου

Β. Παράταση των δικαιούχων επιδομάτων του
ΟΑΕΔ. Για τις επιχειρήσεις:

Α. Αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών

Β. Αναστολή της επιστροφής των επιστρεπτέων προκαταβολών, δόσεων δανείων
Γ. Ειδικό πρόγραμμα στήριξης
της ρευστότητας των επιχειρήσεων

Βρισκόμαστε στη διάθεση σας για περαιτέρω εξειδίκευση των προτεινόμενων παρεμβάσεων ή εναλλακτικών αυτών.

Back to top button