ΕλλάδαΚόσμος

Έλληνες τηλεφωνούν στην πρεσβεία της Ουκρανίας για ένταξη στη «διεθνή λεγεώνα» – Μεγάλο το ενδιαφέρον

Υψηλό, τηλεφωνικά τουλάχιστον, είναι το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν ακόμη και Έλληνες πολίτες -αλλά φυσικά και Ουκρανοί που ζουν στην Ελλάδα- μετά την έκκληση Ζελένσκι για να μεταβούν στην Ουκρανία και να πολεμήσουν ενάντια στα στρατεύματα του Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΛΝΑΡΑΣ

Με την παγκόσμια κοινότητα να παρακολουθεί συγκλονισμένη τις μάχες στα ουκρανικά εδάφη μετά τη ρωσική εισβολή, ο πρόεδρος Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση σε ξένους εθελοντές για να φορέσουν στολή παραλλαγής και να ενσωματωθούν στον ουκρανικό στρατό.

Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας βρίσκονται ήδη στη διαδικασία συγκρότησης μονάδας λεγεώνων από διεθνείς εθελοντές και με στόχο να δημιουργηθούν αναμεμειγμένες ταξιαρχίες από όλο τον κόσμο.

Μεγάλη Βρετανία, Δανία, Λετονία και άλλα κράτη ανακοίνωσαν ότι επιτρέπεται στους πολίτες τους να πολεμήσουν στην Ουκρανία, ενώ πηγές της ουκρανικής πρεσβείας στην Αθήνα ανέφεραν στο Thesstoday.gr ότι εμφανίζεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον και από αρκετούς Έλληνες πολίτες. Συγκεκριμένα επισήμαναν ότι δέχονται αρκετά τηλεφωνήματα από Έλληνες οι οποίοι ζητούν πληροφορίες για τα κριτήρια τα οποία απαιτούνται προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτή τη μονάδα.

Βέβαια, η διαδικασία που ακολουθείται δεν είναι απλή. Οι ίδιες πηγές της Πρεσβείας τονίζουν στο ThessToday.gr ότι δεν τηλεφωνεί κάποιος και του δίνουν το όπλο στο χέρι για να πάει στην Ουκρανία. Η επιλογή των εθελοντών γίνεται με πολύ αυστηρά κριτήρια ενώ οι υποψήφιοι θα υποβληθούν σε μία σειρά εξετάσεων (π.χ. για θέματα ψυχικής υγείας) ώστε να πάρουν το “πράσινο φως” για την ενσωμάτωσή τους στους κόλπους του ουκρανικού στρατού. Επίσης οι εθελοντές πρέπει να επιδείξουν όλα τους τα προσωπικά έγγραφα, ενώ για λόγους ασφαλείας απαραίτητη είναι η αυστηρή τήρηση της νόμιμης οδού και όχι μέσω «παραθύρων».

Αναχωρούν πούλμαν από τα αστικά κέντρα προς την Ουκρανία 

Εξάλλου, ήδη έχουν αναχωρήσει πούλμαν με Ουκρανούς πολίτες που κατοικούσαν στην Ελλάδα και επιθυμούσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους,, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr τουριστικό πρακτορείο με εμπειρία στον οδικό  άξονα που ενώνει την Ελλάδα με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης ναυλώνει ακόμη δύο λεωφορεία τα οποία θα αναχωρήσουν, εκτός απροόπτου, εντός της εβδομάδας. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της ρωσικής πολιορκίας, τα λεωφορεία θα αποβιβάζουν τους Ουκρανούς στα σύνορα Πολωνίας – Ουκρανίας και ειδικότερα στις πόλεις Τερνοπίλ και Λβιβ.

thesstoday.gr

Back to top button