Κόσμος

Ελβετία: Αναστέλλει την ουδετερότητά της «παγώνοντας» την περιουσία του Πούτιν

Η ειδυλλιακή χώρα των Άλπεων, που κατάφερε να αποφύγει τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ανέστειλε χθες την ουδετερότητά της. Μετά από 207 χρόνια μη ανάμειξης στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή πολιτική, αποφάσισε να παγώσει την περιουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλων 369 Ρώσων που έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελβετία, όπως εξηγήθηκε, εγκατέλειψε προσωρινά την ουδετερότητα, λόγω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εκτός από τον αποκλεισμό λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων, η Ελβετία έκλεισε και τους ουρανούς στα ρωσικά αεροπλάνα. Από τη Βέρνη ειπώθηκε ότι αυτή η χώρα παραμένει ουδέτερη, αλλά προσηλωμένη στις δυτικές αξίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας, οι πολίτες της Ρωσίας και οι ρωσικές εταιρείες έχουν 10,4 δισ. ελβετικά φράγκα στις τράπεζες της χώρας αυτής. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, γιατί υπάρχουν αρκετές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελβετία που εμπορεύονται ρωσικό πετρέλαιο.

Η κίνηση της Ελβετίας δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα για τη Μόσχα, όσο το γεγονός ότι έως και 640 δισεκατομμύρια δολάρια ρωσικών συναλλαγματικών αποθεμάτων παρέμειναν δεσμευμένα στο εξωτερικό.

Πηγή: Politika.rs

Μετάφραση – Επιμέλεια: Λιλιάνα Κούλιτς 

Back to top button