Άργος ΟρεστικόΚαστοριάΦλώρινα

Αποχαιρέτα το φυσικό αέριο που χάνεις (του Δημήτρη Ιατρίδη)

Δεν πρόλαβαν να πέσουν τα φώτα της ράμπας, από το επικοινωνιακό σόου, με πρωταγωνιστή τον υπουργό  Άδωνι Γεωργιάδη, για τα δίκτυα φυσικού αερίου σε Καστοριά και Άργος Ορεστικό εντός του 2022 και άρχισαν οι “διευκρινίσεις” από τον βουλευτή της Ν.Δ. Ζήση Τζηκαλάγια, ως προς την πραγματική εικόνα του έργου.

Με δελτίο τύπου που διένειμε λοιπόν ο βουλευτής ξεκαθαρίζει ότι: “Όσα λέγονται για να πετύχουμε ό,τι και η Φλώρινα (σ.σ. δωρεάν σύνδεση με τα δίκτυα φυσικού αερίου για επιχειρήσεις και νοικοκυριά της Καστοριάς) δεν έχουν βάση, γιατί δεν υπάρχει γνώση από αυτούς που ειπώθηκαν”!

Δηλαδή για να διεκδικήσει κάποιος (όπως ο δήμαρχος Καστοριάς) τα αυτονόητα, χρειάζεται γνώση και όχι επίγνωση της οικονομικής κατάστασης των δημοτών του, που δεν μπορούν, υπό τις παρούσες συνθήκες, να συνδεθούν με το φυσικό αέριο, ακόμα κι αν τα δίκτυα έχουν φτάσει αύριο το πρωί έξω από την πόρτα τους.
Ενώ για τον βουλευτή εξυπακούεται ότι όλοι θα πρέπει να διαθέτουν 2.000 – 3.000 ευρώ για να πληρώσουν τα τέλη σύνδεσης με τα δίκτυα της ΔΕΔΑ και άλλα τόσα για την εσωτερική εγκατάσταση του εξοπλισμού σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Από ένα έξοδο, όμως, που απαλλάσσονται οι καταναλωτές της Φλώρινας, διότι όπως εξηγεί ο βουλευτής: “Η Φλώρινα είχε διασφαλισμένη τηλεθέρμανση από την καύση του λιγνίτη… και διασφάλισε λόγω της αλλαγής καυσίμου τις δωρεάν 5000 συνδέσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020”. Και για να προλάβει τυχόν απορίες για ένταξη της Καστοριάς στο τρέχον ΕΣΠΑ ο Ζ. Τζηκαλάγιας διευκρινίζει: “Στο ΕΣΠΑ 2021 -2027 ΔΕΝ προβλέπεται επιχορήγηση συνδέσεων δικτύων θέρμανσης”!
Όπερ έδει δείξαι…
Το οξύμωρο είναι ότι η ΔΕΔΑ θεωρεί δεδομένο ότι οι συνδέσεις  με το φυσικό αέριο σε Καστοριά και Άργος Ορεστικό θα υπερβούν τις 7.000 ακόμα και με αυτά τα οικονομικά δεδομένα των περισσοτέρων κατοίκων.
Aυτό προφανώς είναι το αισιόδοξο σενάριο που κανείς δεν γνωρίζει αν βασίζεται σε ρεαλιστικές εκτιμήσεις κάποιας μελέτης βιωσιμότητας του έργου ή εκφράζει ευσεβείς πόθους. Το πιθανότερο όμως είναι ότι αντί για μελέτη βιωσιμότητας, η ΔΕΔΑ να έχει “εκπονήσει” μελέτη (πολιτικής) σκοπιμότητας.
Γι΄ αυτό και ο βουλευτής που αντιλαμβάνεται το βάρος της λαϊκής κατακραυγής για τον εμπαιγμό, σπεύδει να διαχωρίσει την θέση του, και να τονίσει ότι:
“Πρότεινα στους υπουργούς της Κυβέρνησης να ζητηθεί από την ΔΕΔΑ, η δωρεάν σύνδεση με τους καταναλωτές και η εξόφληση του κόστους σε πολύμηνες δόσεις μέσα από τους μηνιαίους λογαριασμούς κατανάλωσης” (sic)

Το μέτρο αυτό – αν και εφόσον εφαρμοστεί – δεν μειώνει καθόλου τον κίνδυνο να βρεθούν οι δυνητικοί καταναλωτές απέναντι σε υπέρογκους λογαριασμούς, που θα περιλαμβάνουν την κατανάλωση του φυσικού αερίου με τις τρέχουσες τιμές συν την μηνιαία δόση από τα τέλη σύνδεσης που φυσικά δεν θα μπορούν να εξοφλήσουν!
Για το τι θα επακολουθήσει έχουμε ήδη μια εικόνα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, όπου οι καταναλωτές μπροστά στον κίνδυνο διακοπής της παροχής, καταφεύγουν σε πολύμηνες ρυθμίσεις που απλώς μεταφέρουν τις οφειλές στο μέλλον και διευρύνουν τον φαύλο κύκλο της ανασφάλειας των πολιτών, για την ηλεκτροδότηση των σπιτιών, η οποία κάποτε ήταν κοινωνικό αγαθό και τώρα εξελίχθηκε σε χρηματιστηριακό είδος…

kastorianiestia.gr

 

 

Back to top button