Κόσμος

Οδοιπορικό της ΕΡΤ στην Ουκρανία: H δύσκολη πορεία προς το Κίεβο – «Είμαστε εκτεθειμένοι σε όλα. Κάθε χιλιόμετρο και μια νίκη»

Φόβος, καχυποψία, αλλά και σθένος και ανθρωπιά. Η απεσταλμένη της ΕΡΤ Ευτυχία Πενταράκη καθοδόν προς το βομβαρδιζόμενο Κίεβο με αυτοκίνητο που παραχωρήθηκε στο συνεργείο της ΕΡΤ από μια άγνωστη οικογένεια Πολωνών, μιλά για το μακρύ ταξίδι της προς την ουκρανική πρωτεύουσα, τα εμπόδια, τις δυσκολίες, τους εξαντλητικούς ελέγχους στα μπλόκα, αλλά και για τα πρόσωπα των ανθρώπων στη σκιά του πολέμου.

Η απεσταλμένη της ΕΡΤ περιγράφει πως το ταξίδι ξεκίνησε με την καθοριστική όπως αποδείχθηκε τυχαία γνωριμία που είχε με ζευγάρι Πολωνών στην πτήση προς Πολωνία από όπου επρόκειτο να περάσουν τα σύνορα προς Ουκρανία.

«Μόλις έμαθαν που πάμε και για πιο λόγο, γονείς και οι ίδιοι ενός παιδιού που υιοθέτησαν πριν από 20 χρόνια στην Ουκρανία, άνοιξαν το σπίτι τους, μας φιλοξένησαν και μας έδωσαν το μοναδικό αυτοκίνητο τους μια και δεν μπορούσε ενοικιαζόμενο ΙΧ να περάσει τα σύνορα. Με αυτό κινούμαστε τώρα» περιγράφει η απεσταλμένη της ΕΡΤ.

Από τότε βρίσκονται συνεχώς στο δρόμο, μέσα από ασταμάτητες παρακάμψεις, έχοντας διανύσει ήδη πάνω από 900 χλμ συνεχίζουν το μακρύ ταξίδι προς το Κίεβο.

Το σκηνικό ίδιο παντού. Η μακρά πορεία συνεχίζεται μέσα από αλλεπάλληλους εξονυχιστικούς ελέγχους σε μπλόκα και αυτοσχέδια οδοφράγματα με τσουβάλια και κομμάτια τσιμέντου.

«Μακάρι να ήμασταν κι εμείς σε ένα κομβόι. Από τη στιγμή που περάσαμε στα σύνορα τίποτα δεν είναι σταθερό. Αναμονή στο χιόνι στους μηδέν βαθμούς και έλεγχοι για να πείσουμε ότι δεν είμαστε κατάσκοποι μια και έχουν εντοπίσει σαμποτέρ στα πιο απίθανα σημεία. Είμαστε εκτεθειμένοι σε τυχόν βομβαρδισμός, σε τυχόν διασταυρούμενα πυρά» αναφέρει.

«Δεν ξέρεις τι να περιμένεις. Κάθε μπλόκο είναι και ένα στοίχημα για το τι θα γίνει, πώς θα εξελιχθεί. Κάθε χιλιόμετρο που διανύουμε είναι και μια νίκη. Στο Κίεβο τουλάχιστον θα ξέρουμε ότι έχουμε να φυλαχτούμε μόνο από τους βομβαρδισμούς» αναφέρει η απεσταλμένη της ΕΡΤ που έχει καλύψει και άλλες πολεμικές συγκρούσεις.

«Δεν υπάρχει ούτε ένας χωματόδρομος που να μην έχει μπλόκα και εμπόδια. Στρατιώτες αστυνομικοί, πολιτοφυλακή παντού υποβάλλουν όποιον κινείται σε εξονυχιστικούς ελέγχους κάτι που γίνεται όλο και πιο έντονο καθώς πλησιάζουμε την πόλη του Κιέβου διότι αυτή τη στιγμή όποιος περιφέρεται στα περίχωρα ή θέλει να μπει στην πρωτεύουσα μπορεί να είναι επικίνδυνος για τους Ουκρανούς. Υπάρχει μεγάλος φόβος» λέει προσθέτοντας ότι χθες τη νύχτα χρειάστηκε να πάνε συνοδεία περιπολικού στο αστυνομικό τμήμα και να περάσουν δύο ώρες εκεί προκειμένου να ελεγχθούν τα στοιχεία τους, και το καταγεγραμμένο υλικό.

Σθένος και ανησυχία, η συνεχής αίσθηση που πλανάται ότι κάτι έρχεται, αλλά και ψυχραιμία. Και ελπίδα.

Όλοι αυτοί οι έλεγχοι έκλειναν με ένα συγγνώμη, αναφέρει η ίδια. «Παιδιά δεν είμαστε έτσι. Μόλις τελειώσει όλο αυτό ελάτε να σας χιλιοφιλοξενήσουμε, τώρα όμως είναι πόλεμος, πρέπει να το καταλάβετε, έλεγαν.» λέει η Ευτυχία Πενταράκη.

Αποστολή Κίεβο Ευτυχία Πενταράκη

Τάσος Χρονόπουλος (ήχος)

Γιάννης Κολλιλγιατης (κάμερα)

 

ertnews.gr

Back to top button