Δυτική ΜακεδονίαΚαστοριάΚοζάνητελευταίες ειδήσεις

Απολιγντιτοποίηση: Η Π.Ε. Καστοριάς παίρνει το 90% των ποσοστών επιδοτήσεων – 45% οι μεγάλες επιχειρήσεις, 54% οι μεσαίες και 63% οι μικρές

σύσκεψη παρουσία αν.υπουργού ανάπτυξης

Η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Δέσποινα Κοζατσάνη συμμετείχε, την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022, στην  ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, παρουσία του  Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση, σχετική με τις προοπτικές του νέου Αναπτυξιακού Νόμου.

Στη συνάντηση, όπου παρευρέθηκαν θεσμικοί και παραγωγικοί φορείς της Περιφέρειας, ο Αναπληρωτής Υπουργός, αρμόδιος για τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ, ανέλυσε τα επενδυτικά κίνητρα που παρουσιάζονται για τη Δυτική Μακεδονία μετά την απολιγντιτοποίηση, βάση του νέου αναπτυξιακού μοντέλου που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Ενός σύγχρονου νόμου, που ξεπερνά τις παθογένειες των προηγούμενων που λειτουργούσαν αρνητικά  στην επιχειρηματικότητα, και τον σχεδιασμό επενδύσεων.

Τα γενικά ποσοστά επιδότησης που ανακοινώθηκαν είναι: 50% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 60% για τις μεσαίες και 70% για τις μικρές.

Η Π.Ε. Καστοριάς, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Παπαθανάση, παίρνει το 90% των ποσοστών, δηλαδή 45% οι μεγάλες επιχειρήσεις, 54% οι μεσαίες και 63% οι μικρές.

Να σημειωθεί ότι στην αρχή του Σχεδιασμού της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, η Π.Ε. Καστοριάς και η Π.Ε. Γρεβενών ήταν εκτός του σχεδιασμού. Ακολούθως, γινόταν λόγος για διαφορές της τάξεως των 20% σε σχέση με την Π.Ε. Κοζάνης και την Π.Ε Φλώρινας και καταλήξαμε σήμερα, επισήμως, δια στόματος του Υπουργού, να φτάνουμε σε ποσοστό διαφοράς 5% έως 7%.

Κατόπιν των ανωτέρω, και δεδομένου ότι η  Π.Ε. Καστοριάς είναι η μόνη που διαθέτει οργανωμένο βιομηχανικό πάρκο (ΒΙΠΑ), με πρόβλεψη και για εμπορευματικό σταθμό, με ολοκληρωμένες οδικές υποδομές και αεροδρόμιο στην ευρύτερη περιοχή (εντός Μαρτίου τελειώνουν και οι τελευταίες μελέτες που χρηματοδοτούνται από την Π.Δ.Μ.-Π.Ε. Καστοριάς) για την κατασκευή του πύργου ελέγχου, σε συνδυασμό με την δημοσίευση του διαγωνισμού για την δημοπράτηση της Σήραγγας της Κλεισούρας και την άμεση προοπτική της δημιουργίας  Σιδηροδρομικής γραμμής: Καλαμπάκα–Σιάτιστα–ΒΙΠΑ Άγους Ορεστικού-Ιεροπηγή-Πόγραδετς Αλβανίας, καθώς επίσης και την εξέλιξη της δημιουργίας των υποδομών φυσικού αερίου, που θα συμβάλλουν στην μείωση του ενεργειακού κόστους των υποψήφιων επενδυτικών σχεδίων, δημιουργούνται, πλέον, οι βάσεις, ώστε η Π.Ε. Καστοριάς να γίνει ένα Περιφερειακό κέντρο logistics και ο πιο φιλο-επενδυτικός τόπος για προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων. Πάντα, με στόχο την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και  την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η Περιφερειακή Αρχή εξασφάλισε έναν ακόμα πολλαπλασιαστή οικονομικής ανάπτυξης, ο οποίος δεν υπήρχε μέχρι τώρα, και είναι αυτός που θα συμβάλλει στον εμπλουτισμό της οικονομικής μεγέθυνσης και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου του τόπου μας.

«Είμαστε έτοιμοι,  με όραμα και σχέδιο, προχωράμε, ενώνοντας υγιείς δυνάμεις  φορέων, ώστε να πετύχουμε την υλοποίηση του, εκμεταλλευόμενοι όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που η κεντρική κυβέρνηση μας διαθέτει», επεσήμανε χαρακτηριστικά η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς. σύσκεψη παρουσία αν.υπουργού ανάπτυξης σύσκεψη παρουσία αν.υπουργού ανάπτυξης

Back to top button