Κόσμος

Ουκρανός διαπραγματευτής πυροβολήθηκε πριν τον 2ο γύρο συνομιλιών Μόσχας – Κιέβου

Ένας Ουκρανός διαπραγματευτής πυροβολήθηκε πριν από τον τελευταίο γύρο συνομιλιών Μόσχας και Κιέβου για τον τερματισμό του πολέμου εν μέσω ισχυρισμών ότι ήταν κατάσκοπος των Ρώσων, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Daily Mail.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι ο Ντένις Κιρέεφ, 45 ετών, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης για την «υπεράσπιση του έθνους». Μετά το θάνατό του μάλιστα, η ουκρανική κυβέρνηση τον αποκάλεσε «ήρωα», αλλά βουλευτές ισχυρίστηκαν ότι πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από την υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας αφού αντιστάθηκε στη σύλληψη ως ύποπτος για «προδοσία».

Ο Ντένις Κιρέεφ εμφανίστηκε να κάθεται στην ουκρανική πλευρά του τραπεζιού των διαπραγματεύσεων την περασμένη εβδομάδα, παρ’ όλο που δεν ήταν στον επίσημο κατάλογο αντιπροσωπειών και ο ρόλος του στη σύνοδο είναι ασαφής, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα. Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία είχαν διατυπώσει ισχυρισμούς για τις υποτιθέμενες κατασκοπευτικές δραστηριότητές του, κατηγορώντας τον ότι εργαζόταν για την άλλη πλευρά.

Η ρωσική εφημερίδα Pravda ανέφερε ότι η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας είχε «σαφείς αποδείξεις» για την προδοσία του, που περιλάμβαναν τηλεφωνικές συνομιλίες.

Επίσημη δήλωση του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε: «Κατά την εκτέλεση ειδικών καθηκόντων, σκοτώθηκαν τρεις κατάσκοποι – υπάλληλοι της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Εσωτερικών. Χάθηκαν υπερασπιζόμενοι την Ουκρανία. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Οι ήρωες δεν πεθαίνουν! Ζουν όσο τους θυμόμαστε! Δόξα στην Ουκρανία! Δόξα στους ήρωες!».

Χθες αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο φωτογραφίες που φέρεται να δείχνουν τον κ. Κιρέεφ νεκρό πριν αρχίσουν να κυκλοφορούν οι φήμες ότι κατασκόπευε υπέρ της Ρωσίας. Η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι σκοτώθηκε από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), ενώ ανώτεροι Ουκρανοί πολιτικοί ισχυρίστηκαν ότι πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από μέλη της SBU.

ertnews.gr

Back to top button