Κόσμος

H E.E. αναζητά νέους προμηθευτές φυσικού αερίου – Ξεκίνησε το “φλερτ” με την Αλγερία

Η αιφνίδια επίσκεψη στη Μαδρίτη της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το περασμένο Σάββατο και η συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ δεν είχε στόχο μόνο το ζήτημα της υποδοχής Ουκρανών προσφύγων. Άλλωστε η θέση της Ισπανίας είναι ξεκάθαρη και είναι πρόθυμη να δεχτεί όσους περισσότερους μπορεί και επιπλέον ήδη έχει αποστείλει 20 τόνους ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και οπλισμό.

Η Μονκλόα ενημέρωσε την τελευταία στιγμή για την επίσκεψη μετά το τέλος της οποίας οι δύο ηγέτες προέβησαν μόνο σε δύο ξεχωριστές ανακοινώσεις. Η ουσία της επίσκεψης εντοπίζεται στην «επείγουσα ανάγκη λήψης μέτρων στον ενεργειακό τομέα, τόσο από την άποψη της προσφοράς όσο και από την άποψη των τιμών», όπως αποτυπώθηκε στο δελτίο τύπου. Οι δύο ηγέτες εξέτασαν τις προτάσεις της Ισπανίας για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Μία μόλις ημέρα μετά την επίσκεψη ντερ Λάιεν ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επικοινώνησε τηλεφωνικά την Κυριακή το απόγευμα με τον πρόεδρο της Αλγερίας Abdelmajid Tebboune προκειμένου «να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του ως αξιόπιστος εταίρος στον ενεργειακό τομέα» και να εκφράσει την επιθυμία του να «ενδυναμώσει τη συνεργασία», δηλαδή να μπορέσει να αγοράσει περισσότερο φυσικό αέριο εάν χρειαστεί.

Μόνο που για το τηλεφώνημα αυτό η Μονκλόα δεν έκανε καμία αναφορά. Το έκανε όμως η Αλγερινή πλευρά και το τουίτ της αλγερινής Προεδρίας : 

Η Αλγερία από την οποία η Ισπανία προμηθεύεται το 45% του φυσικού αερίου της , εξ ού και η απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, τελευταία έχει μετατραπεί σε μία χώρα με την οποία φλερτάρουν άπαντες. Όλοι θέλουν να εγγυηθούν την προμήθεια των υδρογονανθράκων τους, ιδιαίτερα του φυσικού αερίου, όταν υπάρχουν αμφιβολίες ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να είναι ο κορυφαίος προμηθευτής ενέργειας στην Κεντρική Ευρώπη. Η Τερέσα Ριβέρα, υπουργός Οικολογικής Μετάβασης συναντήθηκε με τον ομόλογό της Αλγερινό Mohamed Arkab αμέσως μόλις η διένεξη Αλγερίας Μαρόκου είχε ενταθεί και η Ισπανία ήθελε να διασφαλίσει ότι δεν θα σταματούσε η εισροή φυσικού αερίου στην Ιβηρική χερσόνησο. Η Αλγερία συνδέεται με την Ισπανία με δύο αγωγούς. Ο ένας διασχίζει το Μαρόκο και φθάνει μέχρι την Ανδαλουσία και ο δεύτερος συνδέεται απευθείας με την Αλμερία της Ισπανίας. Η Αλγερία με κάθε τρόπο εγγυάται την παροχή φυσικού αερίου και τα αποθέματα της Ισπανίας είναι υπεραρκετά.

Η Ιταλία, ένας ακόμα πελάτης του αλγερινού φυσικού αερίου, έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών της, Λουίτζι Ντι Μάιο, την περασμένη Δευτέρα προκειμένου να διασφαλιστεί και η Ιταλία.

Από τον περασμένο μήνα δύο μικροί αγωγοί φυσικού αερίου που συνδέουν την ισπανική Guipúzcoa και τη Navarra με τη Γαλλία άρχισαν να λειτουργούν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Τώρα αντλούν βόρεια το LNG που φτάνει στα ισπανικά λιμάνια και επαναεριοποιείται πριν εγχυθεί στους αγωγούς φυσικού αερίου. Σημειωτέον 7 από τους 20 συνολικά επαναεριοποιητές σε ευρωπαϊκό έδαφος βρίσκονται στην Ισπανία.

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Η Ισπανία δεν διαθέτει μεγάλο αγωγό φυσικού αερίου που να της επιτρέπει να εξάγει LNG στην Ευρώπη. Οι ειδικοί όμως επισημαίνουν ότι με λιγότερα από 300 χιλιόμετρα αγωγού θα ήταν αρκετά για να συνδέσουν την Καταλονία με τον Γαλλικό Νότο και, από εκεί, να τροφοδοτήσουν ολόκληρη την Ευρώπη. Το έργο αυτό είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό με την επωνυμία MidCat, αλλά όλοι οι Γάλλοι πρόεδροι, με τελευταίο τον  Εμμανουέλ Μακρόν το 2018, άσκησαν βέτο λόγω πιέσεων από οικολογικές οργανώσεις. 

Το περασμένο Σάββατο στην Μονκλόα, ντερ Λάιεν και Σάντσεθ συζήτησαν εκ νέου να επανεξετάσουν το ξεκίνημα αυτού του έργου που η Κομισιόν εμφανιζόταν στο παρελθόν πρόθυμη για μερική χρηματοδότηση. «Πρέπει να εργαστούμε για τις διασυνδέσεις μεταξύ της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναγνώρισε η Von der Leyen. 

Στο περιοδικό “Real Clear Energy” και στο τεύχος του περασμένου Φεβρουαρίου τονίζονταν ότι: «Ο αγωγός φυσικού αερίου MidCat θα μετατρέψει την περιοχή [Ιβηρικής χερσονήσου] σε ενεργειακό κόμβο και θα βοηθούσε την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία να γίνουν απαραίτητο στοιχείο του μελλοντικού ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος».

Όπως τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν “η Ισπανία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» και θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον εφοδιασμό ενέργειας στην Ευρώπη. Για το λόγο αυτό, η πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε την αναγκαιότητα δρομολόγησης των συνδέσεων μεταξύ της Ιβηρικής Χερσονήσου και των υπολοίπων χωρών  της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σάντσεθ και ντερ Λάιεν συζήτησαν την ανάγκη ενίσχυσης της στρατηγικής αυτονομίας και της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ, καθώς και την ευκαιρία που προσφέρει η επόμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη τον Ιούνιο.

Ο Πέδρο Σάντσεθ θα βρίσκεται αύριο Τρίτη στην Λετονία και από κοινού με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπερκ και τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τρυντώ θα δώσουν συνέντευξη Τύπου.

Μαδρίτη – Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

ertnews.gr

Back to top button