ΕλλάδαΚόσμος

Ισχυρός ο απόηχος της αντιπαράθεσης Αθήνας – Μόσχας

Σαφής ήταν η απάντηση της Αθήνας στις ρωσικές αιτιάσεις για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Η κυβέρνηση διατρανώνει την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο στο ζήτημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Εν τω μεταξύ, τα νέα δεδομένα στην ευρωπαϊκή ασφάλεια τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τη βρετανίδα ομολόγό του Λιζ Τρας στο Λονδίνο.

Ισχυρός ο απόηχος της αντιπαράθεσης Αθήνας- Μόσχας, με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να απαντά στις ρωσικές προκλήσεις και να υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσηλωμένη στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

“Οι πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και οι αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα είναι δυστυχώς απαράδεκτες. Δεν συνάδουν με την διπλωματική πρακτική, καθώς και με τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τους λαούς της Ελλάδας και της Ρωσίας” τόνισε ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Είχαν προηγηθεί οι σαφώς επιθετικές αναφορές της Μαρίας Ζαχάροβα κατά της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. “Η ηγεσία της Ελλάδας είναι έτοιμη να μηδενίσει την ίδια την κοινή μας ιστορική κληρονομιά. Ο χρόνος θα τα βάλει όλα στη θέση τους, θα δείξει ποιος είχε δίκιο και ποιος – την κρίσιμη στιγμή – έδειξε έλλειψη διορατικότητας” υποστήριξε.

Απαράδεκτες οι δηλώσεις, δεν θα έπρεπε κανείς να ρίχνει δηλητήριο σε σχέση αιώνων. Το να χλευάζουμε με ειρωνικά μηνύματα το τί θα πρέπει να κάνει μια άλλη χώρα, δεν έχει καμία θέση όχι μόνο στη διπλωματία, αλλά και στην κοινή λογική” τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Ορθή χαρακτήρισε την ελληνική απάντηση ο Γιώργος Κατρούγκαλος, κατηγορώντας όμως την κυβέρνηση για μονομέρεια στην εξωτερική πολιτική: “Ενώ θα έπρεπε να είναι πράγματι ευχή να παραμείνουν καλές οι διμερείς σχέσεις, αυτό αντιφάσκει με την πλειοδοσία προς την Αμερική, όχι προς την Ευρώπη, που έδειξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη“.

Αυτή η καθαρότητα στη στάση είναι μια πολιτική αρχών που έχει να κάνει με τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου” σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης.

Από πλευράς του το Κίνημα Αλλαγής σχολίασε: “Με τον ρωσικό λαό μας συνδέουν ιστορικοί δεσμοί, αλλά η ηγεσία της Ρωσίας καταδικάζει τη χώρα σε διεθνή απομόνωση“.

Λύση δεν είναι άλλη παρά μια συμφωνία Ουάσιγκτον – Μόσχας στη βάση μιας ουδέτερης, αλλά ανεξάρτητης Ουκρανίας” εκτιμά ο  γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Τα νέα δεδομένα στην ευρωπαϊκή ασφάλεια βρέθηκαν στην ατζέντα του Νίκου Δένδια με τη βρετανίδα ομολόγό του Λιζ Τρας. “Σκοπός αυτής της συνάντησης είναι να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με την κρίση κατόπιν της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία να συντονίσουμε τις ενέργειες των δυο χωρών” τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιχείρηση “Νόστος 5“, με 34 άτομα να φτάνουν από την Οδησσό στα σύνορα Ουκρανίας – Μολδαβίας, συνοδεία του Γενικού Προξένου Δημήτρη Δόχτση.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

ertnews.gr

Back to top button